Skip to content

10 blomster du kan plante om vinteren

9 de februar de 2023

Til tross for hva noen folk med lilla tommel kanskje tror, ​​er det ingen pauser for gartnere, ikke engang om vinteren. Hvis du bor i sør, spesielt i de varmere hjørnene, er det fortsatt tid til å plante selv i desember og januar. Og hvis du bor i et kaldere klima eller bare liker å få en kickstart på ting, er vinteren for planlegging av hagen neste år. Det inkluderer å starte sommerplantene innendørs for å plante ute etter områdets siste frost og å plante frø som forberedelse til en rik vår og sommer. Før du begynner å plante om vinteren, sjekk ut USDA Plant Hardiness Zones Map for å sikre at du velger de riktige plantene for din plassering. Det meste av Sør strekker seg fra 7b til 9a sonen, noe som gjør det enkelt å plante og planlegge hele vinteren. Her er blomstene og plantene du kan sette i bakken om vinteren:

Bratsj og stemorsblomster

Disse hardføre små blomstene har ikke bare nydelige blomster, men kan overleve nesten alt vinteren har å dele ut. Bratsj og stemorsblomst vokser best i halvskygge, men trenger minimum fire timer med sollys om dagen. Plant dem i løs, lett sur pH (6,0 til 6,2), og gi dem vannløselig, flytende gjødsel annenhver til tredje uke. Vann dem regelmessig, og sørg for at jorda har god drenering (dvs. plant i en potte med dreneringshull eller sørg for at jordens jord har tilstrekkelig drenering før planting.) Kutt ned bena eller eldre stemorsblomster for vekst.

Forsythia

Forsythia

Klassisk kantforsythia, også kalt «gule bjeller» på grunn av formen og fargen på blomstringene, kan plantes i februar i store deler av Sørlandet og vil blomstre hele sommeren. Forsythia trenger minst seks timer med direkte sol hver dag for optimal blomstervekst. De foretrekker løs, godt drenerende jord, og har ikke en preferanse for pH-nivå. Når du først planter forsythia, bør du vanne regelmessig til den er etablert. Så etter etablert, bør du bare vanne hvis det har vært lang tid uten regn. Du bør ikke gjødsle din forsythia før et år etter planting.

Kornblomst

Bachelorknapper

Disse søte og knallblå villblomstene, også kjent som kornblomster eller blå flasker, får sitt unike kallenavn fra hvordan de ble brukt. Blomstene ble plassert i et knapphull i en dress eller skjorte før en kar ville gå frieri i viktoriansk tid. Plant frø av ungkarsknapper mot slutten av vinteren for nydelige blå blomster fra forsommeren og utover. Disse blomstene nyter full sol og vokser best i godt drenert jord. Den livlige villblomsten er ganske tørketolerant, men foretrekker å bli vannet ganske regelmessig.

Lilla stemorsblomster og kåldeigskålbeholder

Dekorativ grønnkål

Ornamental Grønnkål er relatert til spiselig grønnkål, men er ikke for grønnkålsalaten din. I stedet har den strålende fargetoner og en forkjærlighet for kalde temperaturer som gjør den til et ideelt tillegg til en vinterhage. Prydgrønnkål trenger minimum fire timer med sollys hver dag for god vekst. Den må plantes i godt drenerende jord. Hvis du ønsker å plante din i en beholder, se etter potter som varierer fra fire til åtte tommer. Prøv å plante dem med stemorsblomster, bratsj og snapdragons for en nydelig beholder du vil beundre hele sesongen.

Delphinium hyttehage

Delphinium

Sett denne lange, høye planten i bakken på senvinteren og nyt dens elegante, ranke stilker hele sommeren. Delphiniums, også kjent som lerkespore, trives med regelmessig vanning og gjødsling, og i full sol. Sørg for at jorda drenerer godt, siden denne høye planten ikke klarer seg i bløt jord. Alt i alt kan disse livlige blomsterplantene vokse opp til seks fot høye, og vil garantert være midtpunktet i blomsterhagen din, samtidig som de gir litt finurlighet til landskapet ditt.

Primrose

Primrose

Få planter slår primulaen for vinterfarge, og de er ekstremt kaldharde. Plukk opp noen i februar og plant dem i bakken eller i beholdere der de klarer seg godt utendørs. De trives i halvskygge og trenger regelmessig vanning. De foretrekker at jorda er godt drenerende og litt surere. Bruk halvsterk gjødsel når du regelmessig mater disse vakre blomsterplantene.

Orientalsk valmue

Valmuer

Valmuer er de sjeldne plantene som klarer seg best når de utsettes for kulde, så så frøene deres utendørs om høsten eller vinteren og vent på at de solfylte blomstringene lyser opp hagen. De elsker full sol, trenger regelmessig vanning og krever godt drenerende jord. Mat dem lett til de er etablert. Vil du kutte dem for et arrangement? Vi anbefaler å brenne de kuttede stilkendene før du legger dem i vann.

Calendulas

Calendula

Fyll hagen din med disse muntre gule og oransje blomstene, og du vil ha en plante som er vakker, spiselig og tiltrekker seg de aller viktigste pollinatorene. Også kjent som gryteblomster vokser calendulas best i full sol, selv om de ikke liker overdreven varme og kan trenge litt delvis skygge i de varmeste månedene av sommeren. De muntre blomstene bør vannes ofte til de er etablert, og etter det bør de bare vannes av og til. De vokser best i rik, godt drenerende jord. Mens de er hardføre i de kaldere månedene, tåler de ikke en hard frysing og bør dekkes med et frostteppe over natten hvis du mistenker frysing. Du kan også legge til tre til fire tommer mulch for beskyttelse.

Spanske blåklokker

Blåklokker

Scilla, som er mer kjent som blåklokker, er den perfekte, holdbare vinterblomstringen som gir en meditativ fargeklatt til en vinterhage. Disse slående blomsterplantene vokser opp til en fot høye og trives i delvis sol og i jord som er godt drenerende, rik og lett sur. Sørg for å vanne dem regelmessig, da de vokser ganske godt i fuktig jord. Vær lei av overvanning, da dette kan forårsake rotråte.

Snapdragons hyttehage

Snapdragons

Enten fra start eller frø, kan snapdragons tolerere litt vinterkulde, vokse opp (og opp) for å legge til litt vertikal tyngde og nydelig farge til en vårhage. De nydelige vertikale blomstringene trenger full sol til delvis skygge, en nøytral pH og godt drenerende jord, og regelmessig vanning (dvs. en tomme vann per uke i tider uten nedbør). Deadheading dine snapdragons regelmessig med fremme den beste veksten.

reddik haug

Grønnsaker

Ok, dette er ikke blomster, men du kan så frø til grønnsaker, som grønnsalat, reddiker, gulrøtter, løk, mangold, engelske erter og grønnkål om vinteren.