Skip to content

Er det for sent å beskjære rosene mine?

20 de desember de 2022

Birmingham Zoos jordsvin, Jamie «Birmingham» Bill, kan ha sovet gjennom årets Groundhog Day, men de siste anfallene med varmt vær har fått oss til å tro at våren kommer uansett. Hvis du har presset «beskjære rosene» lenger og lenger ned på oppgavelisten din, klandrer vi deg ikke. Heldigvis er det kanskje ikke for sent for deg og rosene dine.

Hvorfor du bør beskjære rosene dine

La oss starte med hvorfor du bør beskjære i utgangspunktet. (Og en ansvarsfraskrivelse! Det finnes flere tusen typer roser, så sørg for å dobbeltsjekke beste praksis for den spesifikke rosen du dyrker.) I følge Southern Living Garden Book, fremmer beskjæring sterk vekst og maksimerer derfor «helsen, produktiviteten og levetiden» til rosene dine. Kort sagt fjerner den død og svak vekst, og gir plass til store, sunne blomster.

Er det for sent å beskjære roser?

Så er det for sent for sterke roser? Avhengig av rosen din og hvor du bor, kan du bare være heldig. De Southern Living Garden Book rapporterer at: «Den beste beskjæringstiden for de fleste roser er på slutten av hvilesesongen, når vekstknoppene begynner å svulme opp.» Så det betyr at den beste beskjæringstiden din kan være når som helst fra midten av januar (varmere klima) til begynnelsen av april (kjøligere klima).

Ikke beskjær for tidlig

Bare pass på å ikke beskjære for tidlig, før den siste frosten. Hvis du bor et sted hvor sen frost er vanlig, sørg for å vente da den nye veksten kan bli skadet av en sen frysing. For roser som «Knock Out», sier Grumpy Gardener, «Omtrent den eneste gangen du ikke skal beskjære er sensommeren og tidlig høst, da dette kan oppmuntre til sen vekst som ikke vil stivne i tide til vinteren.»

Hvordan beskjære roser

Hvis du bestemmer deg for å bryte ut saksen, er dette hva du skal gjøre. Vurder hvilken type rose du jobber med. Grumpy Gardener anbefaler først å finne ut om rosebusken din blomstrer bare én eller mange ganger i løpet av sesongen. «Beskjær en gang-blomstrende, som «Lady Banks», «American Beauty» og «Veilchenblau» umiddelbart etter at de er ferdige med å blomstre», skriver han. «Beskjær gjentatte blomstrende, for eksempel «Knock Out», floribundas, hybridteer og Drifts, flere ganger i løpet av året mellom blomstringene.» La klatreroser være de første to eller tre årene etter planting. Bruk skarpe beskjærere, og fjern strategisk trevirke som er dødt eller ikke har sunn vekst og grener som vokser gjennom plantens sentrum eller får det til å virke skjevt. Fjerning av gjenværende løvverk kan bidra til å forhindre sykdom. Kutt ned forrige sesongs vekst med en tredjedel til en halv. Fjern suger, som Southern Living Garden Book notater du kan skille fra ny stokkvekst ved «løvets størrelse, form og farge, så vel som størrelsen på torner og vekstvanen.» Hvis du er i tvil, la den vokse til du virkelig kan se. Og til slutt, angi kalenderpåminnelsen for neste år. Kanskje Birmingham Bill også gjør det.