Skip to content

Hva du bør vite om ulike typer beskjæring

6 de februar de 2023

Vi gartnere trenger hårklipp av og til, og det samme gjør plantene våre. Selv om vi ikke kan laste opp plantene våre og ta dem med til salongen, kan vi gi dem individuelle kutt, trim og former hjemme. Det er like mange stiler av beskjæring som det er gartnere som bruker saks, men vi har begrenset det til noen få grunnleggende typer kutt du bør vite om. Lær de forskjellige klippene du kanskje trenger å lage, fra grunnleggende beskjæring til presise klipp, slik at du er klar når det er på tide å bryte ut hagesaksene, hagesaksene og sagene. Når du har lært om kuttene, finn ut når du skal beskjære blomstene og buskene i hagen din (inkludert crepemyrter!).

Tar stiklinger

Hvis du ønsker å ta en del av en plante for å formere en ny eller gi videre til en venn, vil du gjerne lage en stikling. For de fleste planter må du bruke en liten saks for å klippe av en del av planten. Sørg for å inkludere en god del av stilken og løvet ved bunnen av et blad. Kuttet skal gjøres rett under en rotknute, som er den delen av planten som vil sende ut røtter og få ny vekst til å slå rot. Når du har mestret kuttet, lær hvordan du formerer planter fra de nye stiklingene dine.

Klyper

Denne typen kutt involverer ikke saks. For å gjøre det, vil du knipe av en knopp med fingrene. Dette gjøres på terminale knopper for å fjerne vekst og oppmuntre en plante til å vokse buskete i stedet for langbenet. Ofte gjort på små busker og blomster, hjelper klyping å forme en plante og kontrollere veksten.

Deadheading

De fleste gartnere vil være kjent med denne typen beskjæring. I følge Penn State Extension er «Deadheading en prosess med beskjæring der gammel vekst og frøhoder fjernes fra planten for å fremme ny vekst og gjenblomstring. Deadheading er veldig enkelt. Når blomstene falmer, klyper eller skjærer blomsten av. stilker under de brukte blomstene og like over det første settet med fulle, sunne blader.» Denne innsatsen fjerner visne blomster og oppmuntrer plantene til å omdirigere energien til ny vekst.

Tynnende kutt

Tynnende kutt tar ut hele skudd av en plante for å redusere den generelle tykkelsen på løvet. Denne typen kutting er ikke gjort for å oppmuntre til gjenvekst; i stedet tar tynning ut hele skudd, stengler og greiner der de møter større foreldregrener. Tynning endrer vanligvis ikke plantens form, men det resulterer i færre grener totalt sett, noe som kan øke luftsirkulasjonen gjennom løvet.

Shaping Cuts

Å kutte planter med fokus på forming er en teknikk man oftest ser i topiary. Det er en populær strategi for buksbom og eviggrønne planter, og det innebærer vanligvis først å klippe en plante til en innledende grov form, deretter klippe og trimme for presisjon. Andre beskjæringskutt kan resultere i endrede former for plantene som beskjæres, men det er ikke deres eneste intensjon.

Overskrift Kutt

I følge IFAS ved University of Florida, «Et heading cut er en type beskjæringskutt som beskjærer et skudd som ikke er mer enn to år gammelt tilbake til en knopp; skjærer gjennom en eldre stilk tilbake til en sidegren mindre enn 1/3 av diameter på den kuttede stammen; eller kutte en stilk til en vilkårlig lengde.» Dette gjøres vanligvis for å fjerne bare en del av et vekstskudd. Det er ofte gjort for å bremse den vertikale veksten av trær eller andre planter og oppmuntre til tykk, tett sidevekst.

Reduksjon Kutt

I følge Colorado State University Cooperative Extension, «Reduksjonskutt fjerner en større gren eller stamme tilbake til en sidegren med mindre diameter. Reduksjonskutt brukes ofte til å trene unge trær. De er også den eneste typen kutt som vil redusere en betydelig treets høyde.» Det er ikke en god idé å gjøre disse kuttene på etablerte, modne trær fordi de kan destabilisere dem. Hvilke typer beskjæring gjør du i hagen din? Hva er ditt foretrukne sett med verktøy for beskjæring?