Skip to content

Fire nye David Austin engelske roser for 2015

17 de april de 2021

Maid Marion (engelsk rose, David Austin Roses, AUSwinston)
Foto / Illustrasjon: David Austin Roses

David Austin Rose har avlet og gitt ut hageroser i over 50 år. Jeg møtte dem første gang jeg bodde i Los Angeles for tjue år siden. Jeg hadde blitt forelsket i gamle hageroser, og David Austin Roses hadde den sjarmen med den pålitelige gjentatte blomstringen av moderne roser. Dette er ikke å si at mange gamle hageroser ikke gjentar blomster. Jeg har gamle te-roser som aldri er uten blomst i løpet av sesongen. Imidlertid har Austin-rosene det utseendet til de gamle europeiske rosene som Damasks og Albas – en blomstrestil jeg alltid har blitt tiltrukket av.
Jeg har vokst dusinvis gjennom årene og har alltid likt dem. Gjennom årene har de også økt sykdomsresistensen, og mange har redusert sin totale størrelse. Lang tid fans av David Austin Roses vil huske å ha plantet sin første Graham Thomas og forventet en seks fots busk bare for å finne et år senere et tolv fot pluss dyr! Sistnevnte skjedde hovedsakelig i varmere klima, men det var absolutt en overraskelse. Nylig har de gitt ut ryddige, mindre busker som egner seg godt for dagens størrelse på hagene. Mange av disse gjør det også veldig bra i potter, så tenk også på det.

David Austin Roses har fire nye utgivelser for denne kommende sesongen. Alle kan bestilles direkte via deres nettside via postordre. Beskrivelsene og bildene er høflighet av David Austin Roses.

Den første er Maid Marion.

“’Maid Marion» – De klare rosa blomstene til «Maid Marion» åpner i den mest perfekte rosettform i form av et underkop, innrammet av større ytre kronblader som danner en vakkert avrundet kant. David Austins team er begeistret for at rosen produserer noen av de flotteste formede blomstene de har sett. Det er raskt å blomstre igjen, og produserer bølge etter bølge av blomster fra forsommeren til frost. Duften starter som en myk myrra som utvikler seg over tid til å bli mer fruktig med et tydelig feddkarakter.
Detaljer: Utmerket gjentatt blomstring. De doble blomstene er 4 inches i diameter med omtrent 55 kronblader hver. Vokser 3 fot høy x 3 fot bred. Hardy i USDA soner 5-9.
Navngivningsnotater: Oppkalt etter Maid Marion, følgesvenn av den engelske mytiske helten, Robin Hood fra Sherwood Forest. (English Musk Hybrid, David Austin 2010, Austobias) ”

The Albrighton Rambler (English Rose, David Austin Roses, AUSmobile)
Foto / Illustrasjon: David Austin Roses

“’The Albrighton Rambler» – Rambler-roser som gjentar blomster fra tidlig sommer til høst, er ettertraktede, gjentatte blomstrer avlet for kortere klatringlengder enda mer. Våren 2015 introduserer David Austin «The Albrighton Rambler», den tredje gjentatteblomstrende vandreren som er opptil 10 til 12 fot. Blomstene åpnes som en mykrosa som blekner for å rødme. De perfekt formede, små koppformede blomstene har vakkert arrangerte kronblader sentrert på et lite knappøye. Blomstene holdes i store sprayer og henger elegant. Det er en usedvanlig tøff, sunn variant som trives med liten oppmerksomhet og har få torner. Blomstene står godt opp mot regn. På stående strukturer blandes «The Albrighton Rambler» vakkert med storblomstrede klatrere. Duften er lett og musky.
Austins tre korte, gjentatte blomstrende ramblere har lax buede stengler som er ideell størrelse for bruk som klatrere på buer, søyler, vegger, trelliser og til og med små trær. (Alle vandrere er kjent for mer slappe eller smidige stilker, men lengre vandrere har en tendens til å overvelde mange hagestøtter.) Den nydelige nye rosa sorten blir med i Austins myke gule vandrer «Malvern Hills» og hvite «Snow Goose». Alle tre er usedvanlig pene, og produserer pålitelig blomsterbølger hele sesongen.
Detaljer: Gjenta-blomstring. De helt doble blomstene er 2½ inches i diameter, med omtrent 85 kronblader hver. Vokser til en høyde på 10 til 12 fot, kanskje litt mer i varmere områder. Hardy i USDA soner 7-10.
Navngivningsmerknader: Oppkalt for å rose turgåerne i Albrighton, hjembyen til Austin barnehage, og SE Shropshire-kapitlet i Storbritannias nasjonale initiativ Walking for Health. (English Musk Hybrid, David Austin 2013, Ausmobile) ”

