Skip to content

Hvorfor tomater sprekker når de vokser

4 de februar de 2021

Hvis du har dyrket tomater, har du opplevd “tomatsprekker”, som er et av de mange tomatproblemene du får.

Noen ganger kalt «vekstsprekker» og vanligvis forbundet med overdreven vanning, regnperioder og tørt vær som fører til sprekkdannelse og ofte spres på hagejorden.

Sprekkresultater som en måte å avlaste trykket som kan være forårsaket av overdreven jordfuktighet og andre grunner.

For nyttig informasjon om måter å håndtere problemet med å knekke tomatproblemer, kan du lese resten av artikkelen nedenfor:

Å dyrke tomater er noen ganger et gamble. Du må spille oddsen mot sykdommer, skadedyr i grønnsakshager eller høye temperaturer som ødelegger avlingen din.

Du kan lykkes med å forhindre alle de ovennevnte scenariene når du dyrker tomater, men så støter på et annet problem med splitting eller sprekkdannelse. Dette kan skje i mange tomatsorter og til og med på cherrytomater.

Hva er årsaken til at tomater splittes eller sprekker?

Deling av en tomatfrukt kan forekomme i to former;

Radiell sprekker – Disse er mer intense og spres fra stammen ned langs sidene av tomaten.

Konsentrisk sprekkdannelse – Det er her tomatsprekker utvikler seg i et sirkulært mønster rundt der tomaten er festet til stilken.

Sprekker utvikler seg hovedsakelig på grunn av svingninger i vanning. Dette kan være som et resultat av perioder med tørt vær, etterfulgt av plutselige kraftige regn som overvelder tomatene.

Knusing og deling av tomater er mest utbredt i løpet av modenhetsstadiene når tomatene begynner å modnes.

Når modne tomater dukker opp i det tørre været, blir den ytre huden tøffere og tykkere.

En plutselig tilstrømning av vann som kommer av det kraftige regnet, får tomaten til å fortsette å vokse på innsiden.

Den indre veksten fører senere til at den fortykkede ytre huden sprekker, noe som resulterer i en sprekk eller splittelse.

Noen ganger kan en tomat lukke sprekken (helbrede seg selv), og disse vil resultere i noe som ser ut som en søm.

Tomattips: Lær hvordan trimming av tomatplanter hjelper til med å produsere flere tomater.

En sprukket tomat som passer for forbruk?

Avhengig av alvorlighetsgraden av delingen, kan tomaten fortsatt konsumeres. En tomat som har en bred sprekk kan fungere som et reservoar av sopp, bakterier og mugg, da det kan tiltrekke fruktfluer.

Unngå splittet eller sprukket tomat når du lager tomatkonservering.

Du kan imidlertid kutte rundt sprekkene og bruke de gode delene i sandwicher, salater, sauser og salsaer.

Tomatens smak påvirkes ikke av delene som ikke er sprukket.

Hvis du oppdager en tomat som er nær modning og begynner å sprekke, fjern den fra planten og la den fortsette å modnes på kjøkkenbenken eller vinduskarmen.

Å la den være på planten vil forverre situasjonen ettersom den vil fortsette å absorbere vann og sprekken vil fortsette å utvide seg.

Hvordan forhindrer du sprekker eller deling i tomater?

Hold vannforsyningen vanlig -Den beste måten å forhindre sprekker eller splitting av tomater er å holde vanningsfrekvensen konsistent og regelmessig.

Det er bedre å vanne tomatene dypt med jevne mellomrom enn å vanne dem sporadisk og grunt. Forsikre deg om at du har en vanlig plan for vanning, som tilpasser seg mengden regn som mottas.

Planteknekkende varianter – disse variantene har elastisk hud. De inkluderer Daybreak, Earl of Edgecombe, Early Girl, Heinz 1350, Juliet, Valley Girl, Mountain Delight og Mountain Pride.

Påfør balansert gjødsel – når blomstre og frukting krever tomater mer kalium og fosfor. Overdreven nitrogen vil føre til overdreven vekst, noe som fører til sprekker. Gjør først en jordprøve for å bestemme mengden næringsstoffer som er tilstede i jorden før du tilsetter mer.

Unngå overgjødsling – For å gjødsle tomatene dine med overflødig næringsstoffer kan føre til vekstspurt. Vi bruker alltid Epsom-salt på tomatplanter når vi planter frøplanter for å gi dem et løft og redusere transplantasjonssjokk.

Tilleggstips

Hvis tomatplanten tørker opp, må du ikke vanne dem for mye, da det kan sette forholdene for splitting.

Når den har gjenopprettet fra den tørre tiden, gjenopprett den vanlige vanningsplanen på en systematisk måte.