Skip to content

7 nostalgiske blomstrende planter som tar deg tilbake til bestemors hage

2 de januar de 2023

Bestemors gård var noe annet. Nabolagets misunnelse? Sikker. Men for barnebarna hennes som tilbrakte årevis med å løpe barbeint gjennom gresset, plukke blomstene for buketter holdt av klebrige små hender og bygge fort innenfor grenene til de høye trærne, vel, det var en slags magi. Spol frem noen tiår eller mer, og vi blir brakt tilbake til den tiden hver gang vi ønsker å skape litt magi i hagen selv. Noen ganger føles det som om det ikke er noen bedre måte å få kontakt med den vi har å takke for så mange av våre mest verdifulle øyeblikk enn på hender og knær som jobber i skitten. Selv om denne listen over typiske blomstrende planter ikke vil plage deg tilbake midt i bestemors hage, plant noen få, og de kan bare forvandle hagen din til den nest beste tingen. Vi deler syv av sørens mest nostalgiske blomstrende planter, pluss tips om hvordan du kan få dem til å blomstre akkurat som hun gjorde. En titt på hagen din og bestemor ville være stoltere enn en påfugl, vi bare vet det.

Camellia

«Vintertid fremkaller ikke ofte bilder av myke, fargerikt kronbladsblomster – noe som gjør vakre kameliaer og deres kjølige værblomstringer desto mer ekstraordinære,» sier Kip McConnell, Southern Living Plant Collection Director. Blomstene deres varierer i farge fra mørkerøde til kremhvite, men uavhengig av fargetonen er resultatet spektakulært. «Tykt, helårs løvverk og stor høyde i noen tilfeller gjør dem til en utmerket screeningplante, mens de bemerkelsesverdige blomstene deres gjør dem til et fantastisk tillegg til en snittblomsthage,» sier McConnell.

Camellia sasanqua og Camellia japonica er to av de mest populære camellia-variantene som dyrkes i USA, og blomstrer henholdsvis om høsten og senvinteren eller tidlig på våren. Ifølge McConnell er de ideelle for hagesenger på grunn av deres behov for godt drenert og organisk-rik sur jord. Beskjæringsbehovet deres er minimalt, og tar bare en lett forming i de første ukene av våren om nødvendig. «Koble dem sammen med andre sure favoritter som Encore Azalea for et høstblomstershow som vil gjøre naboene misunnelige,» sier McConnell. Asalea og kamelia? Bestemor vil gjerne ha lyden av det.

Crepe Myrtle

Crape Myrtle

«Du kan ikke snakke helårsinteresse uten å nevne [crepe myrtles],» sier McConnell. Deres lyse blomster og strålende løvverk kommer høsten gjør dem til en favoritt for hager i USDA-sonene 7 til 9. De vil sannsynligvis også takke for all surringen og summingen i bestemors hage. «Ikke bare er de populære blant gartnere, men dyrelivet elsker dem også,» sier McConnell. «Pollinatorer kan bli funnet surrende rundt de dristige blomstene, og fugler nyter frøene som en viktig matkilde om vinteren.» Hvis du leter etter et klassisk utseende, anbefaler McConnell å velge for «Miss Frances», som har en kombinasjon av dristige, røde blomster og rikt, grønt løvverk. «Ikke bare er [crepe myrtles] tidløse, men de er også enkle å dyrke,» sier han. Når de er etablert, har de evnen til å tilpasse seg jorda og er kjent for å tåle overdreven beskjæring (vi liker å kalle det Crepe Murder), selv om en lett beskjæring er absolutt et bedre valg for plantens helse.

Kornel

Nærbilde av hvit blomstrende plante

Kornelen ligner mye på bestemor selv, og øker i skjønnhet hvert år etter hvert som den modnes. «De holder seg i en liten, håndterlig høyde, og mange tilbyr flersesonginteresse med blomster, frukt og høstfarge,» sier McConnell. Innfødt blomstrende kornel og Kousa-kornell er de to hovedkategoriene, begge med tidlig vårblomstring i nyanser som spenner fra hvitt til rosa. Selv om bestemor hadde en bemerkelsesverdig grønn tommel, er dette en plante fra hagen hennes som du enkelt kan dyrke i din. De krever ingen gjødsel, de er naturlig akklimatisert til både skygge og lave næringsnivåer, og blir enda mer cruise-kontrollverdige hvis du velger en variant som er avlet for å avverge sykdommer som pulveraktig mugg. «Når du er plantet og etablert, er det bare å lene deg tilbake og nyte showet sesong etter sesong,» sier McConnell.

