Skip to content

Slik bruker du flytende gjødselkonsentrat: 4 smarte måter

22 de februar de 2021

Sammendrag: Lær hvordan du bruker konsentrater av flytende gjødsel til de mange fordelene ved transplantasjon, start, booster og løvverk.

I løpet av vekstsesongen kan flytende gjødsel, når den er oppløst eller fortynnet i vann, brukes med stor fordel på noen av flere måter. Utfør en jordtest først for å bestemme plantens næringsstoffer før du fortsetter med gjødsel.

Bruke konsentrat som en transplantasjonsgjødsel

Jeg har brukt flytende gjødsel som en transplanterende gjødseloppløsning rundt nysatte planter. Den vanlige fortynningen er en spiseskje av de konsentrerte saltene oppløst i en liter vann.

Hell en kopp full av denne fortynnede gjødseloppløsningen rundt hver nyoppsatte tomatplante, pepper, selleri eller enårig eller flerårig blomstrende plante. Større planter vil ta flere liter næringsoppløsning. Vi heller Epsom-salt rundt tomatplanter og pepperplanter for å få dem til en god start.

Behandlede planter overlever transplantasjonssjokk bedre og fortsetter å gi kraftig vekst raskere.

Bruke flytende konsentratgjødsel på startplanter

Bruk en startløsning for flytende gjødsel og bruk den på frø mens de blir sådd. Denne løsningen er to eller tre ganger sterkere enn transplantasjonsløsningen, eller to eller tre spiseskjeer per liter vann.

Bruk en koppfull for hver fot av raden før jorden fylles over frøene. Når du heller væsken, må du passe på å ikke vaske lette frø ut av furen.

Bruk konsentrat som plante eller gjødsel

Bruk som en boosterløsning av organisk gjødsel over jorden rundt allerede etablerte, eller delvis dyrkede planter for å øke veksten eller fremskynde modenheten og øke avlingene.

Dette er samme styrke som startløsningen. Antall påføringer varierer med avlingen.

Langsesonggrønnsaker som tomater og eggplanter og visse blomster og busker krever to til tre påføringer, to, fem og åtte uker etter at plantene er satt ut.

Det er også spesielt formulerte konsentrater som kan brukes som blomstrende boostere på planter.

Bruk konsentrat som en gjødsel

Når konsentrater brukes som løvfôringsspray, brukes de i mer fortynnede styrker enn de andre, den nøyaktige mengden varierer med merket som brukes.

Den vanlige fortynningen er en spiseskje i en liter vann, eller et pund på 44 liter vann.

Antall applikasjoner varierer med avlingen, langsesongene krever mer. Omtrent en sprøyting hver tredje uke anbefales vanligvis.

Sprøytingsnæringssprayer for løvverk skal påføres enten med en trykksprøyte eller med en av de spesialdesignede gjødselsprayapplikatorene.

Sistnevnte har en siphoning-enhet og er festet til hageslangen.

For best resultat, bør næringssprayene påføres tidlig om morgenen eller om kvelden, og bladene, spesielt de nedre overflatene, blir gjennomvåt med sprayen.

Gartnere advares om at ikke alle gjødsel som raskt er løselig i vann, nødvendigvis er trygge å spraye på blader.

Alle som anbefales som løvfôring, kan imidlertid trygt brukes rundt røttene.

Produsenten vil tydelig oppgi på etiketten om produktet deres kan brukes i løvssprayer.

De fleste konsentratene av flytende gjødsel er trygge å bruke som løvsspray og kan kombineres med de nyere plantevernmidlene, slik at gartneren kan mate og kontrollere skadedyr i en operasjon.

Også her kan produsenten av flytende plengjødsel gi gartnere råd om hvilke plantevernmidler som er kompatible med deres produkt.