Skip to content

Phalaenopsis Orchid Leaves Turning Yellow: Årsaker | Kurer

5 de februar de 2021

Enten du har en Phalaenopsis-orkidé eller en omfattende samling, må du håndtere gulfargede blader. Dette kan være en skurrende opplevelse for den nye orkideeieren.

I denne artikkelen diskuterer vi noen av årsakene til at din Phalaenopsis (møll) orkide kan utvikle gule blader. Vi gjennomgår noen enkle trinn du kan ta for å håndtere dette vanlige problemet.

Ganske gul blomstermø orkide på Grand Floridian Hotel – Walt Disney World Orlando, Florida. | Bilde: PlantCareToday.com

Hva forårsaker tilstanden til gule blader i Phalaenopsis orkideer?

Phalaenopsis blader blir gule, generelt er det ikke et stort problem. I noen modne planter vil eldre blader gulne og falle av etter en viss periode.

Når Phalaenopsis-orkideer modnes, vil plantene utvikle langstrakte stilker og de eldre bladene blir gule og faller av. Hvis planten er sunn, vil nye røtter vokse fra disse langstrakte stilkene. Etter en stund vil det dannes en masse luftrøtter som gir planten din mye karakter.

Bør jeg kutte av de døende bladene på en plante?

Planten vil slippe gamle blader på egenhånd. Hvis du ikke liker utseendet på bladet, kan du skynde deg prosessen ved å trimme bladet av. Sørg for å bruke et sterilisert blad eller en saks til denne prosessen.

Bør du bekymre deg for gulende orkidéblader?

For å avgjøre om du har noe å bekymre deg for, begynn med å undersøke planten. Hvis det gule bladet er i bunnen av planten, har du ingenting å bekymre deg for. De nederste bladene blir gule fordi de er de eldste.

Nye blader av Phalaenopsis vokser fra kronen. Hvis bladene på toppen av planten blir gule, kan det være et tegn på at du trenger å endre pleierutinen din. Det kan indikere at planten din er syk.

Hvorfor blir bladene på Phalaenopsis gul?

Noen grunner som bidrar til gulfargede blader inkluderer:

# 1 – For mye direkte sollys:

Med Phalaenopsis orkideer kan direkte sollys brenne bladene og føre til at de blir gule. Undersøk bladene. Hvis de er gule, men faste og klumpete, er dette en indikasjon på at planten din bare får for mye direkte sollys. Solbrente blader har et ujevnt falmet, flekkete utseende.

Prøv å flytte anlegget ditt til et område med sterkt indirekte sollys. Dette vil enten settes tilbake fra et sørvendt vindu eller i nærheten av et vest- eller nordvendt vindu.

Kontroller at orkideenes plantemedium ikke har tørket ut i varmt, direkte sollys. Vann etter behov. Du vil ikke være i stand til å returnere de gulnede bladene til sin tidligere tilstand, men du bør være i stand til å redde plantelivet ditt hvis det er solbrent.

Trim bort det solbrente bladverket for å oppmuntre nye blader til å vokse.

# 2 – Ekstremer i temperatur:

Sjekk omgivelsestemperaturen. Orkideer trenger temperaturer på dagtid fra 65 til 80 ° F. Om natten bør temperaturen ikke synke under 60 ° C.

Beskytt orkideen din mot plutselige temperaturendringer og mot for kaldt eller for varmt trekk.

Husk at orkideer er tropiske planter, så de liker varme temperaturer og høy luftfuktighet.

# 3 – For lite vann:

Droopy-blader som er rynkete og gule indikerer at planten din er tørst. Generelt trenger Phalaenopsis orkide en ukentlig bløtlegging i rent vann i tjue minutter. Fjern orkideen fra vannet og la overflødig vann renne av.

Alternativt kan du bare kjøre vann gjennom orkideens plantemedium.

Du vil gjøre mye mindre skade på orkideen din ved under vanning enn overvann.

Hvis du er under vann, kan du rette opp problemet med mer vann. Overvann kan forårsake kroniske problemer som det tar tid og krefter å løse.

# 4 – Crown, Root eller Stem Rot:

Overdreven vanning, overhead vanning eller å la orkideen stå i vann i lengre perioder, kan forårsake krone-, rot- eller stengelråte. Tidlige symptomer på noen av disse tilstandene kan omfatte gule blader, men hvis de ikke behandles, blir plantens blader, stengler og / eller røtter svarte.

