Skip to content

Hagegjødsel: Hvordan og hva du skal bruke til fôringsplanter

15 de februar de 2021

Vi får mange spørsmål om «hagegjødsel.» Når, hva og hvordan mate hageplanter og grønnsaker?

Gjødselmerker og gjødselpriser varierer rundt om i landet, men vi kan gi deg noen ideer om hvilken type hagegjødsel du må se etter når du mater plantene dine.

Noen mennesker liker fast, granulær tidsgjødsel og andre foretrekker å mate med flytende gjødsel.

Valget er ditt, bare følg bruksanvisningen på etiketten. Det er alltid best å utføre en jordprøve før du legger på gjødsel eller legger til jordjusteringer.

Beste gjødsel for årlige blomstrende planter

En komplett gjødsel med en formel på 5-10-5 npk som brukes på våren og igjen i begynnelsen av august.

Lær mer om gjødselnummer og plantemat.

Beste gjødsel for flerårige blomsterplanter:

En 5-10-5 eller lignende gjødsel, eller tilsvarende organisk gjødsel, påført med en hastighet på 2-1 / 2 pounds til 100 kvadratmeter tidlig på våren og bearbeidet i jorden.

Beste gjødsel for pærer

Organisk gjødsel, som benmel (5 til 100 kvadratfot) påført om høsten i tilfelle tulipaner og påskeliljer, er gode ettersom de sakte er tilgjengelige; 5-10-5 vil også gjøre, påført med en hastighet på 2-1 / 2 pund til 100 kvadratmeter på tidspunktet for plantingen.

Sørg for å blande grundig i jorden. Hardføre pærer vil bli forbedret med en ny gjødselpåføring tidlig på våren.

Beste hagegjødsel for roser:

Det er spesielle rosegjødsel på markedet; også langsomtvirkende organisk gjødsel som benmel, fiskemulsjon eller kompostte er bra.

En 5-10-5 kommersiell gjødsel, 2-1 / 2 pounds til 100 kvadratmeter, kan påføres tidlig på våren og en lignende mengde etter den første blomsten.

Oppretthold kalkforsyning og humusdannende materialer.

For stell av roser, bruk en gjødsel blandet for roser.

Gjødsel for rotavlinger

En 5-10-5 kommersiell gjødsel, 2-1 / 2 til 3 pounds per 100 kvadratfot når du forbereder jord om våren.

Oppretthold kalkforsyning hvis jorden har en tendens til å være sur, og tilsett 2-1 / 2 til 3 pund høy magnesium pulverisert kalkstein hvert år. Dypgraving er viktig.

Tips om gjødsel for hagen din og større avlinger

Gjødsel for grønne grønnsaker

En 5-10-5 kommersiell gjødsel til 100 kvadratmeter når du forbereder jord om våren. Ettersom planter må holdes i kontinuerlig og kraftig vekst, er en jevn tilførsel av næringsstoffer og fuktighet viktig.

Når plantene er godt i vekst, kan du kle deg med en boostervæske eller med nitrat av brus annenhver uke, med en hastighet på 5 teskje til 2 liter vann for hver 8 fot rad.

Bruk en kvart til hver side av raden, omtrent 3 inches fra raden; neste applikasjon 6 tommer fra raden.

Gjødsel for plener:

En 5-10-5 eller lignende komplett gjødsel. 2-1 / 2 pounds til 100 kvadratmeter på sen vinter eller tidlig på våren før mye vekst starter.

Lag lignende applikasjoner fra 15. august til 1. september for høstvekst. Vask gress og hagegjødsel av gressbladene grundig med en slange rett etter påføringen.

Gjødsel for løvende busker:

Påfør 5-10-5 eller lignende gjødsel ca 1-1 / 2 pounds til 100 kvadratmeter tidlig på våren og dyrk i.

Gjødsel for løvtrær:

Trær foretrekker en komplett gjødsel med en analyse av 10-8-6 eller lignende gjødsel med omtrent halvparten av nitrogenet i organisk form for langsom virkning.

En 5-10-5 vil også tjene. Bruk 2 pund for hver 1 tommers diameter på bagasjerommet, målt 4 fot fra bakken.

Del opp og plasser i hull laget med et brekkjern eller jordskrue, 2 meter dypt og 2 meter fra hverandre, under de ytre to tredjedeler av treets gren. Søknader kan gjøres tidlig på våren før veksten starter eller etter 1. september.

Gjødsel for eviggrønne busker (bartrær eller smalbladet):

En 5-10-5 eller gjødsel med lignende formel, 1 pund til 100 kvadratfot kringkastet og arbeidet i. Velrottet gjødsel, omtrent 1 tomme dyp, og deretter forked inn, også effektiv.

Gjødsel for eviggrønne busker – bredbladet og foretrekker sur jord, som rododendroner, azaleaer, fjelllaurbær:

Ikke bruk vanlig gjødsel. Hvis veksten ikke er tilfredsstillende, bruk en spesiell blanding tilberedt for syre-elskende planter, og omtrent en tredjedel mindre enn applikasjonen anbefalt av produsenten.

Det er viktig å opprettholde en fliser av eikeblader 6 tommer dype eller furunåler 3 tommer dype, noe som holder røttene kule om sommeren og beskytter dem om vinteren.

Forfall av mulch gir vanligvis tilstrekkelige næringsstoffer.

Gjødsel for eviggrønne busker – bredbladet (buksbom, hollies), ikke nødvendig syrejord:

Godrottet gjødsel, bomullsfrømel og annen organisk gjødsel, omtrent 3 pund til 100 kvadratmeter, eller en 5-10-5 gjødsel, 1-1 / 2 pund til 100 kvadratmeter, tidlig på våren og bearbeidet i jord. Les artikkelen vår – buksbombusker: Hvordan vokse og ta vare på buksbom – for mer.