Skip to content

Peruansk påskeliljepleie: Hvordan dyrke edderkoppelilje Ismene

23 de februar de 2021

Hvis du er den utålmodige typen som ikke kan vente halve sommeren på en blomst, så prøv å dyrke edderkoppliljer (peruansk påskelilje) – de vil glede deg.

Den peruanske påskeliljeplanten fra familien Hymenocallis er også kjent som edderkopplilje, kurvblomst, Pancratium calathinum og Ismene calathina. Det tidligere generiske navnet var Ismene.

Blomstrende peruansk påskelilje De delikate frynsede blomstene og de sterke, sverdlignende bladene av peruansk påskelilje (Hymenocallis calatliina)
legg styrke og farge til sengeplanter og kantplanter.Med bedre forståelse av vekstkravene og riktig peruansk påskeliljepleie, bør den være mer populær i nordlige hager.

Den vanlige klagen er at det ikke er noen Hymenocallis-blomst det andre året.

Egentlig er det ikke en lilje i det hele tatt, men tilhører Amaryllis-familien – Belladonna-lilje, Crinum-lilje – og viser mange av dens egenskaper.

Den har en stor voksaktig blomst med et langt trompetlignende rør. Blomster blomstrer i klynger på tre til seks på en enkelt stamme over blanke sverdformede blader.

Peruviansk påskeliljepleie

Størrelse og vekst

Edderkoppeliljen, Hymenocallis Calathina, er en kjekk, staselig, slående plante i enhver hage. Dens traktformede blomster med frynsete kroner er oppsiktsvekkende i sin voksede skjønnhet.

Løvverket er skinnende gjennom hele vekstsesongen, og gir reelle muligheter for bruk som grense aksent.

Det er en utmerket tonic for slitne grenser. Dessuten er dets rotsystem dypt, så det er ingen konkurranse med grunne rotte ettårige.

Blomstring og duft

De store hvite blomstene er veldig duftende og attraktive.

En pære på to inches i diameter eller større vil vanligvis blomstre. Antall blomster på en blomsterstamme avhenger av pærestørrelse.

En to-tommers pære bærer vanligvis tre blomster på en enkelt stamme. En 3 1/2 tommers pære vil ha så mange som åtte til ti på en enkelt stamme.

De større peruanske påskeliljepærene vil ofte sende opp mer enn en blomsterstamme med en tilsvarende økning i blomst.

Få andre planter tilbyr en slik skjønnhet og blomsterduft med fortsatt skjønnhet av løvverk gjennom hele vekstsesongen.

Lys og temperatur

Peruviansk påskelilje Hymenocallis liker full sol, men vil vokse godt i delvis skygge.

Blomstene dreier mot den største lysretningen. Dette bør vurderes når plantene plasseres. Foran bygninger eller busker, vil blomstene vanligvis åpne seg fra bakgrunnen.

Planter tar vennlig for å lyse delvis skygge, men gjør det best der solen er lys det meste av dagen.

Vanning og fôring

Peruvianske påskeliljeplanter trenger mye fuktighet for å støtte deres sprudlende vekst og blomst. Mulching løser dette problemet og holder røttene fuktige og ved en jevn temperatur. Men som de fleste pærer, liker de ikke fuktig jord.

Litt godt råttent kumøkkel eller noe av den steriliserte, pulveriserte kumøkkelen som er tilgjengelig ser ut til å være alt hymenocallis krever for mat.

Allsidig hagegjødsel påført i begynnelsen og midten av vekstsesongen er effektiv.

Hvis gjødsel med høy nitrogen brukes uten mye vann, har bladene en tendens til å vokse på bekostning av pæren.

Hvis den mottar allsidig hagegjødsel og mye vann, vil løvverket og pæren vokse større år etter år.

Jord og transplantasjon

Påskeliljen Hymenocallis foretrekker en fruktbar, godt drenerende, sandjord. De ser ut til å gjøre det bedre i jord med godt naturlig kalkinnhold.

Planter pærene i hagen på slutten av våren når det ikke lenger er fare for frost.

Planter virker ikke følsomme for kulde så lenge det ikke er frost eller fryser.

Pæren skal plantes slik at toppen er tre til fire tommer under bakken.