Hibiskus

Hibiskus

Hvis bestemor var en snøfugl fra Florida, eller av den sjeldne sorten som kalte Sunshine State-hjemmet lenge før pensjonisttilværelsen kom til syne, er sjansen stor for at hun hadde minst en hibiskus (om ikke et dusin) som flekket i hagen hennes. «Den ikoniske hibiskusblomsten kommer i en rekke farger, fra tofargede rosa og gule virvler til dypt mettede rosa og røde,» sier McConnell, men du vil sannsynligvis vite det så snart du ser den lange pistilen som spruter ut fra blomstens sentrum . Men ikke alle varianter er ment å bare sitte pene. Hibiscus sabdariffa er spiselig, og inneholder en dose syrlig smak og et stort kick av vitamin C til alle som nyter en smak. Hibiscus vil trenge full sol og mye vann, spesielt når temperaturen begynner å stige. Du vil kanskje legge merke til at blomstene ikke har helt det livet noen av dine andre hagefavoritter har, men ikke vær redd, McConnell forsikrer at friske, nye blomster vil fortsette å dukke opp gjennom vekstsesongen.

Gardenia

Hvite Gardenia blomster

«Ingen plante lytter til bestemors hage akkurat som blomsterduften til en gardenia,» sier McConnell. Du kan ofte lukte dem godt før du oppdager dem, men når du først gjør det, er de blanke grønne bladene og hvite blomstene deres umiskjennelige. McConnell tilskriver deres popularitet til deres varierte størrelser, vekstvaner og blomster. Hvis du leter etter en gardenia-variant som er ideell for klipping, kan du velge den semi-dobbelte Jubilation™, som har grenseløse klynger av hvite blomster fra sommer til høst. For containere kan den kompakte skjønnheten til Diamond Spire® ikke slås. De vokser vertikalt og har en enkelt blomst med en lys gul senter. Uansett hvilken variant du velger, sørg for at de holdes vannet og befruktet (McConnell anbefaler en variant med langsom frigjøring, beinmel eller fiskeemulsjon) da gardenia krever et næringsrikt kosthold.

Magnolia

Sweetbay Magnolia blomst i blomst

Når du legger til en magnolia i landskapet ditt, foreslår McConnell å gå for velbehag. Magnolia kan legges lagvis i landskapet for en flerdimensjonal, sesongovergripende blomstring,» sier han. «Begynn med de mindre Star og Saucer magnoliaene for vårblomster og duft, og forankr deretter landskapet med en storslått, ruvende sørstatsmagnolia for å legge til høyde, sommer-til-høst-blomstring og eviggrønt løvverk.» Behovene for magnoliaen din vil variere avhengig av type, selv om du kan stole på den sørlige magnolias ikke-massige krav når det kommer til jord, som blomstrer i rike, sure jordsammensetninger som spenner fra sand til leire.

Rose

Nydelig rosa rose

«Som en av de mest kultiverte og bemerkelsesverdige prydbuskene, holder roser et mykt sted i alle gartneres (og håpløse romantiske) hjerte,» sier McConnell. Bestemor kan ha tilbrakt timer i hagen hver uke og jobbet med rosene sine, men takket være de moderne hagerosene som oppdrettere har dyrket gjennom årene, trenger ikke roseplantens suksess å være avhengig av erfaringsnivået ditt – eller grønn tommel. kvalifikasjoner. «Nylige introduksjoner som It’s A Breeze® Groundcover Rose fra Southern Living® Plant Collection pakker en punch med dristige røde eller hvite blomster sammen med rikt grønt løvverk som begynner å blomstre om våren og varer gjennom frost,» sier McConnell. «Deres overlegne sykdomsresistens, vinterherdighet til sone 4 og kompakte vane gjør dem enkle å håndtere i landskap over hele USA» Bare sørg for å plante rosene dine på et solrikt sted med godt drenerende jord, og de vil belønne hele nabolaget hele vinteren. Avhengig av rosesorten din, må du kanskje gjødsle årlig eller mer for å oppnå de blomstene du ønsker.