Skip to content

12 raskt voksende skyggetrær å plante nå

28 de oktober de 2022

Stormer i sør kan velte skyggefulle trær og åpne gårdsplasser for den brennende sommersolen. Trofaste lesere ba meg foreslå erstatninger som ikke ville ta 50 år å nå en anstendig størrelse eller forårsake problemer som invasive røtter eller rotete søppel. OK, Grumpians, her er det. Dette er gode trær for unge huseiere som nettopp har startet opp. Husk at med mindre du har en stor eiendom, kan ett stort skyggetre på solsiden av huset være nok. Tillat 1600 kvadratfot per tre, så det får plass til å vokse naturlig og vil ikke svelge hagen. Høsten er den beste tiden å plante. Her er de 12 beste hurtigvoksende skyggetrærne å plante nå.

Rød lønn (Acer rubrum)

Dette treet blir 60 fot høyt og 40 fot bredt med en løst pyramideformet form. Den har sølvfarget bark og trefligede blader som blir knallgule, oransje eller røde om høsten. Mitt favorittutvalg for søren, «October Glory», blir strålende skarlagenrødt. Rød lønn liker sur, fuktig jord, så ikke plant den i tørr, komprimert, alkalisk jord. Dyrk den i USDA sone 4 til 9.

«Allee» kinesisk alm (Ulmus parviflora «Allee»)

chinese-elm-copy_phixr.jpg

Denne utgivelsen fra University of Georgia har alt for seg. Den motstår insekter og sykdommer (inkludert hollandsk almsykdom), tåler tørke og vokser i omtrent hvilken som helst godt drenert jord. Dens stigende grener gir mye takhøyde under. De danner en avrundet baldakin 40 til 60 fot høy og bred. Bladene blir myke gule tidlig på høsten og holder den fargen i flere uker. Om vinteren vil du nyte den flekkete oransje, oliven og grå barken. Dyrk den i USDA sone 4 til 9.

Nuttall Oak (Quercus texana, tidligere Q. nuttallii)

Sara Hedstrom Pinnell Walland, TN Hytte høstfarge

Det kan hende du må søke etter denne, siden hagesentre ser ut til å sitte fast på den underordnede pin-eiken (et elendig tre for de fleste meter siden grenene henger til bakken). Men det er verdt det fordi jeg tror det er den beste eiken for de fleste. Den vokser 70 fot høy med en symmetrisk, avrundet form. Bladene skinner rødt om høsten. Den trives i nesten hvilken som helst jord, inkludert komprimert og dårlig drenert. Dyrk den i USDA sone 6 til 9.

Kinesisk pistache (Pistacia chinensis)

Kinesisk pistache-tre

Det eneste negative du kan si om dette treet er at det ikke bærer spiselige nøtter som sin fetter, pistasjen. Det er et flott mellomstort skyggetre for mindre områder, som vokser 30 til 35 fot høyt og bredt med en avrundet form. Høstløvverk er imponerende, alt fra brennende oransje til rødt. Den har ingen alvorlige skadedyr og trives i nesten godt drenert jord. Det er også bra for byplanting. Dyrk den i USDA sone 6 til 9.

Japansk Zelkova (Zelkova serrata)

Elkhorn Tavern

Dette treet, relatert til alm, viser en tydelig vaseformet form med stigende grener, og etterlater mye takhøyde under det. Som kinesisk alm er den motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr og vokser i nesten hvilken som helst godt drenert jord. Forvent at den når 50 til 70 fot høy og bred ved modenhet. Bladene blir gule, oransje og rødbrune om høsten. Se etter valgene «Green Vase» og «Village Green». Dyrk den i USDA-sonene 5 til 8.

Hackberry (Celtis occidentalis)

biologicalthinking-blopspotcom-e1443193306299.jpg

Hackberry-treet er hardfør, vokser i Florida og andre regioner, og tåler mange varierte temperaturer. Den trenger ikke mye vanning og tåler sterk vind, noe som gjør den til et godt valg for sørlige stormer. Selv om de ikke er kjent for sitt høstløv, kan du forvente at hackbærtrær blir gule og at de produserer spiselige frukter. Dyrk den i USDA sone 3 til 9.

Bald Cypress (Taxodium distichum)

Caddo Lake State Park

Skallet sypress har høstløv som blir vakkert rødbrun før den avslører sin rødbrune bark. Disse trærne vokser best i full sol og er et godt valg for våte eller sumpete områder i sør. Skallede sypresser vokser veldig raskt, noen når 100 fot høye og 40 fot brede, så det er best å plassere dem i et område unna enhver struktur. Dyrk den i USDA-sonene 5-10.

American Sweetgum (Liquidambar styraciflua)

Søt tyggegummi

Den amerikanske sweetgum er umiddelbart gjenkjennelig på grunn av de stjerneformede bladene, som blir nyanser av gult, oransje, rødt og lilla i løpet av høsten. Dette treets pyramideform rundes etter hvert som det vokser, og når 70 fot høyt og 45 fot bredt. Disse vakre trærne holder bladene sine sent på høsten. Dyrk den i USDA-sonene 5 til 9.

Sølvlønn (Acer saccharinum)

Sølv lønn

En moden sølvlønn kan bli opptil 80 fot høy og 50 fot bred, og vokser i gjennomsnitt mer enn to fot per år. Dette raskt voksende skyggetreet tilfører koking til hagen din på grunn av bladenes sølvfargede underside. Sølvlønnen trives i de fleste jordforhold, noe som gjør den lettere å vokse. Dyrk den i USDA sone 3 til 9.

Papirbjørk (Betula papyrifera)

bjørketrær

Bjørketrær er kjent for sin karakteristiske hvite bark, som skreller etter hvert som treet modnes. Bladene på papirbjørken gir en høstlig fargeklatt ved å bli knallgul på et tre som kan bli opptil 70 fot høyt. Dette ovale treet vokser relativt raskt og er svært hjortbestandig. Dyrk den i USDA sone 2 til 7.

Weeping Willow (Salix babylonica)

Gråtpil

En garantert måte å legge drama til landskapet ditt er å plante et gråtende piletre. Dette avrundede treet vokser raskt og når 30 til 40 fot høyt, i gjennomsnitt mer enn tre fot per år. Gråtaljer slår raskt rot, og de hengende bladene utgjør et fantastisk hekkeområde for småfugler og dyr. Dyrk den i USDA sone 6 til 8.

Tulipanpoppel (Liriodendron tulipifera)

Tulipan poppel

Plant tulipanpoppelen i et område der den har plass til å vokse. Dette skyggetreet når opp til 120 fot, og hever mer enn tre fot årlig. På våren og forsommeren blomstrer dette treet i forskjellige farger, inkludert gult, grønt og oransje. Dyrk den i USDA sone 4 til 9.