Den sovende pæren kan ha en diameter på opptil 3 tommer, med fyldig, rund form med mørkebrune tunikaer. Plantet tidlig på våren blomstrer pæren vanligvis på forsommeren i østlige hager og danner 6 til 8 etterlater noen 2 til 3 meter høye.

Enkelte jordarter oppmuntrer til rask produksjon av offset, sannsynligvis på grunn av fuktighetskonsistens og mineralinnhold. Andre typer jord fremmer utvikling av store, faste pærer med få forskyvninger.

Sandleiren i Florida får Hymenocallis calathina til å produsere rikelig forskyvninger, så mange at pæren sjelden øker i størrelse fra år til år. Det ser ut til å være vanskeligheten med Hymenocallis calathina over hele Sørøst.

I Nord, i tunge jordarter, formerer det seg ofte sakte og store, harde pærer utvikler seg.

Vokser innendørs

Edderkoppsliljer er enda mer nyttige inne om vinteren. Deres duftende blomster og blanke blader hjelper til med å bygge bro over vintergapet. De lager fantastiske potteplanter.

Den vanlige peruanske påskeliljen, calathina, er en god innendørs plante, det samme er calathina var. sulfnrea, en lysegul og karibea, mindre, men sminker i duft hva den mangler i størrelse.

Når litt vekst dukker opp, potter de i rik, grov, godt drenert jord med en tredjedel torvmos tilsatt.

Pæren skal vannes lett til veksten starter. Pæren ser ut til å trenge jordfuktighet helt rundt den for å utløse blomstring.

God sunn vekst starter nesten umiddelbart. Hjelp Hymenocallis sammen med mating av løselig organisk gjødsel (kompostte) hver tiende dag. Når de dyrkes inne i planter, bør de være skyggelagt fra lys sol.

Disse lager store planter og bør dyrkes i en fem- eller seks-tommers pott.

Innendørs må jorden holdes fuktig, men aldri så fuktig. Røttene trenger å puste. Vann lett til god rotvekst er etablert, og tilsett vann når veksten øker.

Senk vannet gradvis når toppen begynner å dø. Fortsett å holde planten varm til den er helt sovende.

La peruanske påskeliljer ligge i potten for å hvile og ikke repotere oftere enn hvert tredje år, siden det ikke liker å bli forstyrret.

Legg til en tomme rik matjord hvert år du ikke puter på nytt på pærene. Edderkoppsliljer multipliseres med forskyvninger, så du vil snart ha mer enn nok til gaver eller handler.

Pleie og vedlikehold

Etter at vekstsesongen ender med frost, fjern de peruanske påskeliljeløkene og oppbevar dem på et varmt sted over 60 ° grader.

Hvis bakken får tørke ut under tørre perioder, har pærene en tendens til å utvikle indre splittelser.

I Sør, oppbevar pærene i torv eller tørr sand på et sted der frysende vær ikke når dem.

Lengre nord peruanske påskeliljer bør lagres og beskyttes som gladioler eller georginer om vinteren. Oppbevar dem i et slags isolasjonsmateriale som torv eller tørr sand for å forhindre røttene.

MERK: Peruvianske påskeliljer Hymenocallis-pærer er ømme og bør graves før kjølig vær, selv om noen i høstens presse har forlatt dem trygt gjennom en lett frost.

En gartner i Virginia fortalte at han aldri tar opp edderkoppliljer om vinteren. Selv om det er noe vinterdrap, formerer pærene seg så raskt at det gjør liten forskjell.

Hvis du bor i et moderat varmt klima hvor dyp, varig kulde er ukjent, kan du kanskje legge pærene trygt i bakken.

Hvis du prøver det, legg en løs, dyp vinterdekk over dem etter den første frosten.

Hvordan forplantes peruansk påskelilje Hymenocallis

Når frost slutter vekstsesongen, bør hymenocallis festalis-pærene fjernes forsiktig fra bakken for ikke å bryte av de tunge røttene der de blir sammen med pæren.

En ny pære vil trolig starte ved bunnen av pæren der roten ble brutt av.

Dette er et middel for å skaffe ekstra pærer, men på bekostning av maksimal vekst av hovedpære.

