Skip to content

Fakta om pelargonier som gartnere bør vite

12 de november de 2022

Pelargonier er populære plantinger over hele sør. De legger til duftende løvverk og lyse blomster uansett hvor de er plantet, enten det er i hagesenger i hagen eller i potter, plantekasser og beholdere. For erfarne gartnere og nybegynnere som dyrker geranium, er det et faktum eller to om disse blomstrende plantene som vil overraske, og sannsynligvis inspirere deg til å se disse muntre blomstene på nytt. Les videre for å lære mer om disse regionale favorittblomstene og prøv å plante noen denne sesongen.

Plantene vi kjenner som «pelargonier» er faktisk ikke geranier

Hvis du peker på en geranium i en hagebutikk, identifiserer du sannsynligvis en Pelargonium, et medlem av en gruppe planter som ofte har blitt kalt «pelargonier.» Botanisk sett, ekte geranier (de som tilhører slekten Geranium) er en beslektet slekt av hardføre blomstrende flerårige busker. De kalles også cranesbills. Både pelargonier og pelargonier er medlemmer av Geraniaceae familie. Uansett vil vi fortsette å bruke både «pelargonium» og «pelargonium» som de vanlige navnene på den kjente blomstrende planten, da det er slik de er allment identifisert.

Det er hundrevis av kjente arter av pelargonier

Pelargonier er hjemmehørende i Sør-Afrika, og på 1600-tallet tok de veien til Europa, hvor de fortsatt er populære planter. Det er forstått at det er mellom 250 og 300 arter av dem, som mange tusen kultivarer har utviklet seg fra.

De dyrkes vanligvis som ettårige

I det sørlige USA dyrkes geranier oftest som ettårige. Populære å plante inkluderer kongelig pelargonium (Pelargonium grandiflorum) og englepelargonium (P. peltatum). Hvert av deres valg har forskjellige egenskaper. For eksempel, Pelargonium «Madam Layal» og «Seely’s Pansy» har kronblader som ligner på stemorsblomster, og de er kjent som «pansy-face pelargoniums.»

Mange Geranium-arter har sterkt duftende blader

Pelargonier er kjent for sitt aromatiske, grønne bladverk, hvis duft varierer fra plante til plante. I følge The New Southern Living Garden Book, «Plantenes vanlige navn refererer vanligvis til duften av bladene deres: Mandel geranium (P. quercifolium)eple geranium (P. odoratissimum)lime geranium (P. nervosum)muskat geranium (P. x dufter «Mutmeg»), peppermyntegeranium (P. tomentosum).» Andre geranier produserer duft som lukter roser og sitroner.

Noen lukter jordbær

Som nevnt ovenfor, spenner duftene av geranier over hele hagen (og kjøkkenet). Noen lukter til og med jordbær. Pelargonium med jordbærduft (Pelargonium x scarboroviae) noen ganger dyrkes som en innendørs plante. Den er kompakt og produserer bærduftende løvverk med rosafargede blomster.

Geraniumblader kan brukes på kjøkkenet

Både blomstene og det aromatiske løvet til geranier er spiselige og kan brukes til kulinariske formål. I følge The New Southern Living Garden Book, du kan «bruke ferske blader av alle typer for å smaksette gelé og isdrinker; bruke tørkede blader i poser og potpurri.» De kan også brukes til å smaksette sukker, iste, limonade, bakverk, pundkaker og salater.

One Species slipper sin duft om natten

Nattduftende pelargonium (Pelargonium triste) er en gruppe pelargonier med en særegen duft. Om kvelden begynner plantene, som ved magi, å lukte av nellik. Du kan oppdage hint av varme, til og med vaniljelignende toner, som planten slipper ut når solen går ned og gjennom natten.

Pelargonier er tørketolerante

Disse plantene elsker lyst, solrikt klima og moderat til regelmessig vanning, så lenge de er plantet i godt drenerende jord. De er plantinger med relativt lite vedlikehold, og de er utmerkede valg for hagearbeid i containere.

De elsker gryter

Pelargonier trives når de er i potter. Beholdere er et flott hjem for pelargonier, ettersom potter holder plantene innelukket og kan også enkelt flyttes for å sikre at pelargonier får nok sterkt sollys. Noen pelargonier vokser best med litt ettermiddagsskygge også.

Pelargonier er bra for urtehager

På grunn av deres vakre blomster, nydelige dufter og kulinariske bruksområder, er duftende pelargonier gode tillegg til urtehager. Det kommer i tillegg til deres vanlige bruksområder i border, vindusbokser og hengende kurver. Noen kan til og med brukes som bunndekke. Peppermyntegeranium er en som kan spre seg og dekke (så lenge den er plantet i varmere klima, dvs. et sted hvor den ikke blir utsatt for frost).

Martha Washington har sin egen geraniumhybrid

Pelargonium x domesticum er også kjent som Martha Washington pelargonium. Disse plantene har mørkegrønne blader som er hjerteformede. De produserer klynger av prangende blomster i hvite, rosa, røde og lilla nyanser. De er også kjent som Lady Washington pelargonium eller kongelig pelargonium.

Mange arter har attraktivt og variert løvverk

Populære arter å dyrke i sør inkluderer Pelargonium cordifolium, eller hjerteblad geranium; P. x hortorum, også kalt vanlig geranium eller hage geranium; og P. peltatum, eller eføy geranium. Bladverket varierer fra art til art. For eksempel har hjertebladpelargonium tannede og flikete blader, mens Martha Washington pelargonium har hjerte- eller nyreformede mørkegrønne blader. Vanlige pelargonier har avrundede blader, som er myke, fløyelsmyke og hårete med bølgete kanter. Noen pelargonier har løvverk som ligner bregner.

Pelargonier blomstrer i en regnbue av farger

Du finner et spekter av blomstrende fargetoner når du handler pelargonier. Av de vanlige pelargoniene blomstrer «Orange Appeal» i livlig oransje, «Mrs. Pollock» produserer strålende røde blomster, og «Golden Ears» har iøynefallende korallblomstring. Eføypelargoniene blomstrer i hvite, røde, koraller, roser og lavendelfarger.

Selv om de krever litt oppmerksomhet, er de relativt lettstelte planter

Når det gjelder stell av geranier, iht The New Southern Living Garden Book, du bør «plante i hvilken som helst god, raskt drenerende jord og reparere dårlig jord med mye organisk materiale. Pelargonier som vokser i god hagejord trenger lite gjødsel; de i lett sandjord bør få to eller tre fôringer under aktiv vekst.» For å pleie dem i blomstringssesongen, bør du regelmessig fjerne visne og falmede blomster. Dette vil oppmuntre utseendet til nye blomster. Du kan også hjelpe til med å forme veksten ved å klype de voksende spissene til unge pelargonier for å få frem grener langs sidene av planten.

Varme kan slite pelargoniene dine

Ifølge Grumpy Gardener, «Høy sommervarme kan ta sin toll på disse plantene. Mange vanlige geranier slutter å blomstre i sydende vær, en tilstand kjent som «varmesjekk.» (De vil gjenoppta blomstringen når kjøligere vær kommer.) Grumpy anbefaler å unngå dette ved å plante varmetolerante geranier; disse inkluderer serien «Americana», «Orbit», «Cascade» og «Summer Showers».