Skip to content

Hagearbeid Håndverktøy for planting og dyrking

20 de februar de 2021

Hvor viktig er håndverktøy til hagen? Vel, du ville ikke ha mye av en hage uten de forskjellige typene hageredskaper.

Håndplantingsverktøy utgjør ryggraden i all hagearbeid … de har alltid gjort og vil alltid. Med mindre du planter og dyrker hektar jord, vil du bruke hagearbeid nesten utelukkende, og både nye og brukte hageredskaper er like nyttige.

Hvor brukes verktøy for planting?

Din årlige grense, flerårige grense, rosegrense, liten grønnsakshage, kaldramme, trær, busker, grunnplanting, til og med det lille plenområdet vil bli plantet og vedlikeholdes mange ganger med små hagearbeid.

Faktisk kan vi si at all hagearbeid starter med operasjoner utført med håndverktøy som en spadegaffel. Så det er ekstremt viktig å vite hvilke som skal brukes til riktig tid, og hvordan du bruker dem for å få mest mulig utført arbeid med minst mulig anstrengelse.

Start med å plante

La oss starte rett ut i begynnelsen med planteverktøy. Vi har allerede påpekt hvor viktig det er å få planter til riktig start; la oss nå vurdere hvordan du gjør det.

Spading er betegnelsen som brukes for å snu en hel seng eller et område. Dette uttrykket kommer av det faktum at spaden vanligvis er verktøyet for jobben.

I de fleste tilfeller er det, men det er tider når spadegaffelen fungerer best. Å skyve en spade i steinete jord eller jord dekket med en grønn avling er en tøff jobb. I disse tilfellene er hagegaffelen verktøyet du skal bruke. Spaderjobben avsluttes vanligvis ved å rake for å fjerne steiner og bryte opp grove kluter.

Vi må vurdere hull for noen av de større plantene som trær og busker. Det er imidlertid anledninger der hele sengen må spades for store planter. Eksempler på dette kan være komplette rosegrenser eller en grunnplanting som blir satt i sin helhet.

kultiverings-håndverktøy-1For trær er det imidlertid alltid behov for et hull. Spaden og spaden er hageverktøyene som brukes her. Ta litt ekstra tid og grave hullet til riktig dybde og diameter, selv om bakken er hard og graving litt tøff. Hvis jorden er vanskelig for deg å grave, kan du tenke på hva planterøttene må presse gjennom hvis den ikke blir brutt opp av deg.

Hagearbeid Håndverktøy hos Amazon

Verktøy for dyrking

Når det gjelder å dyrke hageverktøy, ville det være trygt å si at den gjennomsnittlige gartneren eier flere av disse i et bredere utvalg av former og stiler enn noe annet hageverktøy. Den riktige måten å bruke dem på er noen ganger ganske forvirrende.

kultiverings-håndverktøy-2Ta hakker, for eksempel, det er flere typer hagearbeid som dette. Vi har avbildet den standard blomsterhaken, en spiss warrenhakke og en scuffle-hakke. Det er selvfølgelig mange andre typer. Det er nyttig når du kjøper kjent navn på verktøyene, slik at du kommer hjem med riktig.

De blomsterhakke kutter i jorden ganske dypt. Naturligvis vil du ikke bruke denne haken på veldig grunna rotplanter.

De Warren hoe kan komme mellom små planter mye lettere enn den bredere bladhaken.

De slås hakke, som skyves frem og tilbake rett under jordoverflaten, er for svært grunne dyrking og brukes best på planter som har røtter veldig nær bakken.

Avlange kultivatorer er også ganske varierte i form og design. Vi viser to langhåndterte kultivatorer. Den første er favorittpotetkroken, som opprinnelig ble brukt til å hekte modne poteter opp av bakken.

Den brukes nå mer til dyrking, på en hakking som ligner på en hakke. Den andre er en stor kultivator med justerbare tenner, lik de som finnes på tohjulstraktorer. Man trekker denne typen kultivatorer gjennom bakken mens man går bakover.

gartnere siterer

Andre verktøy som brukes til hagearbeid

De andre hageplantverktøyene som også spiller viktige roller, er de med korte håndtak. Vi viser bare tre som eksempler. Først er håndsparkel som kommer i flere bredder for å plante små eller store planter.

Neste planteverktøy er dibble (eller dibber). Dette ligner en gammel piratpistol og bør holdes utilgjengelig for små gutter hvis du har tenkt å beholde den.

