Skip to content

Beskjæringsfeil som vil ødelegge peonen din

11 de februar de 2023

Det har kommet til Grumps oppmerksomhet at mange av dere kjærlighet kjærlighet kjærlighet peoner. Du tenker på dem natt og dag og bekymrer deg sykt over deres helse og velferd. Du vil vite om omsorgen du gir dem vil oppmuntre til produksjon av gigantiske, duftende blomster igjen neste år som du kan torturere dine sjalu naboer med. Å holde peoner beskjært er viktig for de vakre blomstringene, men du vil ikke gjøre feilen å gjøre det til feil tid. Her er det du trenger å vite om beskjæring av peoner.

Ikke trim etter blomstring

Jeg trodde du ville være interessert i følgende spørsmål jeg mottok fra Ellen i Boaz, Alabama, fordi det kan være noe du også har lurt på. «Jeg har noen pioner jeg har transplantert fra mammas hus,» skriver hun. «De er over 50 år gamle og vakre når de blomstrer. De er imidlertid ikke så pene etter at blomstringene er borte. Kan jeg klippe ned løvet nå?» Grumpys hjerte hoppet akkurat over et slag. Nei, Ellen, det kan du ikke! Ikke engang tenk på å trimme peonene dine nå! Hvis du gjør det, får du ingen blomster neste år, og det ville være en forferdelig måte å takke moren din på.

Hvorfor beskjæring må vente

Du skjønner, det bladene gjør hele sommeren er å suge inn solens stråler og konvertere den energien til matreserver for peonen. Det krever mange reserver for å produsere dusinvis av iøynefallende blomster du har ventet på. Peonløvverk må sole seg i full sol fra vår til høst. Kutt av løvet på forhånd og en fyldig bloomer blir en blomsterløs flopp. Du vil sitte igjen med færre blomster neste år og mye skuffelse.

Når skal beskjæres

Legg vekk de beskjærerne for nå. Vent til bladene blir gule om høsten. Det er ditt tegn på at peonens spisekammer er fullt utstyrt og at det er OK å trimme. Peoner trenger faktisk lite beskjæring, men det er viktig for plantens gode helse og for å opprettholde formen. Å kutte bort dødt løvverk hjelper også med å kontrollere insekter og sykdommer.

Hvordan beskjære

Det er OK å kutte sykt eller skadet løvverk i vekstsesongen. Hvis løvet er tett, vil tynning av løvet bidra til å øke luftstrømmen og mengden sollys planten får. For å beskjære, etter en hard frost om høsten og når planten har dødd eller gulnet, kutte stilkene tilbake på eller nær bakkenivå, pass på så du ikke skader kronen. Kast løvet med søppelet for å sikre at det ikke rommer sykdommer og insekter over vinteren.

Typer peoner

Selv om det har sine utfordringer å dyrke pioner i sør, kan det absolutt gjøres. Disse ettertraktede plantene liker kanskje ikke leire eller sandjord og kan visne ved tanken på den varme sørstatssolen, men med litt skygge og fuktig, godt drenert jord kan hagen din være hjemsted for varmetolerante varianter. Urteaktige pioner er de kjente variantene hvis løvverk dør tilbake om vinteren. De kan vokse i sone 8, fra Texas til Alabama til North Carolina. Peoner med trestammer har blomster på størrelse med middagstallerkener og stilker som ikke dør ned. Hybrider har store blomster og takler varmen, med løvverk som dør om vinteren.

Peoner å prøve

For et utbrudd av farge i vårhagen din, er det mange varianter å vurdere. «Coral Charm» er en tidlig blomstrende med store blomster. For et sted med full sol gir «Kansas» langblomstrende rosa farge. «Bartzella» er et godt varmetolerant alternativ med en lang sesong med blomster. En pålitelig sørlig variant, «Festiva Maxima» blomstrer i hele sør med doble hvite blomster med røde flekker. Når du har gledet deg over en sesong med velduftende peonoppblomstringer, er det bare å huske å holde på med beskjæringen.