Skip to content

Ulike typer liljer for dramatisk farge hele sesongen

5 de februar de 2023

Liljer, en av de mest elskede løkene til sommerhagen, varsler sesongens ankomst med vakre blomster i en tid da de fleste blomstene fortsatt er i et holdemønster. De lyse blomstene deres passer til alle typer hager – enten det er klassisk designet, hyttestil eller moderne. Liljer er i slekten «Lilium» og vokser fra løker. De fleste arter av Lilium er hjemmehørende på den nordlige halvkule; de kan bli funnet i vekst både i tempererte klimaer og subtropiske miljøer. Noen andre populære hageplanter, som dagliljer og cannaliljer, kan ha begrepet «lilje» i sitt vanlige navn, men de er ikke liljer i det hele tatt. Selv om det er best å plante liljeløk på sensommeren, er det også mulig å plante dem om våren. Noen liljer blomstrer tidlig på sommeren, mens andre blomstrer til andre tider hele høsten. Alt avhenger av typen lilje. Ved å blande ulike typer liljer med varierende blomstringstider i hagen eller beholderne, kan du få liljer til å blomstre hele våren og frem til årets første frost. Det er flere hybriddivisjoner og en annen inndeling av liljearter. Selv om det definitivt ikke er komplett, er følgende et utvalg av de som er populære i sør og ofte tilgjengelige for gartnere.

Asiatiske hybrider

Asiatiske liljer er de enkleste å dyrke og mest pålitelige for den gjennomsnittlige hagen. Noen har oppovervendte blomster, mens andre har horisontalt holdte eller hengende blomster. Fargene varierer fra hvitt til gult og oransje til rosa og rødt og kan ha mørke flekker eller kontrasterende «glorier». Asiatiske blomstrer tidlig på sommeren. Eksempler er «Enchantment», farget oransje-rød og flekket med svart, den knallgule «Impala» og «Pink Floyd», en kremaktig rosa blomst med bånd i rosa.

Orientalske hybrider

Stargrazer

Orientalerne er de mest eksotiske av liljene. De blomstrer midtsommer til tidlig høst, med store (opptil ni-tommers) duftende blomster av hvitt eller rosa, ofte flekket med gull og skyggelagt eller bandet med rødt. De fleste er høye med nikkende blomster, men noen få er dverg og har oppovervendte blomster. Se etter den rene hvite «Casablanca», den rosa røde, hvitkantede «Stargazer» eller de rosebåndede «Pink Ribbons».

Aurelian hybrider

Golden Splendor lilje

Avledet fra asiatiske arter, viser Aurelians trompet- eller bolleformede blomster midt på sommeren. Blomster varierer fra hvite og kremfargede til gule og rosa, mange med grønne, brune eller lilla skygger på ytre overflater. Planter er tre til seks fot høye, og hver stilk bærer 12 til 20 blomster. Eksempler inkluderer den kobberaktige aprikosen «Anaconda», «den svarte dragen» som er slående hvit med rødbrune kronbladrygger, eller «Golden Splendour», som har gule blomster fra lilla knopper.

Martagon-arter – Turk’s Cap

Turk

En av de mest populære variantene av denne arten er «Turk’s Cap»-lilje, med buede blomster som dingler som bittesmå sommerfugler fra enden av grasiøse, tre til fem fot lange blomsterstilker. Disse liljene, som blomstrer på forsommeren, er trege med å etablere seg, men har lang levetid og danner til slutt store klumper. Du finner disse liljene i nyanser av oransje, gult, rødt og rosa. Stilkene til mange varianter blir ganske høye; opptil seks fot! Noen har flekkete kronblad mens andre ikke har det, og de fleste varianter er ganske velduftende.

Longiflorium arter – påskelilje

påskelilje

Den mest populære varianten av denne arten er påskelilje, solgt nesten utelukkende som en ferieplante og tvunget til å blomstre utenom sesongen i tide til påske. Disse liljene er veldig hardføre planter som overlever vintertemperaturer så lave som -20 grader F. Mye energi blir tappet fra løken når den blir tvunget til å blomstre tidlig, og mange går dårlig over fra potten til hagen. Hvis du hater å kaste levende ting, kan du prøve å plante løken i hagen din etter påskeblomstringen. Hvis det tar, vil du ha blomster i mange sesonger. Ikke plant tvungne liljer i nærheten av andre liljer; de kan overføre et virus som vil hemme veksten av planten.

Lancifolium arter – tigerlilje

Tiger Lily

Denne populære, lettdyrkede liljen når en høyde på fire fot eller høyere og blomstrer om sommeren, med hengende oransje blomster flekket med svart. Nyere tigerliljer er tilgjengelige i hvit, krem, gul, rosa og rød, alle med svarte flekker.

Candidum arter -Madonna Lily

Madonna liljer

Rene hvite, duftende blomster vokser på grasiøse tre til fire fots stilker fra sen vår til forsommeren. I motsetning til de fleste liljer, dør «Madonna» ned like etter blomstringen og får ny vekst om høsten. Det er best å plante denne arten mens den er i dvale om høsten.