Skip to content

Et par avlesninger for å avverge vinterkjedsomhet

25 de mars de 2021

Llanerch Hall, en av de fantastiske hagene som er omtalt i Willes bok,
Foto / illustrasjon: Huset og hagen til Llanerch Hall, Denbighshire, av en ukjent kunstner, ca. 1662-72. Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection.Foto / illustrasjon: Utdrag fra hvordan gulrøtter vant trojanskrigen (c) av Rebecca Rupp, illustrasjoner (c) av Gilbert Ford, brukt med tillatelse fra Storey Publishing.Foto / illustrasjon: Utdrag fra hvordan gulrøtter vant trojanskrigen (c) av Rebecca Rupp, illustrasjoner (c) av Gilbert Ford, brukt med tillatelse fra Storey Publishing.Llanerch Hall, en av de fantastiske hagene som er omtalt i Willes bok,
Foto / illustrasjon: Huset og hagen til Llanerch Hall, Denbighshire, av en ukjent kunstner, ca. 1662-72. Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection.Foto / illustrasjon: Utdrag fra hvordan gulrøtter vant trojanskrigen (c) av Rebecca Rupp, illustrasjoner (c) av Gilbert Ford, brukt med tillatelse fra Storey Publishing.Foto / illustrasjon: Utdrag fra hvordan gulrøtter vant trojanskrigen (c) av Rebecca Rupp, illustrasjoner (c) av Gilbert Ford, brukt med tillatelse fra Storey Publishing.Noen få lange bil- og togturer ga meg nok tid til å underholde meg selv med to bøker som hadde svevet rundt pulten min en stund. De var Margaret Willes’s Making of the English Gardener (Yale, 2011) og How Carrots Won the Trojan War (Storey, 2011) av Rebecca Rupp. Jeg er glad jeg endelig fikk glede av dem, da jeg møtte noen uventede og interessante karakterer. Jeg har bestemt meg for å introdusere deg for noen få av dem, i tilfelle du ikke har møtt ennå.

Robert Dudley: 1. jarl av Leicester og, etter min mening, sycophant-spektakulær
Dudley var en av Elizabeths engelske trendsettere, plantet den storslåtte hagen og viste dem frem for sin suverene, dronning Elizabeth. Et besøk hun besøkte ham på Kenilworth Castle, ga imidlertid avslag. Old Bess bemerket at hun ikke kunne se hagene fra kamrene hun ble plassert i, og Dudley, bekymret for sin sosiale stilling, befalte hagearbeidspersonalet å skynde seg og plante en helt ny hage under dronningens vinduer – over natten.

Sir Walter Raleigh: oppdagelsesreisende, lyriker og nesten uforvarende snikmorder
Et kapittel i How Carrots Won the Trojan War gjør meg sikker på at hagene i Kenilworth ikke inkluderte potet. Elizabeth og hennes domstol avskyr dem takket være en middag laget av poteter sendt fra Irland av Sir Walter Raleigh. Kjøkkenkokkene, som ikke var kjent med den knollete avlingen, så bort fra de stivelsesholdige røttene og serverte i stedet greenene sine, som fremkaller kvalme, svimmelhet, koma eller til og med død. Det ville gå år til en potet igjen ble ønsket velkommen til Windsor Castle.

Francis Bacon: filosof, statsmann og gartner etter mortem
Bacon kan godt være den eneste gartneren jeg vet om som planla en hage fra graven. Etter at Bacon utløp, la hans hengivne tjener Thomas Bushell en hage i tråd med prosedyrene som er skissert i New Atlantis, en bok av Bacon utgitt et år etter hans død. Vann spilte en stor rolle i denne hagen, og gikk gjennom grotter, kilder og små enheter designet for å skape fuglekvitterende lyder blant floraen, som beskrevet i The Making of the English Gardener.

Madame de Pompadour og Giacomo Casanova: Kjærlighetssoldater bevæpnet med grønnsaker
Disse berømte kontinentale romantikerne vendte seg til selleri når det gjaldt hjertesaker. Madame sies å ha skje sellerisuppe til Ludvig XV, og Casanova antas å ha tatt de vannholdige stilkene i sitt daglige kosthold. Hvorfor? Selleri ble antatt å være et kraftig afrodisiakum. I forbindelse med noen vitenskapelige funn Rupp inkluderer i boka, hadde kanskje ikke Madame og Casanova feil.

Hvis du synes disse menneskene og tåpelighetene er interessante, bør du åpne en av de to bøkene for mye mer. Rupps fartsfylte stil er ting ettermiddagslesing. Willes bør tas opp av de som ønsker å fordype seg i en lang, omfattende studie – du kan ikke skynde deg en historieleksjon, absolutt ikke en i Englands hager.