Skip to content

En guide til sørstatens blomster og historiene bak dem

27 de januar de 2023

Det virker som om alle lærte om statene og symbolene deres en gang mellom andre og femte klasse … men kan du fortsatt huske noen av dem? Vi samlet Sørlandets statsblomster sammen med informasjon om dem fra The New Southern Living Garden Book samt historiene om hvordan de ble valgt ut som statsemblemer. I følge University of Arkansas Division of Agriculture begynte «Statens blomsterbevegelse, som til slutt spredte seg til andre gjenstander, […] på 1880-tallet, med viktoriansk iver og massevis av poesi som omtaler dydene til Mayflower eller Trailing Arbutus, den første blomsten pilegrimene så da de landet ved Plymouth Rock.» Til slutt hadde hver stat tatt i bruk et blomstrende emblem for å representere det, noen av dem er udødeliggjort på flagg og sel. Les videre for å lære om Sørlandets statsblomster og noen av historiene bak dem.

Alabama: Camellia

Kameliaer er de fargerike vinterblomstrene som sørlige gartnere elsker. Camellia japonica er Alabamas statsblomst, og den kommer i mange forskjellige fargerike blomstrer og løvfarger. Noen har doble blomster, krøllede kronblader, virvlede kronblader … variantene er enorme. Ifølge Smithsonian ble «Camellia (Camellia japonica) utnevnt til den offisielle statsblomsten eller Alabama den 26. august 1959. Den ble valgt til å erstatte den opprinnelige statsblomsten, Goldenrod, valgt i 1927.»

Lær mer om kameliaer.

Arkansas: Apple Blossom

Epletre, epleblomster

Epler, av familien Rosaceae og slekten malus, er et av de mest populære frukttrærne. De produserer vakre, ofte velduftende blomster om våren etterfulgt av epler, den kjente frukten. I følge University of Arkansas Division of Agriculture, «epler har en betydelig plass i den økonomiske og sosiale historien til Arkansas, ikke minst at det ble vedtatt av statens lovgiver som statens blomst i januar 1901.»

Lær mer om epleblomster.

Delaware: Peach Blossom

Ferskenblomst

Noen ferskentrær dyrkes for frukten, andre for de blomstrende ferskenblomstene. Blomstene vises i nyanser av rødme og rosa og bæres langs grenene. I følge Delaware.gov, «vedtakelse av loven om å adoptere ferskenblomsten 9. mai 1895 ble foranlediget av Delawares rykte som «Peach State», siden frukthagene hennes inneholdt mer enn 800 000 ferskentrær som ga en avling verdt tusenvis av dollar på den tiden.»

Lær mer om fersken.

Florida: Orange Blossom

appelsinblomst

Sitrustrær er populære planter for tropiske klimaer. De har dypt grønt løvverk og vakre, velduftende blomster i tillegg til sitrusfruktene – det de er kjent og elsket for. The Sweet Orange kommer i mange varianter, inkludert Cara Cara, Hamlin, Jaffa, Marrs og Parson Brown. I følge Florida Department of State, «Blomsten til appelsintreet (Citrus sinensis) er en av de mest velduftende blomstene i Florida. Millioner av disse hvite blomstene parfymerer atmosfæren i hele sentrale og sørlige Florida under oransjeblomstringen. Appelsinblomsten ble valgt som statsblomst av lovgiveren i 1909.»

Lær mer om sitrus.

Georgia: Cherokee Rose

Cherokee Rose

Cherokee rose, også kjent som Rosa laevigata, er en eviggrønn klatrerose hjemmehørende i Sørøst-Asia og naturalisert i sør. Den produserer skarpe torner og mørkegrønne blader sammen med enkle hvite blomster som vises om våren. I følge Georgia College, «ble Cherokee Rose Georgias offisielle statlige «blomsteremblem» i kraft av en felles resolusjon fra generalforsamlingen og godkjent av guvernør Nathaniel Harris 18. august 1916. Cherokee Rose ble valgt som statsblomst fordi det har kommet til å representere fjerningen av Cherokee fra staten i 1838 på det som nå er kjent som «Trail of Tears». De hvite kronbladene representerer Cherokee, og det gule midten representerer gullet som landet ble stjålet for. Cherokee Rose vokser fortsatt langs ruten Cherokees fulgte vestover til Oklahoma-territoriet.»

