Skip to content

Voksende voksbegonier fra frø

14 de februar de 2021

Et av de største underverkene som kan sees i denne fantastiske virksomheten med å dyrke planter innendørs eller ute, er spiringen av et brunt, dødt frø.

Og enda mer mirakuløst er spiringen av voksbegoniafrø (Begonia semperflorens) som er så små at de ikke kan skelnes fra en støvpartikkel. Slik er forbløffelsen du vil oppleve når du planter ditt første semperflorens (voks) begoniafrø.

Av alle plantene som produserer støvlignende frø, er voksbegonier sikkert på listen som å være lettest å spire, og hvis du holder dem i vekst til deres første sanne blad er en åttendedels tomme over, vil du sannsynligvis lykkes med å blomstre baby begonier.

Relatert lesing: Voksende Coleus fra frø [HOW TO]

rødvoks-begonier-08312015Begonia frø trenger varme og konstant fuktighet for å spire. Plastfat (fra kinesisk uttak) er ideelle for å plante containere. Begynn å dyrke begonier ved å slå noen dreneringshull i bunnen av beholderen med en oppvarmet isplukk.

Over disse dreneringshullene, plasser litt grov sphagnummose, eller småstein, til en dybde på omtrent en halv tomme. På toppen av dette bør en blanding av torvmos og sand plasseres til en dybde på en tomme. Over dette, bruk en tredjedel tomme fin vermikulitt eller skjermet sphagnummose.

Gjør dette øverste laget glatt og sett beholderen i en vannpanne til vann suger gjennom dreneringshullene opp til toppen av blandingen. La denne blandingen renne, og støv deretter begoniafrøet over toppen av blandingen.

Ikke dekk til dem. Bare legg plastdekselet på fatet over dem, og sett beholderen på et varmt sted (70-80 grader) for å fremskynde spiring.

Spiring av lys og frø

De trenger ikke lys for spiring. Se på toppen av parabolen for dråper av fuktighetskondens. Når disse vises, fjerner du toppen og tørker av og deretter bytter ut.

Om ti dager når de små, grønne plantene begynner å dukke opp, flytter du fatet dit plantene får godt lys, og kanskje litt tidlig morgensol, forutsatt at varm sol ikke får skinne direkte på dem i mer enn noen minutter .

Siden spiring ser ut til å være fullført, må du la toppen stå i noen minutter hver dag, og øke tiden gradvis til lokket ikke har vann som trekker gjennom dreneringshullene opp til toppen av blandingen.

La aldri plantene tørke ut. De trenger rikelig med sollys for å hindre at de blir leggy eller spinkel. En dagtemperatur på 72-75 grader med ti graders fall om natten er ideell.

Hvis du plantet frøet tynt nok, er det sannsynlig at du kan vente til babyplantene har flere sanne blader før du transplanterer dem. Hvis du har plantet tykt, så snart de har ett eller to ekte blader, begynn å transplantere dem.

Transplantasjonstid

rød-voks-begonia-tett-08312015I drivhuset legger du plantene i jordflater, hvis mulig ellers, i individuelle små potter. I vindushagen er billige små plastleiligheter ideelle. De er lette, lette å håndtere, og de er attraktive å ha på vinduskarmen.

Ti eller tolv planter kan grupperes sammen i en seks eller åtte tommers pæreform eller gryte. Denne godt drenerte jordblandingen for transplantasjon kan være en av de gode pottejordene som finnes nede på de lokale hagesentrene.

Begonier som en løs, men rik jord … spesielt en rik på organisk materiale. Hvis du tillot to centimeter mellom plantene ved transplantasjonstid, er det sannsynlig at de kan bli liggende i disse beholderne til mai eller begynnelsen av juni når du kan ta dem utendørs for å bruke dem i hagen din.

Hvis de blir overfylte i disse første beholderne, kan du flytte dem inn i individuelle potter, eller ta noen få fra hver leilighet, potte dem og bruke dem i vindushagen din, som drivhusprøver, eller gi dem til vennene dine.

Lette påføringer av gjødsel fra husplanter er verdt etter at plantene er fem eller seks uker gamle.

Voksbegonier er ideelle for bruk i utendørshagen, og noe sollys gir bladene en skinnende bronsefarge som ikke kan utmerket seg. Blomstrer kommer fritt fra godt voksne frøplanter fire måneder gamle, og en gruppering av begonier vil gi blomster og løvverk farge fra juni til nettene blir kalde i september.

Stiklinger kan tas av favorittplanter, eller du kan gi begonia-planter en alvorlig beskjæring både over og under jordlinjen og plassere dem i leiligheter med jord der du kan overvintre dem i drivhuset.

For vinduhagen, ta noen stiklinger og potte to eller tre til hver seks tommers gryte, helst en pæreform eller en «squatty» gryte fordi begonia-røtter liker å spre seg i stedet for ned.

År etter år er det best å starte fra nytt frø hver vinter eller veldig tidlig på våren. Seedsmen tilbyr mange navngitte varianter av semperflorens begonias, som kommer i tre kategorier: dverg, seks til åtte tommer, middels, ni til elleve tommer; og høy, over tolv inches.

Når du planter i grensen, bør disse knollene plantes tett sammen for å få en massevirkning med opptil seks planter i hver planting, helst av samme sort for å legge vekt på fargen. Disse begoniene kombinerer vakkert med andre skyggefulle kantplanter som impatiens, caladiums, sommerblomstrende oxalis, coleus og tuberous rotte begonias.

Alle typer tuberøse begonier kan dyrkes fra frø, og fremgangsmåten for de vanskeligste å dyrke varianter er ikke mye annerledes enn metoden beskrevet her.