Skip to content

Hepatica Acutiloba er Grumpys nye favoritt villblomst

21 de november de 2022

Da jeg ruslet gjennom skogshagen min her om dagen, kom jeg tilfeldigvis på en blå flekk jeg ikke hadde forventet. Ved nærmere ettersyn viste det seg å være en innfødt staude jeg plantet med store forhåpninger i fjor sommer. De forhåpningene er blitt oppfylt. Navn på planten – Hepatica acutiloba aka spissfliket levermose eller skarpfliket hepatica. Innfødt til det nordlige og østlige Nord-Amerika, har skarpfliket levermose navnet sitt fra bruken i folkemedisin for å behandle leverplager og blader som er delt inn i tre spisse lapper. De læraktige bladene, som er eviggrønne, er grønne om sommeren og blir bronse om høsten og vinteren. Flere halvtommers brede blomster på 3 til 6-tommers stilker vises over bladene tidlig på våren, en godbit for pollinatorer. Blomster kan være blå, lavendel eller rosa. Jeg foretrekker blått og føler meg heldig at jeg fikk det jeg ønsket.

Jeg vil ha mer – mye mer. En måte å gjøre det på er å besøke et hagesenter den våren som selger innfødte planter. En annen er å bestille planter på nett fra Prairie Nursery. Når du først har dem, vil du finne at de så seg rundt, men ikke invasivt. De transplanteres lett om høsten. Plant spissfliket levermose delvis til full skygge i godt drenert jord som inneholder organisk materiale. Den liker fuktig jord, men jeg har funnet ut at den er overraskende tolerant for sommer- og høsttørke. Hvis du planter den i en skoghage, sørg for å rake av falne løv om vinteren, for ikke å kvele den. Plant i drivverk på ti eller mer for større effekt. Skadedyr som hjort og kaniner ser ut til å la det være i fred. Prøv det i USDA Zone 4 til 9.