Skip to content

Den er rød. Det er gummi. Er det trygt for hagen din?

18 de april de 2021

Det eneste vi hater mer enn rød mulch er rød RUBBER mulch.
Foto / Illustrasjon: Steven CominskyDet eneste vi hater mer enn rød mulch er rød RUBBER mulch.
Foto / Illustrasjon: Steven CominskyDet er ikke alltid rødt. Faktisk kommer den i brunt, blått, grønt, oransje, turkis, svart og omtrent en milliard andre farger. Nei, vi snakker ikke om fugler eller sommerfugler eller en fantastisk årlig plante – vi snakker om gummimasse.

I september / oktober 2009 (129) utgave av Fine Gardening, kjørte vi en artikkel som tok for seg de langsiktige effektene av å bruke gummimark i hagen. Vi vet at det er stygt. Nå vet vi at det også er utrygt.

Hva tror du? Bruker du det eller bruker noen du kjenner det? Synes du at den skal brukes på lekeplasser? Hva er de mest latterlige fargene på gummi-mulch du har sett?

Her er den originale artikkelen:

Er gummiklipp trygt for hagen min i det lange løp?
–Sam Yardley, Athen, Georgia

Linda Chalker-Scott, førsteamanuensis og utvidende hagebruk ved Washington State University Puyallup
Forsknings- og utvidelsessenter, svarer:

Gummi-mulker annonseres som permanente, effektive og sikre materialer for bruk i landskap og hager. Ved første øyekast kan det se ut til at gummiklær er en miljøvennlig måte å resirkulere brukte dekk på, men ytterligere undersøkelser indikerer at de verken er effektive i langsiktig ugressbekjempelse (stort sett alt fungerer på kort sikt) eller er trygge for miljøet . Mens resirkulering av avfallsdekk er et viktig miljøspørsmål, er løsningen ikke å spre forurensningsproblemet over landskapet og hagen vår.

Fare for gummi-mulch

Det er brannfarlig
En forskningsstudie som sammenlignet flere forskjellige mulker, viste at når gummi-mulch, som inneholder petroleumsprodukter, antennes, er det vanskeligere å slukke enn noen annen mulch, inkludert flis.

Det er giftig
I likhet med alt annet materiale blir dekk og gummideksler til slutt brutt ned av miljøfaktorer, for eksempel sollys, eller av bakterier og sopp. Kjemikaliene som lekker fra dekk er alt annet enn godartede. De inkluderer tungmetaller, som aluminium, kadmium, krom, molybden, selen og sink. To andre vanlige gummiutvaskinger er 2-merkaptobenzotiazol (MBT) og polyaromatiske hydrokarboner (PAHer); disse kjemikaliene er helsefarlige for mennesker og miljø.

Det er ødeleggende
Mange grønnsaker og prydplanter mulket med gummi kan akkumulere høye nivåer av sink, noen ganger til døden. Andre metaller som finnes i nedbrytende gummi kan også akkumuleres i plantens røtter, blader eller frukt, avhengig av art. Sur jord er spesielt følsom fordi tungmetaller er mer tilgjengelig for planteopptak. Nedbrytende gummideksler gir en konstant strøm av giftige sigevann i tilstøtende akvatiske systemer. Forskning har også vist at hele akvatiske miljøer blir skadet eller drept når de blir utsatt for disse kjemikaliene.