Skip to content

6 hemmeligheter for å få tulipanene dine til å trives i sør

15 de oktober de 2022

«Ingenting sier våren som en hage full av tulipaner,» sier Peter Grimaldi, visepresident for hager og fasiliteter ved Nashville’s Cheekwood Gardens and Estate. Hver høst, over en åtte til ti ukers strekning, jobber Grimaldi og teamet hans hardt med å plante 150 000 tulipanløker, som utfolder seg hver vår som det iøynefallende midtpunktet i Cheekwood in Bloom, et sesongmessig must-besøk for lokalbefolkningen og reisende. Du trenger ikke tusenvis for å pakke et visuelt slag i din egen bakgård. Her gir Grimaldi noen tips og triks for å hjelpe hjemmegartnere med å skifte tulipanene sine vellykket fra løk til blomst.

Ettårig eller flerårig? Hva er greia?

«Tulipaner er flerårige planter, men de blir ikke flerårige i det sørlige og sørøstlige USA,» sier Grimaldi. «De fleste hybrid-tulipanvariantene som du kan tenke på som klassiske tulipaner, må virkelig behandles som ettårige i disse klimaene. Det er slik vi klarer dem på Cheekwood. Vi planter nye løker hvert år fordi den viktigste faktoren for å få tulipaner til å blomstre er et kaldt krav.»

Lur tulipanene dine og kjøp ferdigkjølte

Cheekwood Estate & Gardens Tulipaner

«Tulipaner trenger minst 12 til 16 uker med lave temperaturer. Så alt vi tar med inn i Cheekwood har blitt forhåndskjølt, og tilbringer tid i kjølere for å oppnå det nødvendige kuldebehovet. Hvis du driver hage hjemme i sør, kan du bør absolutt kjøpe ferdigkjølt. Det er imidlertid to arter av tulipaner som lett blir flerårig i denne delen av landet: dametulipaner og skogstulipaner.»

Sett ut tid mellom Halloween og jul for å plante

Cheekwood Estate & Gardens Tulipaner

«Som en tommelfingerregel vil du plante vårblomstrende løker mellom Halloween og jul,» sier Grimaldi. «Hvis du ikke kan plante løkene dine umiddelbart, oppbevar dem på et kjølig, tørt sted – helst et kjølig, tørt, mørkt sted.»

God drenering og mye sol er nøkkelen

Cheekwood Estate & Gardens Tulipaner og Hyacinth

«Tulipaner kommer til å gjøre det bedre i full sol,» sier Grimaldi. «Når du har valgt stedet ditt, er det best å forberede jorda på samme måte som du ville gjort når du forbereder å plante en hvilken som helst annen ettårig eller flerårig plante i hagebedet. Husk at god drenering er viktig. Det finnes en rekke måter å håndtere jordfuktigheten på. , men den enkleste tingen å gjøre i årlige bed år for år er å bygge dem opp med organisk materiale for å forbedre jord- og jordteksturen og bryte opp eventuell leire.»

Stikk, dra, plante

Cheekwood Estate & Gardens Tulipaner

«Vi bruker små fem- eller seks-tommers jordkniver til å plante,» sier Grimaldi. «Hvis du planter i et godt tilrettelagt, løst hagebed, stikker du bare [the ground], trekk jordkniven tilbake, plant og krenk den inn. Løken din bør være omtrent tre centimeter under bakken – rett side opp. Hvis de går inn litt sidelengs, ikke bekymre deg; de blir bra.»

Vent nå

Cheekwood Estate and Gardens Tulipaner langs gangveien

«Ikke kast bort pengene dine på gjødsel,» sier Grimaldi. «Når de først er i bakken, er det ikke mye du trenger å gjøre. Bare vent.»