Skip to content

Vinterblomstrende planter som vil sette farge på hagen din

8 de november de 2022

Når vinteren kommer, tror du kanskje at du må stenge butikken og si farvel til hagearbeid til været blir varmere – men det gjør du ikke. I stedet for å forlate hagen din karrig, velg fra et bredt utvalg av vinterblomstrende planter som trives når temperaturen synker. Fra klatrende vinterjasmin til romantisk snøklokke, det er noe som matcher alle hjem, jordtype og soleksponeringsnivå.

Vinterakonitt

I løpet av de grå dagene på senvinteren, bringer vinterakonittens livlige gule nyanse et sårt tiltrengt sted med solskinn. Også kjent som Eranthis hyemalis, gir denne duftende smørblomstlignende blomsten en tidlig kilde til nektar for pollinatorer, et tegn på alt at våren kommer. Plant knollene på et solrikt eller delvis skyggefullt sted med godt drenert jord i sone 3-8. Viktig merknad: Vinterakonitt kan forårsake skade ved inntak, så sørg for å ikke plante dem hvor som helst kjæledyr eller barn kan vandre.

Snøklokkeblomster i en skog

Snøklokke

Passende kallenavn for sine hvite dråper blomsterhoder, Galanthus nivalis vokser bare noen få centimeter høy, men gir fortsatt en vakker uttalelse når den begynner å blomstre rundt februar i sonene 3-7. For best resultat, plant den om høsten eller våren under et tre eller en busk slik at den har delvis skygge.

Rosa japanske kvedeblomster på gren

Japansk kvede

Japansk kvede, også referert til som Chaenomeles japonica, er en hardfør busk med delikate blomster som kan være rødoransje eller varmhvite. De gjør sitt beste i full sol fra senvinter til tidlig på våren, men tåler også litt skygge og vokser fortsatt 2-3 fot. Når de har blomstret, varer blomstene i underkant av to uker og produserer deretter bittesmå frukter. Denne planten er populær fordi den krever lite vanning, tåler alle jordtyper i sone 5-9, og er generelt lett å dyrke.

Lilla algerisk irisblomst

Algerisk iris

De Iris unguicularis er elsket for sine fiolette blomster med gule og hvite sentre som blomstrer mellom sen høst og tidlig på våren i alle jordtyper. Plasser den i solen i en hvilken som helst hardhetssone over 4, og gjør deg klar til å nyte den søte duften.

Lilla østlige Cyclamen-blomster

Østlig syklamen

De Cyclamen coum er akkurat det rosa (eller rødt eller hvitt!) som vinteren din trenger. Like perfekt potte innendørs som den er plantet under et tre eller en busk, det viktigste er at den har tilstrekkelig drenering og litt skygge. Nyt blomstene fra høst til vår, spesielt i sone 5-9.

Gule vintersjasminblomster dekket av snø

Vinterjasmin

Perfekt for å kle en vegg eller espalier, vintersjasmin (Jasminum nudiflorum) er kjent for sine gule stjerneformede blomsterhoder som lukter guddommelig. Planten blomstrer vanligvis tidlig i januar og kan bli opptil 15 fot høy i sone 6-10. Alt du trenger å gjøre er å plassere den i hel eller delvis sol i en godt drenert jord.

Rosa vinterklematisblomster

Klematis

En superpopulær blomstrende vinranke, Clematis cirrhosa produserer klokkeformede blomster med fregner av fyldig lilla. Denne raskt voksende planten finner sitt beste hjem i sone 4-9, med fruktbar jord og fullt sollys for å støtte.

Nærbilde av to juleroseblomster

Julerose

Mens det er formelt referert til som Helleborus niger, Julerosen har fått navnet sitt for hvordan den roselignende hybriden kan blomstre selv midtvinters. Plant den i et delvis til fullstendig skyggelagt område i sone 3-8 med godt drenert jord, og den skal vokse til opptil 15 tommer høy. Fun fact: Denne stauden er også hjort- og kaninbestandig.

Blomstrende lilla Blomstrende lyng blomstrer med snø

Blomstrende lyng

Lyse rosa og lilla blomster definerer det lavtvoksende Erica carnea plante, som kan plantes i bakken eller i potter. Blomstrende lyng er ganske lite vedlikehold, men gjør seg best i sone 5-7 på et solrikt sted med sur eller nøytral jord.