Skip to content

10 fakta om anemoner alle gartnere bør vite

1 de oktober de 2022

Forbered deg på å bli sjarmert av disse vakre blomstene. The Southern Living Garden Book beskriver anemoner som «en rik og variert gruppe planter som varierer i størrelse fra alpine steinhageminiatyrer til høye japanske anemoner dyrket i grenser.» De kommer i alle former og størrelser, noe som gjør dem til et vinnende valg for hager. Les videre for noen få fakta du kanskje ikke visste om anemoner, og vurder å plante noen få for å øke interessen for hagen din i år.

Anemoner tilhører familien Ranunculaceae.

De tilhører slekten anemonesom består av over 200 arter.

Anemoner kalles også «vindblomster».

Anemoner har dette kallenavnet fordi ordet «anemone» stammer fra det greske uttrykket anemos, som betyr «vind». Anemos er relatert til den mytologiske ideen om at hver gresk gud var assosiert med en kardinalretning, vindene som blåste inn fra den retningen, og spesifikke årstider og værhendelser også.

Blomstringstiden strekker seg fra vår til høst.

Avhengig av arten kan anemoner blomstre fra de tidligste dagene av våren til høstmånedene. Planting i oktober vil sikre vår- og sommerblomstring.

Noen anemonearter er invasive.

Flere anemonearter sprer seg kraftigere enn andre og regnes som sterkt invasive planter. Enganemone (Anemone canadensis), sprer seg for eksempel veldig raskt, noe som gjør den til en uegnet plante for små hager.

De fleste anemoner krever delvis skygge og regelmessig vanning.

Anemoner er relativt enkle å ta vare på når de først er etablert i hagen. De liker vanlig vann i godt drenert jord og en balanse mellom sol og skygge. En rekke arter vil spre seg kraftig under de rette forholdene.

Anemoner kommer i alle former og størrelser.

Disse blomstene har et fantastisk mangfold av former og farger. De kommer i enkelt- og dobbeltblomstrede former med fem eller seks kronblad hver. De tilbyr en regnbue av blomster, inkludert i nyanser av hvitt, gult, sølvrosa, rosa, blått, lilla, skarlagenrødt, rust, kobber og koraller.

Anemoner symboliserer skjørhet og kjærlighet.

Anemoners assosiasjon til skjørhet er skissert i viktoriansk tids «blomsters språk», der blomster ble parret med symbolske betydninger for sosiale formål for å dele uuttalte meldinger, til og med hemmeligheter. Blomstenes tilknytning til lojalitet og kjærlighet kommer fra gresk myte, da gudinnen Afrodite skal ha grått for den drepte Adonis. Der tårene hennes og blodet hans rørte jorden, vokste det anemoner.

De kan dyrkes i containere.

Hvis du vil plante disse blomstene i beholdere, se etter knollanemoner. De lager gode containerplanter og er relativt lettstelte eksemplarer plantet sammen med andre hagedyrkere. I følge The Southern Living Garden Book«Tuberøse typer behandles best som ettårige i store deler av Sør, siden de har en tendens til å være kortvarige der somrene er regnfulle eller vintrene er varme.»

Å få anemoner i gang i hagen krever litt pleie og oppmerksomhet.

I følge The Southern Living Garden Book, gartnere bør «plante knoller med arrsiden opp (se etter deprimert arr etter bunnen av fjorårets stilk), sette dem 12 tommer dypt og 12 tommer fra hverandre i rik, lett, godt drenert leirjord. Eller start i flater med fuktig sand; sett ute i hagen når stilkene er noen få centimeter høye. Hold jorda fuktig under vekst og blomstring. Beskytt mot fugler til bladene stivner.» De liker litt sur jord.

De er sjelden gjennomsøkt av hjort.

Anemoner er relativt hardføre dyrkere, og de er ikke kjent for å være fristende for rådyr og andre hagenettlesere. Dette gjør dem til et godt valg for hageplantinger og hager i områder som rådyr er kjent for å hyppige. Kommer du til å plante anemoner i hagen din i år? Har du en favorittart av anemone, og har du noen triks og tips for å ta vare på disse blomstene?