Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på peoner

3 de desember de 2022

Peoner er en vårhage stift. Sørlendinger forventer vanligvis at buskene kommer til live med pop av pastellblader rundt morsdagen. Ansvarsfraskrivelse: Disse skjønnhetsdronningene er alt annet enn lite vedlikehold. Å plante pioner krever planlegging og tålmodighet. Mens du kan plante mange vårblomstrende blomster i bed etter sesongens siste frost, bør du vente med å plante peoner i god tid om høsten. (Peoner tolererer ikke utsetter gartnere. For vårplantere i siste liten, ikke sov på disse showstopperne.) Peoner trives om våren når de plantes i bakken under en kald vinter. Peoner anses generelt ikke som invasive, da det krever nøye planlegging og vedlikehold for at disse blomstene skal blomstre. Ved inntak er peoner giftig for både mennesker og dyr.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Peony, Garden Peony
 • Botanisk navn: Paeonia lactiflora
 • Familie: Paeoniaceae
 • Plantetype: Flerårig, busk, urteaktig, tre
 • Eldre størrelse: 2-6 fot høy, 2-6 fot bred
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Veldrenert, rik
 • Jord pH: Litt sur (6,5-7,0)
 • Blomstringstid: Vår, sommer
 • Blomsterfarge: rød, rosa, oransje, gul, lilla, hvit
 • Herdighetssoner: Sone 3-9 (USDA)
 • Innfødt område: Nord-Amerika, Europa, Asia
 • Giftighet: giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Peonpleie

Peoner kan leve i flere tiår, så planlegging og innsats på fronten vil lønne seg. Men vær tålmodig – du vil sannsynligvis ikke se blomster i løpet av det første året. Det tar vanligvis to til tre år for peoner å blomstre. Velg et sted med full sol eller ettermiddagsskygge og godt drenert jord. Grav et hull omtrent en til to fot bred og en fot dyp. Bland rikelig med organisk materiale i den løse jorda i hullet. Plasser peonrøttene i stedet, og fyll til «øynene» (vekstknoppene) er omtrent en tomme under jordnivået. (Å plante noe dypere kan redusere sjansen for blomstring.) Dekk deretter med løs jord omtrent to centimeter over det, og vann godt.

Lys

Plant peoner i et område som mottar minst seks til åtte timer med sollys daglig. Disse blomstene holder seg dårlig i sterk vind, så beskytt dem mot stormer. Peoner er mer utsatt for soppsykdommer uten riktig sollys og kan produsere få eller mindre imponerende oppblomstringer.

Jord

Ikke plant peoner i et vått område. Sørg for at jorda er godt drenerende og har en litt sur eller nøytral pH. (Trepioner foretrekker noe mer alkalisk jord.) Plant i et område rikt på organisk materiale, eller endre jorda med de riktige næringsstoffene for å hjelpe disse blomstene til å lykkes.

Vann

Peoner er ikke tørkebestandige, så sørg for å vanne blomstene dine ukentlig – Ideelt sett vil plantene få omtrent en eller to centimeter regn. Hvis du bor i et område der det ikke rutinemessig regner, så sørg for å vanne planter for å opprettholde fuktig, men godt drenert jord. Vannlogg aldri røttene. Vent til jorden er helt drenert før du vanner igjen.

Temperatur og fuktighet

Peoner trenger en periode med kaldt vær for å indusere hvile. Peoner blomstrer også best i områder som ikke har for mye fuktighet eller varme i blomstringssesongen. Disse blomstene blomstrer tidlig i temperaturer med den utvidede sommervarmen.

Gjødsel

Om vinteren, legg ned et tungt lag med mulch når bakken begynner å fryse i soner med hard frost. For årlige oppblomstringer, gjødsle peoner to ganger hvert år. Bruk en lav-nitrogen gjødsel om våren når friske skudd begynner å spire og gjenta om høsten.

SE: 12 overraskende fakta alle peonentusiaster bør vite

Typer peoner

Her er et utvalg av noen av våre favorittpionvarianter som vokser godt i sør:

 • «Festiva Maxima»: Rødflettede hvite blomster som er sørlige favoritter
 • «Coral Charm»: En tidlig blomstrende peon som produserer spesielt store blomster
 • «Kansas»: Langblomstrende, et pålitelig utvalg som trives i full sol
 • «Bartzella»: Varmetålende med en lang sesong med levende blomster
 • «Rimpo»: En trepion med røde kronblader som omkranser prangende gullstøvbærere
 • «Elsa Sass»: Intens duftende blomster som kommer sent på sesongen

Beskjæring

Beskjær peoner etter at den har blomstret med rene beskjærere. Kutt døde stengler eller syke stengler til rett under det infiserte området. Trim grener for å opprettholde plantens form, men totalt sett trenger ikke peoner mye beskjæring. Deadheading-blomster fremmer også ny vekst, så når blomstene begynner å falme, kutt ned til bakken. Trepioner krever lignende beskjæring, men fjern ikke den treaktige delen.

