Skip to content

Viola Odorata: Lær søt fiolettdyrking og stell

22 de februar de 2021

Viola odorata [vy-OH-la][oh-dor-AY-tuh] blir ofte valgt for sin nydelige duft, som det er referert til i navnet. “Odorata” betyr duftende.

Den duftende fiolette som ofte kalles «søt fiolett», har mange andre navn, inkludert:

  • Engelsk fiolett
  • Vanlig fiolett
  • Hagefiolett
  • Trefiolett

Denne fargerike flerårige planten tilhører den fiolette familien (Violaceae) av planter og er hjemmehørende i Europa og Asia. Siden introduksjonen, i Nord-Amerika og Australia, er det ofte sett å vokse i hager.

Ofte er blomstrende stemorsblomster og viola nevnt i samme setning, da de begge er i familien Violaceae.

Omsorg for viola Odorata

Hvor stor blir den søte fiolette?

Den søte fiolette er en hardfør plante som stort sett vokser som bunndekke. Den kan nå to til åtte inches i høyden, avhengig av vekstforholdene.

Viola odorata produserer lite, hjerteformet løvverk og anbefales for USDA hardiness soner 5 – 9.

Blomstring og duft

Blomstene er veldig aromatiske. Noen få duftende blomster kan parfyme et helt rom. I de fleste miljøer blomstrer blomstene tidlig på våren. Imidlertid, når den dyrkes i hardførhetssoner 7 og over, har den en tendens til å blomstre om vinteren.

De fleste varianter av planten produserer fiolettfargede blomster med delikate kronblader. Det er også noen blå-fiolette varianter, forskjellige nyanser av hvitt og rosa, og mange varianter som ble voksende ville.

Blomstene vokser fra midten av rosettene og har fem kronblader. Det laveste kronbladet er alltid større enn de andre fire og inkluderer en spur.

Hvis du vil tvinge blomsten, kan du ta pottefioler innendørs i slutten av november. Hold temperaturer under 55 ° C og beskyttet mot solen en del av dagen.

Etter at blomstene blomstrer, vanner du dem regelmessig for å hindre at de tørker ut.

Hvilken type belysning gjør violer best?

Voila planter krever mye sollys, men tåler delvis skygge. Faktisk blir de noen ganger funnet voksende ville i skyggefulle områder av plener og hager.

Noen huseiere velger å bruke disse plantene som undervekst under trær og busker. Hvis sollyset kan nå planten under busken, bør den fortsatt vokse uten problemer.

Vanning og fôring

Når du tvinger en blomst, bør du vanne ofte. Hvis du dyrker utendørs, trenger du kanskje ikke å vanne veldig ofte.

Planten er hardfør og tåler litt tørke. Forsikre deg om at jorden drenerer godt, har mye organisk materiale og ikke blir for tørr.

Legg til en gjødsel med langsom frigjøring, og følg opp med en svak flytende gjødsel når blomstene blomstrer. Dette kan bidra til å utvide blomsten.

Jordkrav og transplantasjon

Hvis du vokser i en gryte, repoterer du hvert år med en kombinasjon av sand og finleire.

Jorda må være godt drenert, holde seg fuktig, men ikke for våt, og komme i kontakt med mye organisk materiale.

Viola Ordorata Vedlikehold og pleie

Ingen pleie er nødvendig for å ta vare på denne planten. Det er en lavt voksende bakkeplante som bare kan nå opp til åtte inches. Men hvis den begynner å spre seg for langt, kan du trimme den tilbake.

Noen mennesker fjerner også brukte blomster for å utvide blomstringssesongen.

Hvordan forplantes fiolett Odorata

Former Viola odorata fra frø, løpere eller deling.

Løperne skal vokse naturlig når de dyrkes utendørs. Repot disse løpere for å forplante planten eller fjerne dem for å forhindre at planten sprer seg.

Når du vokser fra frø, så dem utendørs i leiligheter om høsten. Plasser leilighetene i et område som gir litt skygge, og sjekk jorden regelmessig for å holde den fuktig.

Det kan ta omtrent seks til åtte uker å frø og slå rot. Transplanter frøplanter etter vinterens siste frost, og avstand mellom dem minst åtte inches fra hverandre.

Når du vokser fra frø, må du være på utkikk etter rotrot ofte forårsaket av overvanning eller dårlig drenering. Du kan bruke en proaktiv løsning ved å tilsette et soppdrepende middel i vannet.

Hva er de viktigste skadedyrene eller sykdomsproblemene de fiolette odorata møter?

De viktigste skadedyrene som truer søte fioler inkluderer bladlus og rød edderkoppmidd. Edderkoppmiddene kan enkelt ta over planten.

Hvis du oppdager disse skadedyrene, kan du om mulig skille den infiserte planten raskt.

Bladlus er lettere å bli kvitt. Bruk en neemolje eller insektdrepende såpespray på bladverket for å bli kvitt bladlusangrep.

Gary mold kan også bli et problem når forholdene er for fuktige.

Som rotrot, er den beste løsningen å unngå overvann og sørge for at jorda gir riktig drenering. Du kan også bruke et soppdrepende middel.

Den søte fiolette er ikke alltid så søt. Noen regioner anser Viola odorata som en invasiv art.

Planten kan lett overta hager og plener når den ikke blir hakket. Det er også ofte vokser nær rydding og skyggelagte områder.

Foreslåtte fiolette odorata-bruksområder – innendørs og utendørs

Søte fioler kan dyrkes i potter og plasseres innendørs eller på verandaer. Imidlertid er de best egnet for bunndekke i hager som de i Disney World i Orlando, Florida.

Du kan bruke Viola odorata for å gi mer farge til hagesengen eller steinhagen. Det ser spesielt attraktivt ut når det er parret med høyere planter som har lysere blomster.

Andre varianter av fioler

Viola papilionacea – Den vanlige blå fiolette med korte stilker og hjerteformede glatte, lyse blader.

Viola cucullata – kjent som «sumpfiolett.» Store løvfødte med små blomster, brukt på skyggefulle og våte steder.

Viola lanceolata – “lansert bladfiolett”, interessant gresslignende løvverk

Viola pubescens – “dun gul fiolett”, for de som liker gule fioler, vokser i skygge og blomster har lange stilker

Viola pedata – «fuglefotfiolett», regnet som en av de «beste» amerikanske introduksjonene for hagen. Flere fargevarianter i lilla, lavendel, gul og hvit. Noen forsiktighet for å ikke dyrke gule varianter ettersom de tiltrekker bladlus.