Kronrot er forårsaket av vann som står på bladene eller bli fanget i spaltene mellom plantens blader. Du kan unngå dette ved å unngå overhead vanning og ved å sørge for å tørke av dråper som kan komme i kontakt med bladene.

Stammeråte skjer når plantens stilk forblir i konstant kontakt med et vått plantemedium. For å unngå dette må du ikke plante Phalaenopsis dypt i plantemediet og unngå overvann.

Rotrot skjer når planten din er står i vått, fuktig plantemedium over lengre tid. For å unngå dette, ikke vanne planten din for ofte. Ikke la planten stå i vann i mer enn en halv time.

Hvis planten din har rotrot, kan du kanskje lagre den. Undersøk røttene. Hvis det er noen sunne grønne røtter, kan du fjerne de dårlige. Vask planten med lunkent, rennende vann. Det kan være lurt å spraye røttene med en 3% hydrogenperoksidoppløsning. La planten sitte i noen minutter og skyll deretter.

Med Phalaenopsis orkideer kan du beholde planten din som et luftanlegg i en måned.

Plasser eller heng den i et område med sterkt, indirekte sollys og god luftsirkulasjon rundt røttene og løvet. Soak det i rent vann på en ukentlig basis til du begynner å se sunn, ny vekst.

På dette punktet kan du repotere i et godt Phalaenopsis orkide medium. Vær forsiktig så du ikke overvann i fremtiden.

Før vanning, sjekk plantemediet for å sikre at det ikke er vått fra tidligere vanning. Hvis den øverste tommelen er tørr, kan du vanne orkideen din. Pass på at beholderen planten din er i har god drenering, og la overflødig fuktighet renne av.

# 5 – Bakterier eller sopp:

Overdreven fuktighet, dårlig ventilasjon og overvanning kan forårsake problemer med soppinfeksjoner og bakteriell sykdom. Hvis undersiden av plantens blader begynner å bli gule, kan det være en indikasjon på at den er infisert med sopp eller bakterier. Infiserte blader blir svarte, blir glatte og begynner å lukte dårlig.

Sørg for å karantene infiserte planter slik at sopp og bakterier ikke sprer seg til de andre plantene dine. Behandle som du ville rotrot. Fjern alle berørte deler av planten, skyll planten og behandle med 3% hydrogenperoksid. Hold din skrantende Phal som et luftanlegg til du ser ny vekst. Replant i nytt medium.

# 6 – Ernæringsmessige mangler:

Orkideer med lite nitrogen og magnesium har problemer med å produsere klorofyll, det grønne pigmentet som gir alle planter farge. Det første tegnet på en plante med lite næringsstoffer, er gulfargede blader.

Hvis orkideens blader begynner å gulne rundt spissene og sidene, er dette et sikkert tegn på at planten din har lite nitrogen og / eller magnesium.

For å unngå dette problemet, velg en orkide gjødsel av høy kvalitet som inneholder en god balanse mellom næringsstoffer, mikronæringsstoffer og sporstoffer. Påfør regelmessig i henhold til instruksjonene om emballasje.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

# 7 – Skadedyr:

Gulnende blader kan være et tegn på en avansert angrep av skadedyr som:

  • Falske edderkoppmidd
  • Hvite Mealybugs
  • Røde edderkoppmider
  • Thrips
  • Plantevekt

Alle disse skadedyrene angriper orkideen din ved å suge ut juiceen. De reproduserer alle og sprer seg raskt og ødelegger hele potteplantene dine hvis du ikke er årvåken.

Undersøk alle potteplanter. Bruk et sterkt lys og et forstørrelsesglass for å være sikker på å fange skadedyr tidlig. Mange kan håndteres ved å tørke dem av og / eller gi planten en god hard eksplosjon med vann. Sørg for å isolere berørte planter fra ikke-berørte planter for å forhindre spredning.

Avanserte angrep kan håndteres ved å spraye med et neemoljeinsektmiddel, insektdrepende såpeblandinger og / eller fortynninger av isopropylalkohol. Hvis disse ikke fungerer, kan du bryte ut de store kanonene og bruke en mild løsning av pyrethrum bug spray.

Orchid Yellow Leaves For Beginners Like Me

Gulnende blader er vanlige blant alle typer orkideer

Denne artikkelen har fokusert på gulfarging av blader i Phalaenopsis orkideer. Informasjonen som gis, kan generaliseres til andre typer orkideer.