Dette verktøyet gir hull for å transplantere frøplanter og veldig små planter. Den har en metallspiss som lett skyves ned i jorden.

Håndkultivatorer er mønster i hver verktøysamling. Den trådtunge typen er vanligst, men andre er tilgjengelige. Dette er kultivatoren som brukes i kaldrammer og for nært arbeid i den årlige og flerårige grensen. Riktignok er dette «hånd-og-knæredskap», men mange ganger er dette den eneste måten å få luke ut.

Ja, håndverktøy er grunnleggende, men bør ikke ignoreres.

10 viktige dyrkingsverktøy – Vår liste over hagearbeid

Riktige hageverktøy som er riktig ivaretatt, er like viktige i hagen som andre steder.

Antall hagearbeid kan variere fra individ til person, men som hovedregel er det bedre å ha for få enn for mange.

hage-håndverktøySelv om samlingen din av “verktøy for hagearbeid” ikke trenger å være omfattende, må den velges nøye ut. Vellagde hageredskaper vil gjøre en overlegen jobb til å begynne med, pluss vare lenger.

Utallige dingser designet for å ta alt arbeidet (og forresten en del av moroa) ut av å jobbe i landskapet eller hagen er noen ganger ganske fristende. Men husk at det tar mer tid og krefter å holde dem i orden enn de enkle, men pålitelige hageverktøyene.

Kvalitets håndverktøy og riktig pleie forsikrer lang levetid

Riktig pleie og rengjøring vil sikre lang levetid for landskapet og planteverktøyene. Hold deg på gammel fille for å tørke dem av så snart de har gjort jobben sin, siden jord er lettere å fjerne før den tørker og kaker.

Rene verktøy gjør hagearbeid enklere, som alle som har prøvd å grave med en skittete spade kan vitne. Før du henger hageverktøyene dine opp om vinteren, må du gni dem med en fet fille for å forhindre rust.

Et godt eksempel på resultatene av riktig pleie kan bli funnet i barnas hager i Brooklyn, NY, Botanic Garden. En av oppgavene som blir undervist og vektlagt er rengjøring av verktøy hver gang de brukes.

Noen av disse hagearbeidene er fortsatt i bruk etter flere tiårs bruk. Barna lærte unge å respektere dem og behandle dem riktig, en vane som følger med disse unge gartnerne hele livet.

Hagearbeid Håndverktøy hos Amazon

Hagearbeid er hvordan jeg slapper av

10 håndverktøy den gjennomsnittlige gartneren skal vise seg å være tilstrekkelig:

Spading Fork – Med dette uvurderlige verktøyet kan en god gartner grave, bryte ned jorden, jevne og rive opp søppel. Den har fire flate tenner og et håndtak av middels lengde.

All-Purpose Hoe – Nyttig for dyrking blant større planter, men man må passe på at den ikke skjærer i plantene.

Håndkultivator– Fire buede tenner og et langt håndtak gjør dette verktøyet enklere og tryggere for den uerfarne gartneren, spesielt for mindre planter og nyoppstilte frøplanter.

Trowel til alle formål – Et annet viktig kultiveringsverktøy – brukes til å grave opp små planter, lage hull for å sette dem ut i, plante pærer osv. – Håndsparkelen må være sterk.

Raker – Iron rake, et av de vanligste lukningsverktøyene er nødvendig for steiner og ugress i hagesenger og på turer. En gressrak skal bare brukes på plener.

Skuffe – Jeg liker spesielt en smal, spiss spade for å grave store hull for busker og større planter. Hvis kanten holdes skarp, kan spaden være like nyttig som spadegaffelen.

Saks – Gressakser for å trimme kantene av blomsterkanter og rundt trær og busker, hekksaks for trening og forming av hekker, og beskjæringssaks for roser, busker og døde grener er most. En liten beskjæringssag for grener som en klipper ikke kan håndtere, runder ut «manikyr» -verktøyene.

Vannkanne – Selv om du normalt vanner med en slange, er vannkannen nødvendig når du setter ut små planter.

Trillebår – Egentlig en liten hjulvogn vil gjøre for å hente ugress og søppel. Og her er et nyttig hint: Hold en kurvkurv hendig der du kan deponere ugress og søppel mens du jobber. Dette eliminerer behovet for tilbakesporing senere.

Gressklipper – Valget er variert og opp til deg. Men uansett om maskinen er drevet eller presset, må den holdes ren, oljet og skarp.

Med disse 10 grunnleggende verktøyene er du klar for mange år med lykkelig hagearbeid.