Skip to content

Pretty in Pink: Hvordan dyrke peoner i sør

20 de november de 2022

Du har sikkert hørt at det er for varmt i sør til å dyrke peoner. Du har hørt feil. Disse prestisjetunge staudene kan trives her, så lenge du vet hvordan du tar vare på dem ordentlig. Heldigvis kan du lene deg på Grump for instruksjon. Som Shakespeare skrev: «Dette er en fullbyrdelse som er hengiven å ønske.» Folk elsker peoner fordi de bærer enorme, strålende blomster om våren og forsommeren som kommer i et bredt spekter av farger og former. De lager snittblomster par excellence, og mange er duftende. Disse plantene kan leve i generasjoner, og rådyr vil ikke spise dem. La oss ta for oss det grunnleggende ved å dyrke peoner sør for Mason-Dixon-linjen.

Grunnleggende krav til peoner

For det første trenger peoner i sør minst seks timer med full sol om dagen med lett skygge på den varme ettermiddagen. For det andre, fuktig, fruktbar, godt drenert jord – ikke plant i leire eller sand med mindre du ønsker fullstendig meningsløshet. For det tredje, plass. Med tiden vokser peoner 3 fot brede eller mer, og de liker ikke å konkurrere med røtter fra nærliggende trær og busker. For det fjerde, riktig utvalg. Velg varmetolerante typer som blomstrer tidlig. Endelig litt vinterkulde. (I USDA Zone 9, dump en stor pose med is på toppen av hver plante hver uke om vinteren. Naboene dine vil tro at hjemmet ditt er sentralt for festen, men jeg hører det fungerer.)

Typer peoner

Urteaktige pioner er de mest kjente. Bladverket deres dør til bakken om vinteren. USDA Zone 8 (som inkluderer steder som Dallas, Texas; Jackson, Mississippi; Montgomery, Alabama; og Charlotte, North Carolina) er deres sørlige grense. Trepioner har treaktige stammer som ikke dør ned. De bærer blomster på størrelse med middagstallerkener og vokser så langt sør som i Nord-Florida. Interseksjonelle pioner er hybrider av urte- og tretyper. De tar varme så vel som trepioner og stiller med store blomster over en lang sesong. Bladverket deres dør ned om vinteren.

Hvordan pionplanter selges

Du kan kjøpe disse plantene på to måter. Den første er i potter. Det er det eneste alternativet for å kjøpe dem på bestemte tider av året. Det er praktisk fordi du vet at røttene er plantet i riktig dybde, men pottepioner kan være dyrt. Det andre alternativet er som sovende røtter, som er billigere og gir flere valg. Sovende røtter sendes om høsten og våren fra postordrespesialister som Peony’s Envy og må plantes umiddelbart i riktig dybde. Plasser urteaktige og kryssende røtter slik at de lubne rosa eller hvite knoppene nær toppen er ½ tomme under jordoverflaten. Plant trepionrøtter slik at podeunionen (hakket der røttene møter stammen) er 4 til 6 tommer under jordoverflaten.

Kutte tilbake løvverk

Det er viktig å vente til høsten med å kutte ned bladverket til pioner hvis du vil se blomster neste år. Pakk det kuttede løvet, og kast det ut med søpla for å fjerne eventuelle sykdomssporer. Lytt til Grumpy, og ikke beskjær noen treaktige deler av trepioner før rett etter at de er ferdige med å blomstre – og bare hvis det er absolutt nødvendig.

Peonvarianter

The Grumpy Gardener deler noen av sine favorittpioner for imponerende blomster og duft.

1. «Festiva Maxima»

Rødflettede hvite blomster som er sørstatsfavoritter

2. «Coral Charm»

En tidlig blomstrende pion som produserer spesielt store blomster

3. «Kansas»

Langblomstrende, pålitelig utvalg som trives i full sol

4. «Sarah Bernhardt»

Parfymerte rosa blomster med sølvfargede kanter

5. «Bartzella»

Varmetålende med en lang sesong med levende blomster

6. «Rimpo»

En trepion med røde kronblader som omkranser prangende gullstøvbærere

7. «Elsa Sass»

Intens duftende blomster som kommer sent på sesongen

8. «Nippon Beauty»

Et utvalg som produserer en overflod av dyprøde blomster