Lær mer om Cherokee-roser.

Kentucky: Goldenrod

Gullris

Disse solfylte staudene har gule blomster båret i klaser. De er allment antatt å være allergifremkallende, men de kan få mer skyld enn de fortjener. De er flotte planter for pollinatorer som sommerfugler, og fugler spiser også frøene de produserer. Goldenrod ble statsblomsten i Kentucky i 1926.

Lær mer om gullris.

Louisiana: Magnolia

Sørlig Magnolia-blomst på gren

Eviggrønne magnoliaer er statsblomsten til både Louisiana og Mississippi. De har store, velduftende hvite blomster og skinnende mørkegrønne blader. De kan vokse opp til 40 fot brede. Ifølge Louisiana.gov, «Den store, kremhvite blomsten til magnolia-treet ble utpekt som statsblomst i 1900 på grunn av dens overflod i hele staten. Magnoliaen er eviggrønn og blomsten er uvanlig duftende.»

Lær mer om magnolia.

Maryland: Svartøyde Susan

Svartøyde Susan

Medlemmer av familien Asteraceae og slekten Rudbeckia, svartøyde Susans er noen av de lyseste hageblomstene. De blomstrer om sommeren og høsten og har gule kronblader og et hevet senter. I følge Maryland.gov, «Den svartøyde Susan (Rudbeckia hirta) har vært den offisielle Maryland-blomsten siden 1918 da den ble utnevnt til Marylands blomsteremblem av generalforsamlingen (kapittel 458, Acts of 1918; Code General Provision Article, sec. 7-306).»

Lær mer om svartøyde Susans.

Mississippi: Magnolia

Sørlig Magnolia-blomst

Statsblomsten til både Louisiana og Mississippi, eviggrønne magnolier har et kjent utseende – med hvite blomster og glanset løvverk – men de er utsatt for bladfall året rundt. De begynner vanligvis ikke å blomstre før de er 10 år gamle. Ifølge Mississippi Encyclopedia, «I november 1900 stemte skolebarn over hele Mississippi overveldende for den sørlige magnoliaen som statsblomst. I 1935 valgte skolebarn den sørlige magnoliaen som statstreet, et valg som lovgiver ratifiserte 1. april 1938. delstatslovgiver gjorde ikke den sørlige magnoliaen til den offisielle statsblomsten før i 1952.» Lære mer om magnolier.

Missouri: Hagtorn

Hagtorn

Missouris delstatsblomst er hagtorn, en plante som produserer små busker eller trær med klynger av hvite blomster om våren. Etter blomstene produserer de også små frukter som ser ut som epler. Ifølge Missouri Department of Conservation, «Hawthorns er verdifulle prydtrær, og mange kultivarer har blitt avledet. I 1923, dunet hagtorn (Crataegus mollis) ble godkjent som Missouris offisielle statsblomst. Hagtorn har vært og brukes som en kilde til medisin. Fruktene til noen arter kan lages til syltetøy eller te.»

Lær mer om hagtorn.

North Carolina: Amerikansk Dogwood

Kornel

Det finnes imidlertid mange forskjellige hundeved Cornus florida er den mest kjente i sør. De er hjemmehørende i det østlige USA og når vanligvis 20-30 fot høye. De er kjent for sine hvite blomster med hakk i midten av tuppene. I følge NC Department of Natural and Cultural Resources, «den 15. mars 1941 utpekte generalforsamlingen kornelen som statsblomst. Ved å velge kornell kalte generalforsamlingen blomsten «en strålende vakker blomst som vokser rikelig i alle deler av denne staten.'»

Lær mer om dogwoods.

South Carolina: Yellow Jessamine

Jessamine

Denne vintreet er kjent for sin hurtighet – den vokser raskt og snor seg rundt staker, stilker og gjerder – og blomstringene – den produserer prangende blomster i nyanser av gult og krem. Gelsemium sempervirensden gule jessaminen, er delstatsblomsten i South Carolina og ifølge The New Southern Living Garden Book, har store blomster i kremgule nyanser på senvinteren og tidlig på våren. I følge University of South Carolinas South Carolina Encyclopedia, «The yellow, eller Carolina, jessamine (Gelsemium sempervirens) ble valgt som statsblomst av generalforsamlingen i 1924. I 1923 utnevnte lovgiveren en kommisjon for å velge et blomsteremblem. Senator[s] […] anbefalte den gule jessaminen til senatet og huset 1. februar 1924, og den ble umiddelbart adoptert av begge kamre.»

