Skip to content

Oppløselige salter på potteplanter er fortsatt et problem

19 de februar de 2021

Når våren ankommer, begynner lastebiler å flytte planter nordover til lokale hagesentre og barnehager. Om en måned begynner vi å motta mange av de samme spørsmålene som handler om plantepleie og gå noe sånt som dette.

“Jeg kjøpte en plante for omtrent en måned siden, tok den med hjem, vannet og gjødslet den en gang i uken. Det mister blader som galne, eller bladene blir brune. Hva er galt?»

Så vi prøver å få et spørsmål om spørsmålene, og forhåpentligvis forhindre litt bladfall, brune blader og plantefrustrasjon.

Denne artikkelen er fra Dr. Joe Cialone … en venn, produsent, lege, medlem av Foliage Hall of Fame, plantepioner, tidligere barnehagemester og produsentforeningspresident, og en flott fyr.

Dr. Joe er velkjent i hele den indre planteindustrien. Hans selskap, Tropical Ornamentals (TO), var banebrytende for å dyrke Aglaonemas i store beholdere på 1970-tallet (endret bruken innendørs). På 1980-tallet introduserte TO Aglaonema BJ Freeman, og brakte nye Aglaonema-varianter «Jewel of India» og «Emerald Star» på markedet. På 1990-tallet dannet Joe Tropical Computers.

Tropical Computers tilbyr digitale plantebilder for interiørmaskiner. Disse bildene tillater interiørdesignere å produsere et «ferdig» interiørdesign for klientgodkjenning før de bestiller ett anlegg. De produserer også noe flott referansemateriale hvert barnehage, hagesenter og offentlige bibliotek skal ha. Jeg kunne fortsette og fortsette, men jeg lar Dr. Joe ta det herfra.

Et av de vanligste problemene som påvirker plantens levetid i interiøret, er høytløselige salter. Høye salter er sannsynligvis den vanligste årsaken til utskifting av planter, nest etter overvanning. Ulike plantearter har forskjellige toleranser for høye salter; noen planter kan leve i eller rundt saltvann.

Løselig saltskadesymptomer

Symptomene på skade på løselig salt er ofte de samme som å ha en plante for tørr. Noen plantearter vil faktisk visne, og nøye undersøkelse viser at de har lite eller ingen rotsystem igjen. Grågrønne bladfarge og spiss og sidekantforbrenning er også typiske symptomer.

Hvis planter avtar raskt i perioden etter gjødselpåføring, er det en god innsats at planten lider av salttoksisitet. Påføring av kjemisk gjødsel er den vanligste kilden til giftige saltnivåer i innvendige planter.

Noen ganger har gjødsel kommet med planten når den kommer fra produsenten. Det er veldig viktig å fjerne overflategjødsel når plantesendinger mottas fra en hvilken som helst produsent. De fleste produsenter for det indre markedet er klar over de potensielle problemene og bruker befruktningsprogrammer som unngår høysaltproblemet. Gjødsel med langsom frigjøring og flytende påføring av næringsstoffer er to metoder produsenter bruker for å kontrollere saltnivået i løpet av vekstsyklusen.

Langsiktig gjødsel med langsom frigjøring som er innlemmet i jorda, forårsaker vanligvis ikke problemer, men kortvarig hurtiggjødsel kan være en alvorlig trussel. Vær oppmerksom på forskjellen i utseendet til de forskjellige typer gjødsel som følger med plantene dine. Nutricote (lysegrå prills) og Osmocote (gul-oransje prills) er de vanligste formene for mat med langsom frigjøring.

Quick Release Foods

Matvarer med rask utgivelse pleier å være laget av flere forskjellige steinlignende materialer i forskjellige størrelser og farger, ofte med hvite, røde eller blå materialer. Fjern løst gjødselmateriale på jordoverflaten til plantene dine.

Problemet med høye salter forsterkes når planter brukes innendørs fordi vannstanden vanligvis reduseres under dårlige lysforhold. Faktiske saltkonsentrasjoner er en funksjon av mengden vann som er tilstede. En gitt mengde salter i en stor mengde vann vil skape en lav saltkonsentrasjon. Den samme mengden salt i en liten mengde vann vil gi en høy saltkonsentrasjon.

Fordi saltene er oppløselige i vann, kan de lekkes ut av potten ved å påføre vann og la den renne ut av bunnen.

Kjøpet av en saltmåler som måler oppløselige salter er en av få ting innen plantepleie som vi kan måle objektivt. Fremgangsmåten for objektiv måling av salter er rask og kan gjøres ute i felt. Det er mange saltmålere tilgjengelig på markedet som er batteridrevne og bærbare.

Det er kritiske saltnivåer som de fleste planter ikke liker. I tillegg til å oppdage høye saltnivåer, kan måleren være uvurderlig når du forteller statusen til de interne ernæringsprogrammene dine. Stikkontroll av planter eller planter senger kan fortelle deg om saltnivået ditt trender opp eller ned.

Kjøpet av en saltmåler, kombinert med å kjøpe plantene dine fra kvalitetsprodusenter, vil være en av de beste planteinvesteringene du kan gjøre.