Skip to content

Cattleya Orchid Hybrids i vårt kjeller drivhus

31 de januar de 2021

Fluorescerende vokslys gjorde det mulig for oss å vokse … Cattleya Orchid Hybrids i vårt «Basement Greenhouse».

Det er noe med en orkide som blomstrer på planten som treffer en som eksotisk, overdådig, en blomst som kanskje bare drivhuseieren kan oppdra. Slik var vår reaksjon da vi i Florida så en orkidé blomstre i en gryte som hang uformelt fra et tre i hagen. «Tror du …,» begynte jeg med mannen min, Jack.

Det var et spørsmål om noen måneder med å tenke, lese, snakke, for så å bli endelig med i det lokale orkideesamfunnet før vi hadde kjøpt vår første Cattleya orkide plante.

Snart blomstret flere Cattleya-arter og et Dendrobium i karnappvinduet i spisestuen vår. En øst-sør-vest eksponering som vår syntes å være akkurat det de trengte for å gi maksimale sollys timer vi kunne gi dem.

Selvfølgelig brenner middagsolen gjennom et glassvindu for varmt på bladene til en plante hvis opprinnelige habitat vanligvis er skrittet på et tre i underkanten av en regnskog eller tåke i tropene.

Men et løst stoffgardin som kan slippes i soltimene mellom ti om morgenen og tre om ettermiddagen, og deretter fanges opp igjen, gjør at filtrert sollys kan spille på løvet. Les videre for å lære mer om cattleya orkide hybrid.

cattleya-akvarell

Hva en orkide trenger

Fuktighet, sterkt lys og mat er de grunnleggende kravene til en orkidéplante.

Fuktighet ble gitt i karnappvinduet vårt ved å plassere flate boller eller panner med fuktig grus på bordene, og et kakestativ over disse som orkidépottene sto på. Fuktigheten fra denne fordampningen ble supplert med en fin tåkespray av vann levert av en vanlig sprayflaske.

Du trenger ikke bekymre deg for denne tåken, for når du ser etter å se etter ny vekst på plantene eller beundrer hevende knopper, eller bare går forbi, tar du opp sprøytepistolen og tåker plantene og luften rundt dem. Misting afrikanske fioler og andre potteplanter setter også pris på dette.

Mat kan leveres av et av de løselige balanserte preparatene som markedsføres for husplanter, med intervaller på omtrent en gang i uken om sommeren når de lange dagene tillater plantene å bruke en overflod av mat, eller en gang i måneden i de mørkere vintermånedene.

Hvordan en orkide vokser

En orkidéplante av Cattleya består av røtter, et jordstengel som vokser vannrett, pseudobulbs eller ovale kjøttfulle stilker som vokser oppreist og lagrer mat, og et tungt strukturert blad født på toppen av pseudobolben.

På krysset av pseudobolben og bladet vises blomsterknoppen, innkapslet i en ganske gjennomsiktig skjede som deler på toppen, slik at knoppene kan stige oppover, og deretter utover før de brister i blomst.

leca-pellets

Hver pseudolampe har ett eller flere «øyne» som den nye veksten utvikler seg fremover, og det samme som iris, og utvider dermed planten.

Omtrent hvert annet år vil den vokse ut potten sin og kreve ompotting i en rekke potteplanter som granbark eller LECA-stein, og til slutt kan den deles inn i to eller flere planter, forutsatt at det ikke er mindre enn fire gode pseudoboller til hver plante eller divisjon.

Det er i bladet at maten som er nødvendig for veksten av planten, blir produsert før den lagres i pseudolampen, og uten lys ville det ikke være absorpsjon av mat og ingen blomstring.

Vi hadde tilfredshet, som andre vi kjente, med å vokse orkideer i vinduet; men når “bugten” virkelig bet oss, var det ikke nok plass til orkideer, afrikanske fioler, gloxinias og pelargoner i våre sørlige vinduer.

Et drivhus? Tanken holdt selvfølgelig stor appell, men vi hadde hørt om vanskeligheten noen av våre venner hadde hatt med å finne noen som var villige til å ta vare på et drivhus i eierens fravær. Nå liker vi å reise så vel som å ha en innendørs hage, så det måtte være et kompromiss.

Starter med fluorescerende stoffer

«La oss prøve lysrør.» Det hadde blitt oppmerksom på at denne typen belysning ble brukt i Vesten for å supplere dagslys i noe drivhuskultur.

Det praktiske familiemedlemmet tenkte snart på kontroller – lysregulering, fuktighet og varmekontroll. Ideen appellerte til ham og slo rot, desto mer på grunn av hjertesorgene vi har hatt i mange år med utendørs hagearbeid fra arbeidet med å tygge kaniner, grave ekorn og trampe hunder.

cattleya-orkidé-rosa

Vi hadde god plass i kjelleren … spesielt med barna vokst og borte. Nå er det «Green Thumb Room», blendende hvitt overalt og opplyst med 16 48-tommers 40-watts lysrør.

Det er 30-tommers brede hyller på motsatte sider av dette 9 x 11 fot området, den høyeste er 42 tommer fra gulvet og 28 tommer under lysene.

Armaturer med to av disse rørene montert fra ende til side er festet til underflaten til topphyllene for å belyse de nedre benkene plassert omtrent 18 inches over gulvet, hvor gloxinias og afrikanske fioler vokser.

