Skip to content

The Grumpy Gardener’s Guide to Hydrangeas

10 de desember de 2022

Damer over hele søren er gaga for hortensia. Menn tikker også. «Hvordan dyrker jeg hortensia?» de bønnfaller. «Kan jeg klippe hortensiaene mine? Kan jeg vende blomstene til den fargen jeg vil?» Slapp av, mine damer og herrer. Grumpy har kommet til unnsetning.

1. Hvor mange typer hortensiaer finnes det?

Det er for mange til å diskutere her. Men hagesentre har vanligvis navngitte utvalg av følgende fem arter: Fransk (aka bigleaf) hortensia (Hydrangea macrophylla), den mest populære typen; glatt hortensia (H. arborescens), typen «Annabelle» tilhører; eikebladhortensia (H. quercifolia), statens villblomst i Alabama; panikkhortensia (H. paniculata), gruppen som inkluderer «Limelight»; og fjellhortensia (H. serrata), som ligner en mindre fransk hortensia. Men ikke frek ut! Du trenger ikke å plante dem i orden dette minuttet.

2. Hva er «mophead» og «lacecap» blomster?

Franske hortensiaer

Det er to forskjellige blomstringsformer som vises av franske hortensiaer og fjellhortensiaer. En mophodeblomst består av en stor, avrundet eller konisk klynge av prangende, sterile blomster som skjuler de små, frøproduserende blomstene under dem. En blondehette viser flate klynger av små, frøproduserende blomster omringet av store, prangende sterile blomster – og dens to typer blomster kan ha forskjellige farger avhengig av jordforhold. Mophead-typer er mer populære, selv om blondekapper anses som mer grasiøse av cognoscenti.

3. I hvilken rekkefølge blomstrer forskjellige hortensiaer?

Hortensia

Oakleaf hortensiaer blomstrer om våren og sommeren, det samme gjør de franske hortensiaene; fjell og glatte hortensiaer blomstrer om sommeren; og panikkhortensia blomstrer fra sommer til høst. Planter du med dette i tankene, kan du ha hortensia i blomst lenge.

4. Hvordan kan jeg endre fargen på en hortensia?

Rosa hortensia

Blomstene til noen hortensiaer endrer farge naturlig, spesielt panikkhortensia, som går fra hvit til rosa etter hvert som den eldes. Fjell og fransk hortensia er de vanligste typene som blomsterfargen kan endres på. For mange andre typer hortensia kan fargen ikke endres. Blomstringsfargen indikerer pH i jorda. I svært sur jord (pH 5,5 eller lavere) blir blomstene blå. I alkalisk jord (pH 6 eller høyere) blir blomstene rosa eller til og med røde. I lett sur eller nøytral jord (pH mellom 5,5 og 6), kan blomstringene være lilla eller en blanding av blått og rosa på en enkelt busk. Husk at valgene varierer i følsomhet for pH. For eksempel forblir «Ami Pasquier» rød i alt unntatt den sureste jorda. For å gjøre jorda surere, arbeid svovel til jorda. For å gjøre det mer alkalisk gjør det samme med lime. Dette diagrammet kan hjelpe deg med å finne ut hvor mye svovel eller kalk du trenger, avhengig av ønsket pH. Endless Summers Color Me Pink og Color Me Blue-produkter leverer henholdsvis pelletisert kalk og svovel. Avhengig av størrelsen på planten din og jordforholdene dine, kan det hende du må justere den flere ganger. Vær tålmodig; resultatene kan ta måneder.

5. Vil hvite fransk- og fjellhortensiaer endre farge?

Hvit hortensia

Beklager, de forblir hvite uavhengig av jords pH.

6. Hva er greia med gjenblomstrende hortensiaer?

Kutting av hortensia

Dette gjelder den franske hortensiaen, som i tidligere tider blomstret bare på forrige års vekst. Dette betydde at hvis en kald vinter skadet veksten eller noen nincompoop beskjærte busken på senhøsten eller vinteren, ville du være heldig å få noen blomster. Noen franske hortensiaer blomstrer imidlertid både på fjorårets vekst og inneværende års vekst. Så selv om du skjærer dem til bakken om vinteren, vil de fortsatt blomstre. Rebloomers inkluderer Endless Summer-serien, Forever & Ever-serien, Let’s Dance-serien, «Big Daddy», «LA Dreamin», «Penny Mac», «Mini Penny» og «All Summer Beauty.»

7. Når er riktig tidspunkt å beskjære hortensiaene mine?

Oakleaf hortensia

Hva er det med dere som alltid vil hakke på ting? Hortensia trenger lite beskjæring annet enn å fjerne død ved eller forkorte en egensindig gren. Og som jeg sa før, hvis du beskjærer enkelte typer til feil tid, får du ingen blomster. Så vær oppmerksom. Her er de beste tidene å beskjære hortensiaer:

  • En gang blomstrende fransk hortensia: sommer
  • Gjenoppblomstrende fransk hortensia: sommer eller vinter
  • Oakleaf hortensia: sommer eller vår
  • Glatt hortensia: vinter
  • Panicle hortensia: vinter eller vår
  • Fjellhortensia: sommer.

8. Hvordan kan jeg kontrollere meldugg og bladflekker på fransk hortensia?

Franske hortensiaer

Først, ikke vann hortensiaene dine med sprinkleranlegg. De sprutende dråpene vil spre sykdommen. For det andre, plukk opp og kast alle syke blader som har falt. For det tredje, spray det sunne løvet (før noen sykdommer dukker opp) med Daconil eller Immunox i henhold til instruksjonene på etiketten.

9. Har noen hortensiaer pent høstløvverk?

Høst hortensia

Ja. Oakleaf hortensia blir skarlagensrød og crimson, fjellhortensia blir burgunder, og panicle hortensia blir lysegul om høsten.

10. Hvordan kan jeg få kuttet hortensiablomster for å beholde fargen?

Hortensia-arrangement

Dykk de kuttede stilkene i kaldt vann umiddelbart etter trimming. Hell omtrent 1 tomme med kokende vann i en beholder, og la den avkjøles i et minutt eller to. Kutt stilkene til de lengdene du ønsker for arrangementet ditt. Hold den nederste tommen av stilkene i det varme vannet i ca 30 sekunder. Overfør så stilkene til kaldt vann. La vannet fordampe sakte.