Skip to content

Hvordan dele kryss- og trepioner

21 de april de 2021

Urtepioner er bare en av de tre typene pioner der ute. To forhold, kryss og peoner, kan deles i høst som deres urteaktige fettere. Når det gjelder trepioner, er det bare flertrinnede typer som kan deles. Multistemmed trepioner sender mange skudd, slik at de kan brytes opp med noen stengler til hver divisjon. Enstammede trepioner har bare en treaktig stamme, som ikke kan kuttes i to. For å dele et tre eller en krysspion, grav det opp, legg det under en presenning natten før du skjærer, og plant det på nytt etter deling, med øynene 2 til 3 tommer under jordoverflaten. Forskjellene dukker imidlertid opp i den faktiske delingen av plantene. Enkelt, ikke sant? Bare vær klar over forskjellene mellom kryss og trepioner når det gjelder selve delingsprosessen.

Se kryss i øynene før du skiller

Kryssende pioner (oppkalt etter Toichi Itoh, deres opprinnelige propagator) kan kuttes fra hverandre ved de smaleste forbindelsene mellom større rotstykker, hver på minst 6 inches lange.

«Bartzella» er en populær krysspion.

Skjær krysset på et tynt punkt mellom større seksjoner, slik du ville gjort hvis du bare ville ha litt av en stor ingefærrot på kjøkkenet.

Visualiser kuttene som vil frigjøre divisjoner.Når du visualiserer kuttene, må du huske at kryssene sender opp nye stilker hver vår, slik at de har øyne som urteaktige pioner gjør. La minst tre øyne være på hver nye divisjon for å sikre stilker og blomster året etter.

Lag kuttene dine med en gammel, men skarp kniv. Hver divisjon har minst tre øyne (avbildet, innfelt) som blir til stilker og blomster.

En trepion er en gordisk knute: en smart kutt kan få jobben gjort

'Shima Nishiki' er en vakker sort av trepioner.«Shima Nishiki» er en vakker sort av trepioner.Trepioner er treaktige stauder som blomstrer på gammelt tre, så det er ingen øyne å bekymre seg for når de deler seg. De holder stilkene over bakken året rundt, og har mange tøffe røtter rundt større, fetere. Bare flerstammede trepioner er delbare. De sender mange skudd og kan brytes opp med noen stengler til hver divisjon. Enstammede trepioner har bare en treaktig stamme, som virkelig ikke kan kuttes i to: du kan prøve, men sjansen er stor for at sykdom eller skadedyr vil komme inn i planten gjennom det massive såret du har opprettet og drepe pionen.

Flerstammede varianter er enkle å dele. Enstammede trepioner bør ikke forplantes ved rotdeling.

Ta deg god tid og se nøye på de fetere røttene for den enkleste kutten som frigjør nye planter. Forsikre deg om at du får mye rot og noen stammer på hver divisjon.

Trepioner blomstrer på gammelt treverk, så la stilkene være intakte.

Gjør kutt med en beskjæringsaks ved riktig knutepunkt: stedet i den tykke roten der et stykke lar deg trekke to planter fra hverandre. Noen ganger er en god kutt nok til å dele pionen.

Finn punktet eller punktene der færrest kutt vil frigjøre divisjoner.

Klipp og lir på en forsvarlig måte, slik at hver divisjon får minst 6 tommer fettrot for å opprettholde topp vekst. Hvis du føler at en divisjon mangler nok røtter til å trives, kutt ned noe av den treaktige toppveksten for å lette belastningen.

En kutt er noen ganger alt som trengs. Denne trepionen er delt inn i to.

Lær å dele urteaktige pioner i Fine Hagearbeid nr. 148.