Pæreoppdelinger skal ikke skilles fra før bare en tynn skorpe forbinder de to delene ved rotlinjen.

Frøene, etter at de skiller seg naturlig fra blomsterstenglene, kan plantes og vil snart spire nye planter.

Hymenocallis skadedyr eller sykdommer

Den peruanske påskeliljen gjør det ikke blomstre hvis ikke tillatt sin naturlige vinterhvile. Det trenger nesten ikke vann i løpet av denne tiden.

Cerospora panratiic (bladflekk) forekommer i det dype sør. For kontroll fjerne og plukke ut smittede blader en ødelegge

Bladsvie – blader og blomsterstilker har små røde hevede flekker.

De tre vanligste insektskadedyrene inkluderer snøskala, drivhusdrip, spansk møllarve.

Foreslåtte bruksområder for peruansk påskelilje

Planter er effektive i grenser, brukes hver for seg, eller i grupper på tre eller flere. Blomsterklyngene av planter i grupper er veldig slående og veldig duftende.

Dette er blomster hvis skjønnhet du bare oppdager etter at du har blitt lokket av duften.

En favorittkombinasjon er edderkoppliljer og delphinium, som hver fremhever den andre skjønnheten. Prøv dem med dyptonet iris, Amaryllis eller den nydelige rosa oppstandelsesliljen (Lycoris squamigera).

Leseren deler suksess

I hagen vår har Hymenocallis x festalis eller Hymenocallis narcissiflora-planter vokst godt i full eller delvis sol, tung eller lett godt drenert jord, både innendørs og utendørs.

Bakken skal ikke få tørke ut eller bli fuktig. Vann men ikke suge.

Med rikelig med vann og fôring i vekstsesongen og en varm tørr hvileperiode om vinteren, har vi ikke hatt noen problemer med å få blomst.

Vi har faktisk ikke hatt noen problemer med å dyrke de super eller premium peruanske påskeliljestørrelsene med fordelene til større blomsterklynger og større planter for bruk som aksent i grenser.

Det er mange andre arter av hymenocallis som er interessante og vakre. Når du vellykket har vokst de som er nevnt her, vil du fortsette å erobre nye verdener.

Spørsmål og svar om peruanske påskeliljer

Når blomstrer peruanske påskeliljer?
Blomstringstiden for peruansk påskelilje er på forsommeren.

Peruviansk påskelilje blomstrer ikke: Fortell meg hvorfor mine peruanske påskeliljer ikke har blomstret det andre året, og hva skal jeg gjøre med det? EG., Pitman, NJ
Peruvianske påskeliljer skal blomstre hvert år hvis de dyrkes i god jord og lagres på et ganske varmt sted om vinteren. Grav dem når frosten har svart toppen, la røttene være intakte. Bare dekk dem med tørr sand og oppbevar ved en temperatur på 55 ° til 60 ° Fahrenheit.

Jeg har dyrket peruanske påskeliljer for første gang. Som jeg forstår er pærene ikke seige, trenger de spesiell håndtering for å bære dem gjennom vinteren?
Hymenocallis calathina, et medlem av amaryllis-familien og ikke en påskelilje i det hele tatt, skal løftes når de første frostene sverter bladene. Grav pærer med forsiktighet for ikke å bryte de lange røttene, som ikke skal fjernes, og plasseres deretter på et luftig sted for å tørke.

Etter at bladene er visnet og pærene tørker, oppbevar du på et varmt sted der temperaturen ikke vil gå under 55 ° F.

Mine peruanske påskeliljer og tuberoser formerer seg, men blomstrer aldri. Kan dybden av plantingen ha noen innvirkning på dette? PN, Minnesota
Peruanske påskeliljer (Ismene-blomst) og tuberoser øker begge med forskyvninger, det vil si at moderpæren produserer nye sidepærer. Disse pærene er vanligvis for små til å blomstre det første året og må dyrkes i flere sesonger for å produsere blomsterløk.

Under dårlige vekstforhold fortsetter den peruanske påskeliljen å produsere pærer år etter år som er for små til å blomstre. Hvis store pærer er plantet med omtrent to centimeter dekker for tuberoser og tre inches for Ismene, bør de blomstre hvert år.