Forplanter peoner

Peoner trenger ikke dele det samme som andre stauder. Å dele rotklumpen er imidlertid en måte å forplante ny vekst på. Vent til peonen er modnet (minst tre eller fire år) før du deler den. Slik forplanter du peoner ved å dele roten:

 1. Etter at peonene er ferdige med å blomstre for sesongen, vanligvis om høsten, start med å beskjære løvet til bakken.
 2. Deretter graver du opp rotklumpen. Vær oppmerksom på ikke å kutte røttene og fjerne overflødig smuss.
 3. Separer røttene forsiktig slik at hver seksjon du planlegger å plante har minst tre «øyne». Skjær seksjoner med en ren, skarp kniv.
 4. Etter å ha skilt røttene, fjern delinger og la de store, kjøttfulle røttene stå.
 5. Plant umiddelbart de delte røttene og «øynene» en til to centimeter under toppen av jorden. Det kan ta mange år før peoner er rotbundne og blomstrer.

Hvordan dyrke peoner fra frø

 1. Plant modne frø så snart de er tilgjengelige – Hvis du bruker tørre frø, plant om høsten.
 2. Plant frø noen få centimeter under toppen av jorden utendørs i et område som mottar minst seks timer med sollys daglig. Du kan også starte frø innendørs.
 3. Sørg for å dekke jord for å holde den varm gjennom vinteren og for å gi de nødvendige næringsstoffene.
 4. Forvent å se spirer om våren etter planting. Noen frø vil ta lengre tid enn andre å være rotbundet.

Potting og ompotting av peoner

Peoner trenger ompotting hvis du kjøper dem fra en hagebutikk eller en annen leverandør. Begynn med å grave et hull som er minst 30 prosent større enn det eksisterende anlegget. Fyll hullet til «øynene» (vekstknoppene) er omtrent en tomme over jordnivået. Dekk planten med løs organisk kompost eller torvmosejord omtrent to centimeter over det, og vann godt. Du vil plassere peonplantene minst fire fot fra hverandre. De trenger god plass til å vokse. Plassering av dem for tett sammen kan føre til lange planter og sykdom.

Overvintring

Peoner krever ikke for mye beskyttelse mot vinterens lave temperaturer. Peoner trenger rundt seks uker med kaldt vær for å indusere hvile for å fylle opp og blomstre om våren. For å legge til et ekstra lag med beskyttelse, sørg for å beskjære peoner til bakken etter blomstringsperioden. Fjern kun løvet og grenene. Hold «øynene» for det er slik peonen vil vokse året etter. I tillegg kan mulching av røttene til yngre peonplanter bidra til å beskytte dem mot fallende temperaturer.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Botrytis er en type soppråte som påvirker peonenes vekst. Det kan infisere bladene og stilkene, noe som resulterer i at en svart eller grå mugg vokser. Fjern de infiserte områdene slik at det ikke sprer seg. Hvis et blad visner eller sverter, må det fjernes. Dette problemet oppstår vanligvis om våren eller i en regntid når peonen ikke har nok tid til å tørke. Mugg er en annen sopp som vises på peonblader. Den etterlater en hvit rest på bladene som kan behandles ved å forsiktig vaske bladene med vann eller en soppspray. Hos trepioner kan kaniner angripe grenene om vinteren. En netting kan hindre dyr i å spise veden om nødvendig.

Hvordan få peoner til å blomstre

Peoner blomstrer om våren eller forsommeren. Deadheading-blomster kan fremme ny vekst hvis blomstene begynner å falme. Vanligvis har pioner veldig prangende blomster, så hvis du ikke ser resultatene du ønsker, sørg for at de får nok sollys og vanner planten riktig. Konkurranse fra omkringliggende planter kan også hindre peoner i å blomstre. Hvis det oppstår dårlig blomstring i blomstringssesongen, kan det være at planten er for dypt i jorden eller for grunt. For å fikse dette problemet, grave opp peonen i den sovende sesongen og plante den på nytt på riktig måte.

Vanlige problemer med peoner

Curling Blader

Når peoner har krøllete blader, betyr dette feilstyrt vanning eller et insektangrep. Jorda skal være godt drenert, og de første to tommerne med jord skal være tørr. Beskytt peoner mot sterk vind, men plant dem på et sted hvor disse plantene vil få god luftsirkulasjon. Hvis det er insekter, bruk en hagebruksolje til å spraye på bladene. Noen ganger vil peonblader krølle seg når de utsettes for langvarig varmt vær, så pass på å vanne i disse tidene.

Bladene blir brune

Hvis du merker at pionblader blir brune eller flekker begynner å dannes, betyr dette bladflekker. Bladflekk er en soppsykdom som først og fremst forårsaker overfladisk skade, men hvis den ikke behandles, kan den utvikle seg til sykdom. Ryst kan føre til at spirer faller over eller at forskjellige sopp vokser. Ved det første tegn på sykdom, behandle peoner med en soppdrepende spray. (Spray for å hindre at disse soppene dannes tidlig på våren).