Skip to content

Den beste typen jord for gress – hva slags er det?

23 de februar de 2021

Sammendrag: Den beste plenjorden er en leirjord, en jord som drenerer godt og inneholder – leire, sand og humus – i riktige proporsjoner

Spørsmål: Vi ønsker å forbedre plenjorden vår, det er en veldig leirejordplen, hva er den beste jorda for gress? Hva kan vi legge til som jordbalsam for en ny plen? Nathan, Columbia, SC

Svar: Nathan, jord dårlig eller godt drenert koker ned til rommet i jorden, størrelsen på porerommene, de små mellomrom og hulrom som eksisterer mellom de separate jordpartiklene.

Disse områdene i jorden avhenger av elementene som utgjør jordmediet og i hvilke forhold de er satt sammen.

Fra et arbeidsperspektiv kommer den generelle sammensetningen av jord fra 3 forskjellige ingredienser:

  • Leire
  • Sand
  • Humus

Slam, vi har alle sett det, hatt på oss eller fått det på bilene våre – det er leire. De fleste vet hva sand er, et sted langs linjen har folk sett en strand personlig eller gjennom bilder. Imidlertid vet ikke alle hva humus er.

Humus er sluttresultatet av organisk materiale som har forfalt, eller døde dyr og dødt plantemateriale.

Når levende ting dør blir de over tid jord, ettersom mikroorganismer spiser på, brytes ned og omdanner dyret eller planten i det vi kaller humus.

Dette er stoffet som gir jord på overflaten sin svarte eller mørkebrune.

For en sunn plen må jorden renne godt, være rik på næringsstoffer, puste og vokse et levende rotsystem. For at plenjorden skal renne godt, trenger den – sand, leire og humus – alt i de rette forholdene.

Test jorden først for å bestemme næringsstoffene i jorden (nitrogen, fosfor, kalium og andre). Det hjelper også med å identifisere jordtype og jordens ph-nivå.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg. 02/22/2021 23:48 GMT

Hvis jordprøvingen finner ut at du har en sur jord, kan det være lurt å bruke kalk for å gjøre den mindre sur. Ellers må du kanskje velge syreelskende planter for å vokse på torvet ditt.

Siden du beskriver jorden din som veldig leire, betyr dette at porene er veldig tette, ikke drenerer godt og holder for mye vann.

For de som har mer sandjord, har jorda på plenområdet porerom som er store og som ikke har nok vann.

Når sand, leire og humus kommer sammen i riktige mengder, fungerer humusen som et «lim» for å binde alle materialene for å skape en jord som har store og små porer som holder både fuktighet og luft.

jord-plen-112312015d

Lawn Soil Like Post-it Notes

Dette er typen jord som veldig løst kan beskrives som leire. Det er litt rart, folk vet det nesten av instinkt når de kommer i kontakt med denne typen «perfekt jord».

Det er liksom «post-it», de holder seg til noen ting, men ikke som tape. En god leirjord kan ikke lage en sølepai når den er våt, men den faller heller ikke fra hverandre når den er tørr.

Alle jordpartiklene, sand, leire og humus holder sammen i små klynger som består av mindre granulære strukturer.

Dette er den beste typen jord for en plen – overflaten.

En jord som lar rotsystemet til nytt gressfrø eller en ny plen vokse og strekke røttene, puste og holde et rikt reservoar av næringsstoffer for å skape et frodig teppe av gressgressjord, og inviterer barna til å leke og etterlate plenen klipperen for å gi den en trim.

Anbefalt lesing:

  • Ta vare på plenen Spørsmål og svar
  • Teppegras (Axonopus)