Skip to content

Den største feilen du gjør med ferske snittblomster

16 de oktober de 2022

Våren har endelig kommet, og det samme har vakre blomster i så mange sørlige gårdsplasser. Fra fastelavnsroser til påskeliljer, de første tegnene på varmt vær gir så mange fargerike blomster. Mens du klipper dem, men vær forsiktig så du unngår den ene feilen som garantert vil forkorte levetiden til ethvert arrangement: å ikke holde det ren. Blomster er tross alt levende ting, og med levende plantemateriale kommer bakterier. Kom i forkant av skitne stengler, vann og beholdere som kan visne blomstene dine ved å følge disse tipsene.

Start med rene verktøy

Start som du mener å fullføre – i dette tilfellet med rent verktøy. Hvis du bruker noen minutter på å rense saksen eller saksen før du klipper den, sikrer du at blomstene dine ikke umiddelbart blir tilsmusset med bakterier som lurer fra det tidligere hagearbeidet ditt. Når du trimmer stilkene med et skarpt, nyrenset verktøy, slipper du vann inn i stilken uhindret av et fillete kutt. Husk å kutte i en fin 45-graders vinkel for maksimal vannabsorpsjon!

Form stilkene

Nå som du har rene snittblomster, form stilkene dine. Blader mot toppen av et arrangement kan skape en full, frodig effekt, men blader som er igjen nær (eller under) vannoverflaten kan – du gjettet det! – føre til at skadelige bakterier vokser ettersom bladene blir bløte. Bonustips: Å klippe bort bladene forhindrer også at midtpunktet ditt blir stinkende ettersom dagene går. Det er ikke blomstene som begynner å bli sure, det er bladene som berører vannet som avgir den mindre deilige lukten.

Se vannfargen

Hold øye med vannet ditt. Du vil legge merke til at over tid vil blomstenes en gang klare vann bli gulnet og grumsete. Hver annen eller tredje dag, tøm vannet og fyll på med rent, lunkent vann for skjønnhetene dine å drikke i. Hvis de har mistet litt pep eller du legger merke til at vannet begynner å skye raskere enn noen få dager, har du sannsynligvis en stilk som må trimmes eller kastes helt. Å gi stilkene et friskt snitt mens du skifter vannet, kan livre opp arrangementet og hjelpe blomstene dine til å komme tilbake til oppmerksomhet.

Ta vare på vasen

Når blomstene dine har nådd toppen, behandle vasen med forsiktighet. Ofte kaster vi raskt ut gamle blomster og vannet deres, og skyller deretter vasene våre raskt før de lagres til neste bruk. Høres kjent ut? Dessverre klarer ikke den raske skyllingen å rense vasen for bakterier som er bygget opp langs sidene og bunnen av en beholder. Dette er spesielt vanlig med ugjennomsiktige eller malte vaser, da det er utfordrende å tydelig se om vasen er renset ut. Etter at blomstene dine har sett bedre dager, pass på å vaske (med såpe!) og tørke vasene grundig før du legger dem bort. For keramikk eller malte beholdere som er vanskeligere å se gjennom, vil en god dose hvit eddik og natron gjøre susen – det samme vil noen av disse tipsene. Et snittblomstarrangement fra hagen din er en dypt sørlandsk tradisjon som kan gi ethvert rom vennlighet og liv. Nå som du er bevæpnet med informasjon for å holde blomstene dine rene og fri for uønskede urenheter, kom deg ut og lag noe vakkert.