Skip to content

Eksperttips for planting av peonløker

15 de januar de 2023

Hvis du noen gang har kjøpt peoner, er det en sjanse for at Carl Van Staalduinen dyrket disse stilkene i North Carolina. Han kommer fra en lang rekke nederlandske snittblomstbønder. I 1943 bosatte bestefaren hans Leendert Van Staalduinen seg i Pantego, North Carolina, og grunnla The Terra Ceia Farms. Hva gjorde denne destinasjonen spesiell? Carl Van Staalduinen sier: «Han måtte finne et område der klimaet falt sammen med blomsterdrevne ferier.» Tulipaner blomstrer her rett rundt påske. Da Van Staalduinen tok over ansvaret for det som nå er en 1500 mål stor familiegård, innså han at denne regionen var egnet for mer enn bare påsketulipaner. I mai, rett før morsdagen, blomstrer 150 dekar med store, lyse peoner. I løpet av de siste tiårene har han mestret den spesifikke og langsomme kunsten å dyrke disse knoppene, som krever lange, kalde vintre. Nå, i tillegg, for å avskjære blomster, selger og sender The Terra Ceia Farms hele peonplanter som folk kan dyrke hjemme. Her deler det spirende geniet noen få tips.

Kjenn din sone

Van Staalduinen sier at peoner vanligvis foretrekker å dyrkes i USDA-sonene 3 til 7. Tidligere blomstrende utvalg har en tendens til
å ha lavere kjølekrav, så de er de beste å prøve i sør.

Plant til rett tid

Peoner grenser i hagen

Å starte på høsten vil gi deg et bein. «Vi graver og sender peonplanter om høsten fordi de vil vokse bedre det første året hvis de har hatt fordelen av å være i jorda om vinteren,» sier Van Staalduinen.

Hold dem koselige

Nærbilde av Peony Blooms

For den første vinteren foreslår han å bruke en tung mulch når bakken begynner å fryse i områder som har en gjennomtrengende frost. Bare sørg for å fjerne mulch om våren når bakken tiner. Van Staalduinen sier at mulching beskytter unge planter mot frost «heving», men når de er større og etablert neste sesong, kan du hoppe over mulching.

Skyt for full sol

Jente som holder peoner i felt

Planting i delvis skygge kan føre til at peoner blir langbente og krever staking for å støtte oppblomstringen. Kjenn jorda di—Van Staalduinen sier at peoner har det best i nøytral til lett sur (pH 6,5-7) godt drenerende jord.

Start grunt

Peoner i bøtte i hagen

Van Staalduinen anbefaler å begynne med et hull som er 30 % større enn selve planten. Fyll hullet til «øynene» (vekstknoppene) er omtrent 1 tomme over jordnivået. Dekk planten med løs jord omtrent 2 tommer over det, og vann godt. Han foreslår at du sjekker planten et par dager senere og legger til mer jord (og vanning) om nødvendig, men pass på at det ikke er mer enn 2 tommer jord som dekker peonplanten.

Gi dem plass

Peoner i en glasskrukke

La det være minst 4 fot mellom plantene. Han sammenligner en moden pion med en busk, så den trenger plass til å vokse. Å plassere dem for tett kan føre til langbenede planter så vel som sykdom.

Øv på tålmodighet

Peoner i en vannkanne

«Vi ber alltid folk om å forvente å vente to til tre år før de virkelig begynner å se god blomstring,» sier Van Staalduinen. Så etter det, med riktig forvaltning, kan planten din blomstre i flere tiår.

Handle smart

Kjenn funksjonene til utvalget du leter etter, og kjøp fra anerkjente leverandører. For eksempel er «Festiva Maxima» så populær at lignende, men mindre pålitelige planter ved et uhell kan få den etiketten.