Skip to content

Hva skal jeg gjøre med amaryllisløk etter at de har blomstret

8 de februar de 2023

Etter nyttår er de fleste av oss klare til å avdekke hallene og kaste de sesongblomstrende potteplantene vi har samlet i løpet av ferien. Vi har klart å holde disse blomstene i live – og til og med blomstrende – fra Thanksgiving og jul til nyttårsdag. Våre julestjerner i potte er sannsynligvis langt forbi sin beste alder, men sjansene er store for at amaryllisene våre fortsatt er i sterk form. Ikke kast ut disse blomstene bare fordi det er januar. Hold heller en del av ferieånden i live, og flytt amarylliser utenfor når været blir varmere.

Holde amaryllisplanter for gjenoppblomstring

Amaryllis er tradisjonelle blomster å gi og vokse rundt juletider. Som papirhvite, er den virkelige wow-faktoren til disse blomstene å se løkene blomstre rett foran øynene dine. Amaryllisløker i pent innpakningspapir er flotte gaver til ferieverter. I løpet av noen uker vil løkene spire Kelly-grønne stilker og prangende blomster. Voksdyppede pærer er en genial idé – ingen vanning eller potting er nødvendig for at de skal vokse. Ulempen? Disse løkene brukes etter en vekstsesong og vil ikke blomstre igjen. Bare pærer har imidlertid mye lengre levetid. I stedet for å kaste en amaryllis etter ferien, hold den utendørs til våren og sommeren. Disse blomstene, som er innfødte i tropiske og subtropiske Sentral- og Sør-Amerika, kan leve utendørs året rundt i store deler av Florida og mens temperaturen er over frysepunktet i andre områder i sør. Mens vi tvinger dem til å blomstre tidlig til vinterferien, blomstrer de naturligvis i vårens varmere temperaturer. Når blomstene er brukt, skjærer du av blomsterstilkene uten å skade løvet. Hold pæren plantet i beholderen, og fortsett å gi den vanlig vann og sterkt lys. Etter siste frost flytter du amaryllisen utendørs. Pærene kan forbli i beholdere eller transplanteres i bakken hvis du bor i USDA Zones 9–11. Plant amaryllisen i et godt drenert område, med toppen av pæren stikke ut over jorden, og vann godt.

Ta vare på amaryllis utendørs

Amaryllisplanter bør plasseres i full sol til delvis skygge, og setter pris på ettermiddagsbeskyttelse mot solen i varmere områder. Generelt er disse plantene fra tørre klimaer og bør vannes sparsomt for å unngå råte – husk at potteplanter ofte trenger mer vann enn planter i bakken. Gjødsle dem med tidsfrigjørende granulat sent på våren og sommeren. Hvis temperaturene uventet synker (som de vanligvis gjør om våren i sør), ta med containere innendørs til det varmes opp igjen.

Oppmuntrer amaryllis til å blomstre opp igjen

For å oppmuntre amaryllisløk til å blomstre igjen neste vår, la dem gå i dvale på sensommeren til tidlig høst i så lenge som to til fire måneder. Bladverket begynner vanligvis å gulne og dø tilbake når planten går i dvale. Hvis amaryllisen din vokser i en potte, flytt beholderen til et kjølig, tørt sted som en garasje (temperaturen skal være rundt 55 grader). Slutt å vanne mens løken er i dvale, enten den er plantet inne eller ute. Begynn å vanne pæren igjen når du merker at den har begynt å spire. Flytt amaryllisen til et varmt, solrikt sted hvor den kan fortsette å forberede seg på en ny sesong med blomstring. Flytt den så utendørs igjen etter siste frost.

Lagre amaryllisløk

I noen tilfeller kan du velge å lagre en amaryllispære og plante den på nytt til neste sesong. Kanskje har du plantet amaryllisen utendørs og er bekymret for at den ikke vil overleve en våt, kald vinter. Hvis amaryllisen din går i dvale i bakken og du ønsker å ta den inn for å sikre overlevelse, graver du opp løken etter at løvet har dødd helt tilbake. Oppbevar pæren på et mørkt, kjølig sted i minst to måneder. Plant deretter løken i en potte med tilstrekkelig drenering, og la omtrent en tredjedel av løken være eksponert. Plasser potten i et varmt, solrikt område innendørs, hold jorden knapt fuktig. Når løken begynner å spire – noe som kan ta alt fra fire til 12 uker – bør du se trompetformede blomster om tre til seks uker til, noe som lysner opp hjemmet ditt for en ny vinter.