Lær mer om jessaminer.

Tennessee: Iris

Iris

Det er 200 til 300 arter av iris, som alle har forskjellige nyanser og former. De er elsket for sine dype og livlige blomster, hvorav mange blomstrer lilla, indigo og fiolett – eller kombinasjoner av nyanser – med flekker av gult og krem. I følge Tennessee utenriksminister, «The irisfamilie Iridaceaeble utnevnt til den offisielle statlige dyrkede blomsten i 1973 av den 88. generalforsamlingen (Public Chapter 16). […] Selv om det er flere forskjellige farger blant iris, ga ikke handlingen som navngav irisen som statsblomsten en bestemt farge. Ved vanlig aksept anses den lilla irisen som den statlige kultiverte blomsten.

Lær mer om iris.

Texas: Bluebonnet

Bluebonnet

Texas er kjent for sine bluebonnets, så det er ingen overraskelse at de ble valgt som Lone Star State sin offisielle blomst. De er de avslørende blåpiggede blomstene du vil kjenne igjen som tepper på landsbygda i Texas. Når de plantes om høsten, vil de blomstre ut om våren. I følge Lady Bird Johnson Wildflower Center kalles seks blomster av slekten Lupinus bluebonnets, og alle seks anses som statsblomster i Texas: «De seks er Lupinus havardii (Big Bend bluebonnet), Lupinus perennis (solur lupin), Lupinus plattensis (Nebraska lupin), Lupinus subcarnosus (sandyland bluebonnet), Lupinus texensis (Texas bluebonnet), og Lupinus concinnus (bajada lupin).» Senteret forklarer: «Lovforslaget godkjennes Lupinus subcarnosus (Texas bluebonnet) som statsblomsten ble signert 7. mars 1901 av guvernør Joseph D. Sayers. Debatten fortsatte deretter i 70 år, ettersom det fantes en rekke andre arter av bluebonnet hjemmehørende i staten Texas. Den 8. mars 1971 endret lovgiver statuen fra 1901 til å bl.a. Lupinus texensis (Texas bluebonnet) «og enhver annen variant av bluebonnet som ikke er registrert tidligere.'»

Lær mer om bluebonnets.

Oklahoma: Oklahoma Rose

Oklahoma Rose

Rosa «Oklahoma» er en hybrid terose kjent for sin sterke, intenst søte duft og dyprøde kronblader. Det er en kultivar utviklet ved Oklahoma State University på 1960-tallet og ble adoptert som statens offisielle blomst i 2004 etter tre tiår med lobbyvirksomhet av Oklahomans.

Lær mer om Oklahoma-roser.

Virginia: Amerikansk Dogwood

Kornel

Virginias statsblomst er også den amerikanske kornelen, som vanligvis har hvite blomster med den karakteristiske hakkeformen, selv om korneler også kan blomstre i rosa og magentafarger. De har ovale blader som er knallgrønne på grenen. I følge Virginia Tourism Corporation ble mange offisielle Virginia-emblemer utpekt per 1-510, inkludert statens fugl, sel, drikke og fisk, blant flere andre Commonwealth-symboler.

Lær mer om dogwoods.

West Virginia: Rhododendron

Rhododendron

Som beskrevet i The New Southern Living Garden Book, «Rhododendron og asalea er blant sørens favorittbusker. Mange tenker på dem som helt forskjellige planter, men de tilhører begge slekten Rhododendron, som omfatter mer enn 800 arter og 10 000 navngitte utvalg.» Rhododendron maksimum er statens blomst i West Virginia. Den har små klaser av små blomster i nyanser av lys rosa og lilla. Bladene er mørkegrønne med en satenglignende finish. I følge National Park Service valgte «Skolebarn den som statens blomst i West Virginia i 1903.»

Lær mer om rhododendron.