Skip to content

Bladkompostering: Smart organisk gjødsel

8 de februar de 2021

Sammendrag: Bladkompostering skaper en verdifull “avling” av organisk gjødsel som ikke skal kastes bort. Klipping og mulking av blader i plenen kan bidra til å forbedre torvkvaliteten og kraften.

Spørsmål: I løpet av høsten får vi løvbunker. Er det best å rive blader – som jeg hater og tar tid – og lage en kompostbunke, kjøre gressklipperen over dem for bladkompost eller la dem ligge der de er. John, Tuckahoe, Virginia

Svar: John, huseiere og profesjonelle plenpleie står overfor problemet med hva de skal gjøre med høstløv i landskapet. Korrekt håndtert blir dette materialet – blader – et verdifullt biprodukt med bladkompostering og organisk gjødsel.

Dropping Tree Leaves Packing Nutrients

Når trær roter dypere enn de fleste planter, tar de opp og lagrer mineraler som finnes dypt i underjorda i bladene. Biologiske kjemikere preforming analyse av treblader for å bestemme mineralinnholdet og gjødselverdien til forskjellige arter.

Disse analysene viser at treblad inneholder:

  • Kalsium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Fosfor
  • Nitrogen

Sukker lønn rangerer høyt, i mengde blad avling og gjødsel verdi.

lønnetre-blader-06302015

Blader gir ikke bare en kilde til mineraler fra dypt i jorden, men også en kilde til humus, jordens aktivator. Humus beholder fuktighet, løsner og lufter jorda, forbedrer drenering, mater bakteriene som bryter ned jordavfallet til plantefôr og frigjør sakte plantemat.

Vi kan ikke fortsette å rane jordbanken uten å gjøre nye innskudd og ikke bruke fruktbarheten.

Vårt største problem hvert høst er riktig avhending av mengden av blader. Her har vi to tilnærminger, enten plukke opp bladene eller avhende dem på plass. La oss begynne med sistnevnte.

Hva kan du kompostere? Kompostblader på bakken!

Direkte, sliping på bakken av blad er mulig ved bruk av mange roterende gressklippere utstyrt med passende «mulchblader» og redskaper. Deres enestående fordel er at de reduserer / kutter bladene til en finere konsistens. Bladene trekkes inn i maskinen og kuttes i biter av de raskt roterende bladene.

Dette finstrimlede materialet faller til bakken som en fordelaktig bladmølle og gratis kompostgjødsel, og returnerer de næringsstoffene som ble tatt fra jorden til jorden. På samme måte blir materialet raskt innlemmet i jorden, mens det kan ta så mye som to år for hele bladene å brytes ned, og plengresset under vil også bli drept av i prosessen.

Raking Leaves – The Slow Alternative

Det andre alternativet er å – rake blader – som er treg. Vanlige hageariver er for små og tennene for korte. De fylles raskt opp. Det kreves også mye arm- og benarbeid for å rydde en liten plass selv når du bruker en bladprese for å samle bladene. De moderne gummi-, plast- eller wire-rivene (yard-koster) er mye raskere enn de gamle tre-rivene fra før.

Imidlertid er det flere roterende børster og feiemaskiner tilgjengelig til en pris som er moderat nok til å rettferdiggjøre deres bruk på relativt små plener og hager. En som jeg er kjent med veier bare 15 kilo, har en lerretfanger som holder tre busker og fungerer bedre enn tre ganger hastigheten på vanlig håndraking med liten anstrengelse.

For storskala feiing og samling av blad er det også maskiner som fungerer som en støvsuger. I mange år brukte kommuner store innsamlingsblader for innsamling av blader på gatesiden.

For huseiere, bruk av en ryggsekkbladblåser som er mer fleksibel og billigere og mye morsommere enn håndraking eller å kjøre maskiner rundt.

Når bladene er raket eller plukket opp mekanisk, er det problemet med å hale dem bort. En av de enkleste måtene er å rive eller dumpe bladene på et stort lerretstorg (bladdeksler) eller plastplater tilgjengelig fra mange av de større hagesentrene. Når den er full blir den plukket opp av håndtakene eller bundet hjørner og båret eller trukket bort.

Gresscycling – Verdien av kuttet gress

Selvfølgelig gjelder alt vi har sagt om verdien av å spare blader også på gressklipp. En alvorlig feil er forkastelsen av disse utklippene, for dette kortsluttede gresset som britiske meieriprodukter kaller «høyproteingress» er av stor verdi som ingrediens i jordforbedring.

Alt til ofte blir disse utklippene feid opp og tatt fra plenen der de ble dyrket, dumpet eller sendt i en søppelbil. Så det er slik at slike organiske materialer, potensielt rik på jordforbedringsverdi, går tapt.

Nå som vi har samlet bladene og planteavfallet, hva gjør vi videre? For det første kan de brukes som en ganske tung mulch på slike planter som kamelier, rododendroner, azaleaer og andre planter som krever sur jord, for uten litt kalk er slike materialer ofte sure. En slik bruk er bra.

For det andre kan vi blande bladene og utklippene i jorden, men med mindre de er innarbeidet grundig i jorden, har mange blader en tendens til å matte og forbli uforfalsket i flere år. Det er ikke bra.

Bladkompostering med makuleringsmaskiner eller kverner

bladkvern-pc-06302015

For det tredje kan materialet hakkes opp i en av bladkvernene eller kvernene som nå er lett tilgjengelig fra produsenter som Patriot, WorX, Flowtron, McCulloch, Troy-Bilt, Toro, Yard Machines, Ariens og gjenopprettes til jorden som en mulch, innlemmet i jorden eller innebygd i en kompostbunke.

Maskiner tilgjengelig for dette formålet bruker å være for store og kostbare for huseiere og mindre kommersielle selskaper. Nå er det imidlertid en rekke av dem som tjener formålet godt.

Dette er bord- eller hjulmonterte maskiner, drevet av elektriske motorer, gassmotorer eller belte drevet av hagetraktorer. Prisklassen til disse elektriske bladklipperne er innenfor budsjettet til vanlige hageeiere. En elektrisk bladkvern selger for rundt $ 150.

En maskin med større kapasitet, som en gassdrevet Patriot- eller Yard Machines-modell, er priset noe høyere ($ 500 – $ 900), men har en mye høyere kapasitet per time. Alt avhenger av hvilken som best oppfyller det spesielle behovet og lommeboken.

Det er også noen tilfeller der sekkede høstløv er et brukbart hageanlegg – en kilde til mulchmateriale og kompostering til neste år – men det er en tidssvinnende operasjon å prøve å holde posene åpne med den ene hånden og fylle den med den andre. Den beste måten er å lage en ramme som holder posen for å holde posen åpen.

Sekkede blader bør imidlertid ikke lagres i bygninger. De er brannfare og lager et hjem for rotter, mus og insekter. Oppbevar dem i et hjørne av hagen. Posene, avhengig av type, kan beholde strekkfastheten gjennom en vinters eksponering.

En annen god vinteroppbevaringsbeholder for blad kan være laget av fjærfetråd. Denne skal være omtrent 4 meter høy. Et 1-tommers nett holder bladene bedre enn 2-tommers. Ved slik lagring kan man holde en forsyning med mulchmateriale for å holde ugresset nede og holde fuktighet i jorden på neste års grønnsaksavlinger og bærbusker.

Erfaringen viser at mange flere gartnere trenger å vite mer om fordelene med mulching i motsetning til ugressdraging og jordbearbeiding, samt verdien av å spare humusbyggematerialer.