Skip to content

5 gretten-godkjente høstblomster som ikke heter mamma

1 de november de 2022

Gå inn i et hvilket som helst hagesenter akkurat nå, og omtrent halvparten av plassen er full av pottemammaer. Grumpy har ikke nag til mødre – de er flotte i containere og gir fine gaver. Men år etter år med å kjøpe noe annet enn mødre er som å spise en bakt potet hver kveld. Menyen blir gammel. Med det i tankene presenterer jeg fem enestående stauder med nydelige høstblomster for å krydre hagen din og også tiltrekke sommerfugler og andre pollinatorer. Se etter dem i hagesentre og på nettet.

Aromatisk Aster

Symphyotrichum oblongifolius

Aromatisk aster, som er hjemmehørende i det sentrale USA, er den perfekte folien for mødre, siden blomstringene gir de blå og lilla fargene mødre ikke gjør. Den får navn fra den behagelige duften som avgis fra bladene når den knuses. Denne planten danner en tett, ryddig haug på omtrent to til tre fot høy og bred. Den blomstrer i flere uker om høsten i USDA-sonene 3 til 8, uhindret av frost. Gi den full sol og god drenering. Anbefalte valg: «Fanny» (lyse lilla blomster med gule senter), «October Skies» (himmelblå) og «Raydon’s Favorite» (blåaktig-lilla).

Japansk anemone

Japansk anemone (Anemone x hybrida)

Anemone x hybrida

Noen som trenger en høstblomst i skyggen? Japansk anemone er billetten. Staver av prangende blomster stiger to til tre fot over tuer av kjekke, basale blader. Blomster viser lyse gule støvbærere som sirkler rundt et sentralt grønt øye. Klumper utvider seg sakte, men tar ikke over. Gi japansk anemone lett skygge og fruktbar, fuktig, godt drenert jord i USDA-sonene 4 til 8. Anbefalte valg: «Honorine Jobert» (hvit, vist ovenfor), «Queen Charlotte» (rosa), Prinz Heinrich (rosarød) ), og «September Charm» (sølvrosa).

Høstvismann

Høstsalvie (Salvia greggii)

Salvia greggii

Denne sørvestlige innfødte har høstblomster en bedre. Den begynner å blomstre sent på våren og fortsetter ustanselig gjennom høsten. Den danner en avrundet haug fra én til tre fot høy og bred. Rikelige oppblomstringer av rødt, rosa, laks, hvitt, lavendel, magenta, lilla og bicolor dekorerer løvverk som forblir eviggrønt i de varmere delene av plantens utvalg. Gi høstsalvie full sol og veldrenert jord. Den tar varme og tørke veldig godt i USDA-sonene 6 til 10. Klipp den tilbake til halvparten tidlig på våren før ny vekst starter.

Rosa Muhly-gress

Rosa Muhly-gress (Muhlenbergia capillaris)

Muhlenbergia capillaris

Hvis du tenker på gress som ganske trist ting, har du ikke sett rosa muhly-gress gløde i solen som en rockestjerne i paljetter. Dette innfødte gresset danner en haug med slanke, oppreiste blader tre til fire fot høye og brede. Om høsten flyter piskete, rosa-lilla plumer som røyk over løvet. En kant av den i blomst er fantastisk. Den liker full til delvis sol og godt drenert jord. Dyrk den i USDA-sonene 5 til 9. Klipp den tilbake til nær bakken om vinteren.

«Fyrverkeri» Goldenrod

'Fireworks' Goldenrod (Solidago rugosa 'Fireworks')

Solidago rugosa «Fyrverkeri»

Må jeg si det igjen? Herlig gullris forårsaker ikke høysnue! Noen arter kan være ugressaktige, men dette er ikke en. Innfødt til det østlige USA, blir det en veloppdragen klump omtrent tre fot høy og bred som ikke sprer seg med vidtgående røtter. Den har fått navnet sitt fra sprayene av knallgule blomster som bokstavelig talt eksploderer i farger på sensommeren og høsten. Pollinatorer elsker det. «Fyrverkeri» trives i full sol og godt drenert jord i USDA-sonene 4 til 9. Sett av i dag!