Orkideer vokser på bredden og nesten hele lengden på en av de øvre benkene; Afrikanske fioler, frøplanter og petunier vokser på motsatt side på øvre benker. På slutten av rommet og under benkene er det plass til hvile planter og forsyninger.

To armaturer med 48-tommers, 40-watt rør montert fra ende til ende kaster lys 16 timer i døgnet på 24 til 26 orkidéplanter, lyset styres av en enkel elektrisk timer som finnes i de fleste jernvareforretninger.

Orkideplantene står på utvidede metallstativ, som igjen spenner over tre tommers dype panner med våt grus. Orkidébladene når innen ti til to inches fra lysrørene.

Vi bruker to typer rør, dagslys og super deluxe kaldhvit, like mange av hver. I midten av rommet henger en vanlig glødelampe på 60 watt for å gi ekstra røde stråler.

På toppen av orkidéplantene registreres lysmåleren fra 800 til 1000 fotlys; på fioler, fra 400 til 600.

Alle lysene er tidsbestemt for 16-timers intervallet. Fuktighet, som svinger fra 40 til 60 prosent, er skapt ved fordampning fra den våte grusen og en og annen dryssing av betonggulvet.

Varme, en jevn 70 til 72 grader om vinteren, leveres av lysene alene. Når lampene er av, kan nattemperaturen synke til 65 eller så, men uten å senke nattemperaturen, vil plantene være mindre i stand til å konvertere lagret mat til brukbare elementer.

Døren til rommet holdes åpen noen få centimeter og sirkulerende luft tilføres av en 12-tommers oscillerende vifte som fungerer noen timer morgen og ettermiddag, og dermed gir en utveksling av luft.

Utendørs om sommeren

Det har alltid vært vår observasjon at husplanter trakk seg opp og viste ny styrke når de ble plassert utenfor døren om sommeren, så hvorfor ikke orkideer? De går under et spredt lønnetre så snart nettene ikke er kaldere enn 60 grader, noen på et bord over gruspanner og noen henger ved trådkroker fra grenene på treet.

De elsker dette intervallet i uhindret sollys, den rene nedbøren. Selvfølgelig, også her, må man se etter solbrenthet, men en ideell beliggenhet er under et tre som skygger eller filtrerer sollyset midt på dagen i Midtvesten vår; eller hengende på den ytre østveggen til en bygning.

Slange minst en gang om dagen i varmt, tørt vær er viktigst, og fôring kan fortsette på dette tidspunktet ukentlig.

Det er visse forholdsregler som må tas for å beskytte planter utenfor døren. En liten skinne rundt bordet holder dem på plass til tross for vind. Strimler av aluminiumsfolie som henger rundt, fraråder bluejays å bære bort pottejord eller potteblandingsmateriale og ekorn fra å utforske.

Og så er det alltid flere insekter utenfor døren, men Malathion spray er tilfredsstillende i deres kontroll.

Selvforsynt

Når vi planlegger å reise hjemmefra en helg, en uke eller i flere uker, tar vi orkideer, begonier og andre skyggekjære planter inn i det grønne tommelrommet i kjelleren, plugger inn lysene, heller vann i grusen, og slå på viften for luftsirkulasjon.

En ansatt kommer inn hver femte dag og tømmer orkideene og heller en målt mengde vann i grusen under fioler og gloxinias når det er nødvendig. Temperaturen i dette rommet om sommeren varierer fra 80 til 83 grader, og luftfuktigheten er veldig mye høyere enn om vinteren når gassovnen er i drift.

Vannet på grusen fordamper veldig sakte, og påfylling er ikke ofte nødvendig. Kanskje det ville være greit å gi en advarsel her om den ofte begåtte feilen med overvanning. I deres opprinnelige habitat utsettes orkideer for regn, tåke og rask avrenning av fuktighet med tørking hver dag.

Jeg kan godt huske min store forferdelse da de, etter å ha sett tidsløkene til en hvit Cattleya utvikle seg, plutselig gulnet og dempet av overvann.

Overgangen fra dagslys til lysrør og tilbake igjen har på ingen måte vært skadelig, men vi beskytter dem vanligvis mot direkte sol i en dag.

Denne typen kultur har tilsynelatende vært veldig gunstig for Cattleyas, Dendrobiums, Phalaenopsis og Oncidiums. I løpet av de siste fire årene er rotveksten kraftigere, det er ingen hviletid under lys, og vi har dobbelt så mange blomster som tidligere.

Det er interessant å se de nye vekstene som begynner utenfor døren, etterfulgt av et nytt sett med pseudolamper som vises under lys.

Noen ganger blomstrer de alle på en gang, eller det vil være to eller til og med tre blomstringsperioder, og blomstene som er initiert under lys har vært like store og faste som de andre. For en fornøyelse vår orkideekultur har vært.

Når jeg skriver dette, er det en vakker Cattleya som sakte bretter ut sine 30 knopper i karnappvinduet vårt, og morgensolen gir de hvite og lilla blomstene en gjennomsiktig kvalitet.

Og hvor gledelig det har vært å nyte innendørs hagen med vennene våre som noen gang glir ned i kjelleren for å se det grønne tommelrommet og hvordan orkideene vokser.

av A Hofsommer