Skip to content

Geranium-feil du bør unngå

13 de november de 2022

Elsket for sine lyse blomster og lange blomstringstider, er pelargonier (alias pelargonier) populære planter for sørlige hager. Ofte dyrket som ettårige i hengende kurver, containerhager og bedkanter, er de relativt lite vedlikehold og enkle å ta vare på. Det er imidlertid et par ting gartnere kan gjøre for å holde disse plantene i vekst og trives. Les videre for feilene du bør prøve å unngå når du pleier pelargonier.

Å gi for lite (eller for mye) vann

Mens geranier kan tåle tørke, vokser de best med moderat til vanlig vann. Hold øye med dem for å sikre at de ikke tørker ut. Disse plantene er også uvillige til gjennomvåte røtter, så du bør sette din opp for suksess fra begynnelsen – det betyr å plante dem i godt drenerende jord.

Planting i dårlig jord

Som nevnt ovenfor, er hurtigdrenerende jord det beste alternativet når du tar vare på geranier. Enten i en beholder, seng eller kant, er det mer sannsynlig at de trives når de plantes i rik jord tilsatt mye organisk materiale. Hvis jorda er riktig, trenger de ikke mye gjødsel. Hvis de sliter – eller hvis alt du har å tilby er sandjord –The New Southern Living Garden Book anbefaler å mate plantene med gjødsel under deres aktive vekstperioder.

La dem forsvinne i varmen

Sommervarme kan føre til katastrofe for geranier. Noen arter og serier (inkludert Americana, Orbit og Cascade) er mer tolerante for høye temperaturer enn andre, men mange liker vanlige geranier (Pelargonium x hortorum), vil slutte å blomstre helt når kvikksølvet stiger for høyt. Den dårlige nyheten er at denne varmesjekken vil slette blomstene fra geraniumbeholderne dine; den gode nyheten er at plantene vanligvis vil blomstre igjen når været endrer seg og temps avkjøles.

Geranium

Planting i dyp skygge

Selv om noen kan være følsomme for intens sommervarme, er ikke dyp skygge løsningen for å hjelpe pelargonier med å unngå sviden. De fleste trenger fortsatt tilstrekkelig sollys for å trives. Lett ettermiddagsskygge er best, og det er derfor The Southern Living Garden Book anbefaler delvis skygge og filtrert sollys for geranier.

Forsømmelse til Deadhead

Når de plantes under de rette forholdene og får tilstrekkelig vann, kan pelargonier trives med relativt lite vedlikehold. De er imidlertid ikke helt hands-off plantinger. For å holde dem blomstrende, ikke glem å fjerne brukte blomster. Beskjæring og deadheading av unge planter kan hjelpe både med å forme og forlenge blomstringen. The New Southern Living Garden Book anbefaler å klype endene på unge planter for å utvikle formen på planten og bidra til å oppmuntre sidegrener til å dukke opp.

Å glemme skadedyr

Pelargonier kan bli offer for hageskadedyr, inkludert bladlus, hvitfluer og edderkoppmidd. Hold øye med plantene dine for å sikre at du ikke har noen uvelkomne besøkende som slår leir i løvet. Avslørende tegn på et angrep er blomster med fillete kronblader og blomsterknopper som ikke åpner seg. The New Southern Living Garden Book minner gartnere, «De fleste skadedyr kontrolleres enkelt ved å sprøyte med neemolje eller spinosad.»