Skip to content

11 pene lilla blomster å plante i hagen din

21 de januar de 2023

Når det gjelder å finne hageinspirasjon, går selv de mest erfarne sørstatsgartnere gjennom vanskelige situasjoner. En dag rynker vi pannen og snur oss til oss selv og tenker: «Hvis jeg ser en gul stemorsblomst til …» I stedet for å vente på den dagen, la oss gå videre og gi disse hagene litt panache – med lilla! Like mye som vi elsker frodige blå hortensiaer og luftige rosa peoner, er det alltid et sted for lilla i hagen. Vi snakker tårn av hyasinter, flekker av søte erter og senger av sommerflox. Disse lilla skjønnhetene er noe fantastisk å se, og enhver av disse lilla blomstene vil være kronjuvelen i hagen din. (Lilla er tross alt fargen på kongelige. Og vi er ikke de som avviser en tiara.) Her er de 11 peneste lilla blomstene som umiddelbart vil friske opp hagen din. PS Hvis farger er en kilde til hageinspirasjon for deg, kan du bla gjennom disse blomstene og plantene som kommer i blått, grønt, rosa, gult og hvitt for å skape et fargeskjema i landskapet ditt.

Delphiniums

Har du drømt om en hyttehage på landet? Disse ruvende søylene med lyse lilla blomster vil definitivt gjøre susen. Delphiniums (også kalt lerkespore) tiltrekker seg sommerfugler og bier og legger til en høyde fra 1 til 6 fot høy eller mer i hager. Hybrider bør behandles som ettårige da de ikke liker lange, varme, fuktige somre, mens mindre spektakulært utseende innfødte arter er pålitelige stauder, ifølge The New Southern Living Garden Book.

Les mer om delphiniums her.

Hyasinter

Hyasinter

Disse staudene produserer livlige, velduftende blomster og er et godt tillegg til enhver sørlandsk hage, spesielt når de fanger øyne som fortauskant. Hyasinter er løker som kan plantes fra oktober til desember for blomstring i vårmånedene (vanligvis mars og april).

Les mer om hyacinter her.

Sukkererter

Sukkererter

En annen viktig hage: disse delikate, fargerike blomstene på toppen av høye, sammenfiltrede stengler. De er enkle å plante, og med litt oppmerksomhet vil de trives i hagen din. De kommer i busk- eller vinplanteform og gjør det best med rik jord, vanlig vann og full sol. Les mer om søte erter her.

Afrikanske fioler

Afrikanske fioler

Denne nostalgiske planten kan minne deg om din bestemors hus, som allerede gjør det til en vinner. Afrikanske fioler er populære stauder som best dyrkes som kompakte potteplanter. Perfekt for en pop av farger på verandaen din, hmm? For å vokse trenger afrikanske fioler 16 timer med sterkt, filtrert lys og åtte timer med fullstendig mørke. De trives i fuktighet og krever jord som holder på fuktigheten, men som renner raskt.

Les mer om afrikanske fioler her.

Vifteblomster

Vifteblomster

Si hei til din nye favoritt utendørs beholderfyller. Scaevolas, eller vifteblomster, selges ofte allerede plantet i hengende kurver, og vi vil anbefale å legge til en annen nyanse eller to av blomster for å holde ting interessant. Denne australske innfødte planten liker full sol.

Sommer Phlox

Sommer Phlox

Vil du ta med alle sommerfuglene og kolibriene til hagen? Sommerflox kan hjelpe. Den frodige fargen er bare en bonus, egentlig. Det er en solelskende, hardfør staude. De kan være mottakelige for mugg på slutten av blomstringssesongen, så sørg for god luftsirkulasjon og plantemuggbestandige valg. Les mer om sommerflox her.

Anemoner

Anemoner

Forbered deg på å bli sjarmert av disse vakre, vakre blomstene, som kommer i alle former og størrelser. De lager flotte containerplanter, men gir interesse for enhver utendørs hage også. Anemoner, også kalt vindblomst, er en flerårig plante som blomstrer fra tidlig vår til høst. Plant i oktober for å sikre vår- og sommerblomstring.

Les mer om anemoner her.

Clematis «Jackmanii»

Klematis

Vi ville la denne vakre, flerårige vintreet krype opp i postkassen eller verandasøylen vår hver dag. Forvent en spektakulær blomsterutstilling sent på våren eller forsommeren (avhengig av hvor du bor) og blomstrer deretter av og på gjennom sommeren. Hold klematis «Jackmanii» fuktig og godt matet med en månedlig flytende gjødsel i vekstsesongen for sunn vekst.

Les mer om de beste vinplantene her.

Blåregn

Blåregn

Wisteria er en looker, det er sikkert; men selv de mest erfarne gartnere vil bli frustrerte over variantene som sprer seg som ild i tørt gress. (*hoste, japansk blåregn, hoste*) En årlig beskjæring vil holde Kentucky blåregn i sjakk, mens amerikansk blåregn vokser enda langsommere. «For best blomstring, plant enten vintreet i full sol i moderat fruktbar, godt drenert jord,» sier Grumpy Gardener. Vinrankene skal blomstre innen andre eller tredje år etter planting og bli tørketolerante når de først er etablert, sier han.

Les mer om blåregn her.

Lille jente Magnolia

Lille jente Magnolia

Prøv dette senere blomstrende, kompakte magnoliatreet – du vil ikke bli skuffet. Mens vårblomstrende magnolia kan bli lurt til tidlig blomstring av mildt senvintervær, ser dette treet rett gjennom det. «Little Girl» magnoliaer liker full til del sol og leirholdig, fuktig jord, og de vil vokse sakte til et tett, flerstammet tre, vanligvis rundt 12 til 15 fot høyt og bredt, sier Grumpy Gardener.

Les mer om Little Girl magnolia her.

Prinsesse blomster

Prinsesse blomster

Hver sørlending vil elske denne varmetolerante planten. Når temperaturene blir høyere, vil disse blomstene ikke besvime av varmen. Ifølge den grettene gartnerens instruksjon: «Gi potteprinsessens blomst hel til del sol, og beskjær den om våren.» Prinsesseblomst er en brasiliansk innfødt busk som foretrekker rik, godt drenert, lett sur jord og et tykt lag med mulch for å holde røttene kjølige, ifølge The New Southern Living Garden Book. Les mer om prinsesseblomster her.