Skip to content

12 overraskende fakta alle peonentusiaster bør vite

11 de januar de 2023

Betraktet av mange som ekte kongelige blant hageplanter, har peoner blomster som kan ta pusten fra deg. Peon (som noen ganger også staves som paeony) er en eksepsjonell plante, som den eneste slekten som tilhører familien Paeoniaceae. Innfødt til Asia, Europa og Vest-Nord-Amerika kan antallet pionerarter være så mange som 40, men foreløpig har forskere bare nådd enighet om rundt 33 pionerarter. Så det er definitivt mer å lære om denne planten. Selv om de er kortvarige, vanligvis blomstrer i bare syv til 10 dager, har de blitt populære hageplanter i tempererte områder. På senvåren og forsommeren selges de også ofte som snittblomster. Kjærligheten til peoner er ubestridelig. Men å dyrke peoner krever mer enn bare en forkjærlighet for deres livlige farge og søte duft. Fra å plante pioner til pionerpleie, det er mange blomsterfakta du bør vite før peonsesongen nærmer seg.

Peoner lager de beste bukettene

I tillegg til deres friske, velduftende duft, har peoner også enorme blomster som kan åpne seg opptil 10 tommer brede. Bare sørg for at du klipper knoppene tidlig om morgenen før de åpner seg i blomstrer.

Spesielt bryllupsbuketter

Peonfakta Bryllupsbuketter

Peoner blir ofte sett på som symbolet på hell og et lykkelig ekteskap. Så fyll opp buketter og blomsteroppsatser, stat.

Peoner ble opprinnelig dyrket for medisinske formål

Peon Fakta Medisinsk

Disse blomstene kommer fra Kina og Europa, hvor de ofte ble brukt til å behandle ulike plager – fra hodepine til ting som astma og fødselssmerter.

Peonblader er spiselige

Peonfakta spiselig

I Kina er kronbladene parboiled og søtet for bruk som te-delikatesse, i sommersalater, eller som garnityr for deilige punches og limonader.

Du kan dyrke peoner i sør

Peonfakta vokser i sør

Peoner kan blomstre i områder med lange, kalde vintre, men dette faktum betyr ikke at de bare kan vokse i nordlige stater hvor vintrene har en tendens til å være lengre og kaldere enn i sør. Mens peoner presterer best i de øvre og midtre sørstatene, tåler noen peoner mildere, kortere vintre. Blomstene har blitt sett så langt sør som Jackson, Mississippi og Montgomery, Alabama.

En type peon er spesielt egnet for det sørlige klimaet

Peonfakta trepioner

Det finnes noen forskjellige typer peoner. Imidlertid er bare én av disse typene best egnet for det nedre sørlige klimaet. Urteaktige pioner dør til bakken hver vinter og vokser helt nye stilker om våren. Disse urteaktige variantene av peoner krever mer enn 400 timer med nesten minusgrader, noe som er vanskelig å få tak i på steder der vintrene har en tendens til å være mildere. Trepioner, på den annen side – identifiserbare ved deres solide stammer – trenger bare mellom 100 og 300 timer med avkjøling hvert år. Dette gjør trepioner mer egnet for og mest sannsynlig å trives i det dype sør.

Perfekte peoner krever perfekt planting

Peonfakta planting av peoner

Mens urteaktige pioner krever høstplanting, kan trepioner plantes om høsten eller våren. Vi anbefaler at du refererer til Southern Living Plant Encyclopedia for fullstendig informasjon om dyrking av peoner.

Peoner tiltrekker seg maur

Peonfakta maur

Men ikke bekymre deg. Dette er mer en velsignelse enn en forbannelse fordi maur faktisk spiller en viktig rolle i å hjelpe peonene med å blomstre. Insektene er tilfeldigvis tiltrukket av den søte nektaren som finnes inne i peonknopper; når de klatrer inn i knoppene, hjelper de dem med å åpne seg. I tillegg hjelper maur med å holde andre (skadelige) insekter unna.

Peoner kan overleve mennesker

Peoner grenser i hagen

Når den tas godt vare på og holdes under optimale forhold, kan en peonplante leve et langt liv. Den kan til og med holde seg rundt 100 år gammel.

Å dyrke peoner krever tålmodighet

Peon Fakta tålmodighet

Akkurat som Roma ikke ble bygget på en dag, tar disse vakre blomstene noen år før de blomstrer. Urteaktige pioner blomstrer vanligvis ikke det første året de plantes. Dessverre tar trepioner to eller tre år lengre tid på å blomstre. Så, bare vær tålmodig.

Når du klipper peonblomster, kutt sparsomt

Peonfakta klippe blomstrer

Det er lett å la seg rive med av disse nydelige blomstene, men når du klipper dem, pass på at du legger igjen minst tre knopper på hver stilk du klipper. Ikke fjern mer enn halvparten av blomstene fra noen klump, da dette vil kritisk skade matreservene.

Peoner blomstrer i alle farger

Peonfakta blomstrer i alle farger

Bortsett fra blå (beklager, Tarheels-fans).