Skip to content

Lipstick Palm Care: Hvordan vokse Cyrtostachys Renda

16 de februar de 2021

Å finne en god eviggrønn håndflate kan noen ganger være en jobb. Imidlertid er Cyrtostachys renda (sir-toh-STAY-kiss REN-duh) et svært attraktivt alternativ for de som trenger en liten til middels klumpete håndflate.

Dette medlemmet av Arecaceae-familien går noen ganger under det alternative vitenskapelige navnet Cyrtostachys lakka og er kanskje best kjent med det vanlige navnet leppestiftpalme.

Leppestiftpalme har en rekke vanlige navn, inkludert:

  • Maharajah palm
  • Rajah vokspalme
  • Rød tetningsvokspalme
  • Forsegling av vokspalme
  • Sumatra vokspalme

De fleste av disse navnene refererer til de livlige røde kronakslene og bladbladene (bladskjeder), som ligner tradisjonell tetningsvoks.

Det er kort nok til å dyrkes innendørs, hvor det drar nytte av det mer stabile miljøet, men vil også trives utendørs under de rette forholdene.

Innfødt til torvmyrskog og de tropiske områdene i Australia og Sørøst-Asia, kan planten bli funnet voksende naturlig i, Borneo (Indonesia), Brunei, Malaysia, Ny Guinea, Singapore, Sumatra og Thailand.

Planten vokser naturlig i våte områder som regnskog og elvebredder. Det er mye verdsatt for sitt fargerike og unike utseende.

Leppestift Palm Care

Størrelse og vekst

Det som gjør rød palme til en flott plante for innendørs vekst, er dens relativt korte høyde. Den sakte voksende planten vil ofte bare vokse til mellom 8 og 15 fot høy i naturen med en spredning på opptil 10 fot.

Den har en potensiell høyde på 40 «til 50» fot under ideelle forhold.

Som med andre palmer, blir en leppestift palmestamme aksentert av attraktive blad arr som begynner grønt, blekner til en oransje eller brungrønn, og til slutt kjedelig til grå.

Imidlertid, som et sugende anlegg, kan det produsere et antall slanke stammer i klumpen, noe som resulterer i et naturlig tett, flerdelt utseende.

Hver kronaksel gir vei til petioles, begge en lys rød til rødbrun farge. De mange pinnate bladene som fortsetter fra petioles er 4 «til 5» fot lange med en mørkegrønn øvre overflate og grågrønn underside.

Det er omtrent 50 par pinnae (foldere) per blad.

Blomstring og duft

Forsegler vokspalme i en enestående plante som blomstrer i juli.

Den iøynefallende grønnhvite blomsterstanden vokser i grupper på tre (en hunn og to hanner) på små panicles som vises under kronen. Disse gir vei til små, svarte, ovale palmefrø som er ca. 55 cm lange

Lys og temperatur

Det er vanligvis best å holde leppestiftpalmen i delvis skygge eller filtrert sollys til den er eldre. Etterpå takler den like godt med delvis skygge og full sol.

Denne planten kan overleve utendørs i USDA-hardførhetssoner 11-12, men er veldig kaldfølsom og vil dø under frostforhold.

Det skal også være delvis skyggelagt i områder med høy varme eller steder med sterk vind. Høyere luftfuktighet foretrekkes for plantens helse.

Noen entusiaster har klart å vokse rød palme i sone 10, men risikoen for et temperaturfall gjør dette veldig vanskelig.

Vanning og fôring

Rød vokspalme krever mye vann. Den kan ikke overleve i stående vann i lange perioder, selv om den tåler det en stund. Ideelt sett bør jorden rundt den holdes fuktig.

Høy luftfuktighet er også gunstig.

En god palmegjødsel som inneholder mikronæringsstoffer og sporstoffer tilsatt hver måned, er en god praksis, spesielt i jord med høyere pH der mikronæringsstoffer har en tendens til å mangle.

Jord og transplantasjon

Mens tilpasningsdyktig, kan rajah palm være temperamentsfull på grunn av høy følsomhet for endring. De beste jordene er rike, leirete, fuktige jordarter med lav surhet.

Godt drenert jord er best, ettersom altfor fuktig jord kan skade planten over tid. Høyere nitrogennivåer foretrekkes også.

Transplantasjon bør generelt unngås, selv om det kan gjøres med forsiktighet. Forsikre deg om at den nye beholderen har god jord og gjødsel.

Tilsett litt rothormon og organisk kompost for å oppmuntre rotvekst. Til slutt vil du suge planten før transplantasjon og følge opp ved å vanne 2 til 3 ganger daglig de første 3 til 4 ukene etterpå.

Pleie og vedlikehold

Red Palm krever moderat forsiktighet. Hyppig beskjæring av skadede eller syke frøer som har mistet fargen, kan ha stor innvirkning på både håndflatens utseende og helse.

Unngå å beskjære blader mens de fremdeles er grønne, med mindre det er nødvendig, da palmer bare kan generere et begrenset antall blader per år.

Overflødige suger bør trimmes for å begrense spredningen. Dette gjelder spesielt for yngre eller potteplanter.

Hvordan forplante forsegling av vokspalme

Leppestiftpalme kan være veldig vanskelig å dyrke utenfor tropene, spesielt fra frø. Det må tas godt vare på for å opprettholde temperatur, fuktighet og jordkvalitet.

Bruk bare ferske frø, og forvent en spiringstid som varer alt fra 2 måneder til et år.

En enklere form for formering er ved å høste suger fra en voksen plante. Skill sugerne forsiktig sammen med røttene ved å bruke en skarp spade og plante der det er ønskelig.

Sumatra vokshovedproblemer med skadedyr eller sykdom

Denne håndflaten har en moderat salttoleranse og kan takle kortsiktige flomforhold. Det ble tidligere oppført som sårbart fra 1995 til 2000 på grunn av overhøsting.

I Indonesia ble det vedtatt lover i 1999 for å beskytte planten mot høsting.

Det er i stor grad motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, selv om skjell og edderkoppmidd kan vise seg å være problematiske.

Foreslåtte leppestifter for palmer

Red Palm er en populær, om vanskelig å dyrke, pryd som gir en fargerik touch til enhver tropisk hage. Tykkelsen på klumpene gjør det også til en populær personvernhekk eller som dekke for skur eller boblebad.

Når den plantes utendørs, bør den alltid være nær en vannkilde.

Tradisjonelt har anlegget blitt brukt til å bygge stråhytter og fiskestenger. Stengelspissen, eller palmehjerte, er spiselig.

På grunn av sin følsomhet for endring er leppestiftpalme et godt valg for å vokse innendørs i et mer kontrollert miljø.

Det vil også fungere som en containerfabrikk som holdes på terrassen i varmere måneder og føres innendørs for å overvintre.

Anbefalt lesing

  • Cold Hardy Palms – The Top Palms
  • Growing The Lady Palm Rhapis
  • Er The Majesty Palm en god innendørs håndflate?