Skip to content

Den komplette guiden til dyrking av hyasinter

9 de desember de 2022

Hyasinter er vakre tillegg til sørlige hager. De gir levende blomsterfarger med høye pigger av iøynefallende blomster og knallgrønt løvverk. Hyasinter er medlemmer av Asparagaceae familie; de er stauder som produserer slående, duftende blomster, som vil få deg til å glede deg til blomstringen deres hvert år. Les videre for å lære om hyacinter og hvordan du planter, pleier og vedlikeholder dem overalt, inkludert i hagen, containerne og vinduskarmene dine.

Hva er hyacinter?

Hyacinthus orientalis, eller vanlig hyasint, er en velduftende blomstrende plante som blomstrer tidlig til midten av våren. Hyasinter produserer prangende blomster i nyanser av blått, lilla, hvitt, rosa og rødt. Blomstene vises i tykke klaser på høye pigger; hver pigg er fylt med små, dypt duftende, klokkeformede blomster. Lange lyse grønne blader dannes rundt plantens base.

Når skal man plante hyasinter

Disse løkene bør plantes om høsten og kan settes i bakken fra oktober til desember for blomstring i vårmånedene (vanligvis mars og april). De er flerårige, men kan behandles som ettårige. I følge The Southern Living Garden Book«størrelsen på blomsterpiggen er direkte relatert til størrelsen på løken. De største løkene er ønskelige for utstillingsplanter eller til potting; den nest største størrelsen er tilfredsstillende for sengetøy ute. Små løker gir mindre, løsere klaser med bredere spredte blomster.»

Hvilke hyacinter bør jeg plante?

Den nederlandske hyacinten er hjemme i øvre og midtre sør, men iht The Southern Living Garden Book, «den kan dyrkes som en ettårig hvor som helst.» Den romerske eller franske romerske hyacinten (Hyacinth orientalis albulus) blomstrer tidligere enn den nederlandske og «trenger også lite eller ingen vinterkulde, noe som gjør den bedre tilpasset de nedre, kystnære og tropiske sørene (hvor den vil vokse som en flerårig plante under gunstige forhold.)»

Hvordan ta vare på hyacinter

Hyasinter bør plantes i godt drenert jord. I følge The Southern Living Garden Book, gartnere bør «sette større nederlandske hyacintløker 6 tommer dype, 5 tommer fra hverandre; sett mindre og romerske hyasintløker 4 tommer dype, 4-5 tommer fra hverandre.» Løkene vokser best i full sol eller halvskygge med regelmessig vanning i vekst- og blomstringsperioder.

Hvordan plante hyacinter i containere

Hyasinter er flotte containerplanter og ser nydelige ut når et stort antall av dem er plantet sammen i umiddelbar nærhet. De krever god drenering når de plantes i potter. Til å begynne med vokser de best i en porøs potteblanding som er skyggelagt og avkjølt av et lag med mulch på overflaten. Med nok skygge vil røttene dannes, og deretter, etter at løkene har slått rot, trenger hyasintene rikelig med sollys (pluss et jevnt miljø med godt drenert jord).

Hvordan dyrke hyasinter som flerårige planter

For å ta vare på allerede plantede hyasinter for neste års blomstringssesong, sørg for å gjødsle plantene når blomstene deres begynner å henge og falle. Klipp de falmede piggene og fortsett å vanne løkene til løvet gulner og dør tilbake.

Hvordan tvinge hyacinter

Du kan tvinge hyacintpærer i en vase; alt du trenger å gjøre er å plassere avkjølte pærer (den spisse siden opp og rotenden ned) i en vase, og sørge for at vannet kommer helt opp til bunnen av pæren. Plasser deretter løkene på et kjølig, mørkt sted til røttene begynner å utvikle seg og plantens blader begynner å vises. Sørg for å skifte vannet regelmessig og hold vannstanden jevn. Når bladene vises, flytt vasen til et lyst sted, som en vinduskarm, hvor de kan motta fullt sollys og varmere temperaturer. De tvungne hyasintene vil blomstre om seks til åtte uker. Imidlertid vil løkene sannsynligvis ikke blomstre igjen.

Potensielle hyasintrisikoer

Hyasintpærer kan forårsake hudirritasjon. Plantens løker er delvis sammensatt av kalsiumoksalatkrystaller, som fungerer som mothaker som er usynlige for øyet. De kan skape mikroskopiske brudd i huden som forårsaker kløe og irritasjon, så sørg for å bruke hansker eller vask hendene grundig etter håndtering av pærer og før du berører huden, ansiktet eller øynene. Elsker hyasinter, men vil du plante utenfor boksen? Sørg da også for å lese deg opp på druehyasinter (Muscari sp.), medlemmer av en ikke-relatert look-alike slekt, som har blomster som ligner klaser av modne druer. De er ideelle for å plante i hagen da de sprer seg enkelt, raskt og fritt. Hva er dine favorittløker å plante i hagen? Har du planer om å plante hyasinter i fremtiden?