Thomas a «Becket (engelsk rose, David Austin Roses, AUSwinston)
Foto / Illustrasjon: David Austin Roses

«Thomas à Becket» – Denne skjønnheten er en helt annen karakter enn andre engelske roser. I «Thomas à Becket» ser vi en uvanlig Austin-rose med den naturlige, buskede vekstvanen til arteroser. De store blomstene kompletterer dette utseendet vakkert, med en mer avslappet versjon av den særegne koppformen assosiert med hybridisereren David Austin. De enkelte blomstene er nydelige. De åpnes som uformelle rosetter, kledd i en grunne kopp. Kronbladene reflekteres raskt når blomstene modnes. De holdes i mellomstore hoder, den enkelte blomstrer nikker attraktivt på stammen. Blomstringen begynner på forsommeren, en uke eller to senere enn mange roser. Men busken brøler snart til liv og produserer masser av blomster for resten av sesongen. Den uvanlige røde fargen utvikler seg på en måte som er vanskelig å beskrive eller fotografere, og åpner som en lys rød som blekner til karminrød. Det er spektakulært plantet i kombinasjon med nepeta, geranium, gaura eller verbena og andre stauder og også med blomstrende busker. Denne varianten brukes best der en uformell busk er ønsket. Det er et spesielt sterkt og sunt utvalg og tåler litt skygge. Duften er Old Rose med en sterk sitronskallkarakter.
Detaljer: Gjenta-blomstring. De doble blomstene er 4 inches i diameter med omtrent 65 kronblader hver. Vokser til 4 fot høy x 3 fot bred, eller mer i henhold til beskjæring. Hardy i USDA soner 5-9.
Navnebeskrivelser: David Austin ble bedt om å gi navnet denne rosen til ære for Canterbury Cathedral. Thomas à Becket var erkebiskop av Canterbury 1162-1170. (English Rose, David Austin 2013, Auswinston)

The Lady Gardener (engelsk rose, David Austin Roses, AUSbrass)

“’The Lady Gardener» – Denne nydelige aprikosfargede rosen er intenst duftende, særlig rask å gjenta og produserer et svimlende antall roser fra forsommeren til frost. De store blomstene til «The Lady Gardener» er en rik nyanse av ren aprikos som blekner mot utsiden av blomsten i en glorieeffekt. Over tid utvikler fargen seg til å bli krem ​​overalt. De rosettformede blomstene er fullblomstrede med et stort knappøye som gradvis åpner seg. Kronbladene er løst ordnet i en kvart formasjon. En sterk utøver i hagen, variasjonen tåler godt for regn og holder seg veldig sunn. Den sterke duften er spesielt deilig: Te rose med hint av sedertre og vanilje. Austin-teamet anser «The Lady Gardener» som en av de beste gjentakelsesblomstrene gjennom tidene, og har lagt den til i listen over de mest duftende engelske rosene.
Detaljer: Gjenta-blomstring. De helt doble blomstene er 4 inches i diameter med omtrent 65 kronblader hver. Vokser til 3-4 meter høy x 2½ fot bred, avhengig av hvordan den beskjæres. Hardy i USDA soner 5-9.
Navngivningsmerknader: Oppkalt til ære for de fremragende bidragene fra bemerkede kvinnelige gartnere til Plant Heritage i feiringen av 35-årsjubileet. Den ideelle organisasjonen er kjent for å bevare mangfoldet av hageplanter på de britiske øyer gjennom sitt truede planterprosjekt og 620 nasjonale plantesamlinger, inkludert National Collection of English Roses som Austin opprettholder på barnehagen i Shropshire. (Engelsk Old Rose Hybrid, David Austin 2013, Ausbrass) ”
Glad Roseing
Paul