Skip to content

5 ting du trenger å vite hvis du vil dyrke dine egne peoner

19 de november de 2022

Det er ingen tvil om at pioner er IT-blomsten i det siste. De er på alle magasiner, over hele Pinterest, og jeg er villig til å satse, en funksjon i hver vårdusj – baby, brude eller annet. Men for deres allestedsnærværende i hagebutikker hver vår, er de faktisk ganske bra å vokse hvert år. De er gulllokkene i snittblomstverdenen, og ønsker seg forhold som er det juuuust Ikke sant. Her er noen plantetips så hagen din er et peonparadis – for deg og dem.

1. Imøtekomme til sonen din

Peoner liker kalde vintre, og det er vanskelig å gjenskape i sør. (De liker USDA Hardiness Zones 3 til 7, men kan vokse i sone 8.) Men det betyr ikke at du er uheldig. Tøffe valg som «Festiva Maxima» og «Sarah Bernhardt» kan takle de varmere vintrene, og er gode alternativer for sørlige hager. Eller dyrke en trepion, en større busk med treaktige stengler og enorme blomster.

2. Gi dem tid

Peoner trenger tid både til å sette seg inn og deretter blomstre. Plant i fuktig, fruktbar, godt drenert jord om høsten, da de vokser bedre det første året hvis de har fordelen av å være i jorden om vinteren. Ikke forvent blomstring før to til tre år etter planting. Etter det kan du ha blomster i flere tiår med riktig omsorg.

3. Gi dem plass

Når du planter, la ikke mindre enn 4 fot mellom plantene, selv om de vil begynne små og vokse sakte før de når en moden størrelse på 3 fot bred (trepioner vokse til 5 fot brede). Å plante dem for tett sammen kan føre til «leggy» planter. I tillegg hjelper rikelig med luftstrøm med sykdomsforebygging.

4. De trenger sol, sol, sol

Selv om de desperat trenger kulden, må de plantes i full sol sørover. Ofte vil skygge i de sørlige sonene bare resultere i lange planter, noe som betyr svakere planter. I varmere områder kan du gi litt lys skygge på ettermiddagstimene. Trepioner vil tåle delvis skygge.

5. Kjøp deg selv litt tid

Hvis du vil ha utseendet til veletablerte peoner, men ikke vil vente i 10 år, er mulig å kjøpe modne planter. Nettsteder som Terra Ceia Farms vil selge deg en moden plante, som de har oppdrettet de første 10 årene.