Skip to content

Tips om gjødsling av grønnsakene dine for å gi et større utbytte

30 de januar de 2021

Gi grønnsakshagen din full sol i minst halve dagslyset. Planter den i godt drenert jord, som kan holdes fuktig og fri for ugress. Gå deretter et skritt videre.

Forsikre deg om at grønnsakene dine har tilstrekkelig vegetabilsk mat til enhver tid.

Av alle de ugunstige faktorene som kan stave feil i en grønnsakshage, lav jordfruktbarhet er den mest begrensende. Heldigvis blir det lett korrigert.

Din mest effektive og økonomiske kilde til næringsstoffer fra planter er kommersiell gjødsel. Med plante næringsstoffer mener jeg de tre viktigste plantefôrelementene. For eksempel inneholder en pose med 6-10-4 seks prosent nitrogen, ti prosent fosfor og fire prosent kaliumchlorid.

Under gjennomsnittlige forhold er tilførsel av blandet gjødsel med en hastighet på 30 pund per 1000 kvadratmeter på fruktbare jordarter, opptil 50 pund på lette jordarter, tilfredsstillende. I noen tilfeller er det tilrådelig å påføre ekstra nitrogen.

Sannsynligvis er den mest populære kilden til rett nitrogen ammoniumnitrat, med ammoniumsulfat som går på andreplass. Faktiske bruksrater for spesifikke grønnsaker er oppført på slutten av denne artikkelen.

En annen nøkkel for å dyrke grønnsaker vellykket er jordens pH. Kort fortalt er en pH på 7 nøytral, under 7 er sur og over 7 er basisk (eller alkalisk). En pH på 6,5 (nær nøytral) er like nesten alkalisk som det er trygt å gå med grønnsaker, spesielt på sandjord.

LESE: Hvordan pH-testing av jord kan gi bedre resultater i hagen

Hvis kalket over dette punktet, kan planter vise gulfarging på grunn av utilgjengelighet av noen essensielle plante næringsstoffer. Noen grønnsaker, som den hvite poteten, bør ikke kalkes i det hele tatt.

For å avgjøre om jorden din trenger kalk, må du lage en jordtest. Uten jordprøve, ville det være en god gjetning at hvis hagen din har blitt vannet fritt med byvann, trenger den kanskje ikke kalking.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg. 01/29/2021 23:48 GMT

Dette er fordi vannet bærer betydelige mengder kalsium og magnesium, de to viktigste kalkingrediensene.

Det er viktig for en grønnsakshage at jorden inneholder et høyt nivå av organisk materiale. Nedbrytende organisk materiale:

  • Slipper ut plante næringsstoffer
  • Øker tilgjengeligheten av noen næringsstoffer
  • Forbedrer lufting
  • Oppfordrer til dypere forankring
  • Gjør grønnsaker bedre i stand til å tåle tørke

Torvmos, blader og gressklipp er gode kilder til organisk materiale. En annen måte å tilsette organisk materiale i hagen er å så rug, vinterhvete eller havre med en hastighet på fire eller fem pund per 1000 kvadratmeter på slutten av vekstsesongen; gjødsle tungt. Pløy under tidlig på våren.

Hva med gjødsel til grønnsakshagen? Det er utmerket for å øke jordens humusinnhold.

Imidlertid inneholder massevis av det i beste fall fem til ti kilo nitrogen – og dette er ikke nær nok for god vegetabilsk produksjon. Den mest økonomiske metoden for å få nok plantemat i grønnsakshagen er bruk av kommersiell gjødsel.

Grønnsaker produsert med kommersiell gjødsel har like høy næringsverdi og like sunn som de som dyrkes på jord gjødslet med organiske materialer.

Cool-Season Grønnsaker

Plante asparges og rabarbra i bed av godt forberedt jord, med høyt organisk innhold. Innlemme gjødsel og kompost, tilsett tre til fem pund 4-16-16 eller det tilsvarer 100 kvadratmeter jord.

Reddiker, bladsalat, erter, spinat og grønn løk ha fordel av å ha tre til fire pund med 10-10-10 gjødsel (eller tilsvarende) kringkastet og bearbeidet på hvert 100 kvadratmeter planteområde.

Rotvekster som gulrøtter, rødbeter og kålrot trenger tre til fire pund av en 10-10-10 eller tilsvarende lagt til hver 100 kvadratmeter areal. Denne gjødselen kan kringkastes og bearbeides i eller påføres med bånding (plassering av gjødsel nær planteraden ved plantetid).

Bånding er en svært effektiv metode, men det må utvises forsiktighet. For å forhindre skader på frøene, plasser gjødsel to inches fra frøet i bånd på tre til fire inches dypt.

Poteter og løk vil svare godt på en applikasjon på fire til fem pund av en 4-16-16 eller en 10-10-10 (per 100 kvadratfot) plassert i bånd på sidene av radene.

Brokkoli, kål og blomkål bør ha tre til fire pund på 10-10-10 eller 4-16-16 per 100 kvadratmeter, plassert i bånd eller kringkasting før planting.

Lilla eller rosa fargetoner i bladene til disse grønnsakene kan skyldes kaldt, vått vær eller fosfor- eller nitrogenmangel. Guling eller bruning av bladmarginer indikerer generelt en kaliummangel.

Salatjord trenger to til fire pund på 10-10-10 i band; selleri trenger tre til fem pund på 10-10-10 eller 4-16-16 – per 100 kvadratmeter hageplass.

Varmsesonggrønnsaker

Tomater og paprika dra nytte av bruken av en startløsning med mye fosfor (en unse 6-10-4 til en liter vann) påført med en halv halvliter per plante.

Noen gartnere bruker en gjødsel som 6-10-4 eller 8-24-8 i en grøft rundt transplantasjonen med en hastighet på en sjenerøs håndfull per plante. Overgjødsling av disse to plantene med nitrogen kan redusere fruktproduksjonen.

Anbefalt lesing

  • Hvor mange tomater per plante?
  • Beskjæring for maksimal avkastning
  • Bruke Epsom Salts For Sweeter and Tasties Tomatoes
  • Kjenner du de virkelige helsemessige fordelene med gulrøtter?