Skip to content

Hvis hortensiaene dine henger, er ikke sommervarmen den eneste skyldige

11 de desember de 2022

Det er ingenting i hagen som kan konkurrere med det lyse grønne løvet, de dramatiske blomstringene og den generelle herligheten til en hortensia i full blomst. De er en sirene av varme dager, lange kvelder på verandaen og dagslys som varer langt over kveldsmat. Men noen ganger kan hageprakten deres virke matt og litt sliten og hengende, med symptomene som vanligvis rammer rundt samme tid hver ettermiddag. Det viser seg at det er en grunn (eller kanskje noen få) til hvorfor hortensiaen din får et blått tilfelle som et urverk, men å avdekke årsaken er ikke så enkelt som å øke vanninntaket og håpe på det beste. (Spesielt hvis den aktuelle hortensiaen er en eikeblad, en variant som er mer utsatt for overvanning.) Er det hetebølgen som knuser store deler av Sørlandet akkurat nå, eller er det et tilfelle av for mye sollys? Og hva kan gjøres når symptomene setter inn? For å svare på alle disse spørsmålene og mer, kalte vi på ekspertisen til presidenten for Alabama Hydrangea Society, David Doggett, avansert mestergartner med sertifisering i hortensia. Her deler han alt du bør vite om visne hortensiaer – og hvordan du holder din stående hele sommeren.

Hva får hortensiaer til å henge?

Varme er bare en del av ligningen. Hvis du virkelig ønsker å avdekke hvorfor hortensiaene dine visner, må du vurdere hvor mye vann bladene deres slipper ut og hvor mye vann røttene deres kan hente tilbake. «I denne varmen vil hortensiaer – spesielt de blå/rosa storbladene eller «franske» hortensiaene – transpirere vanndamp fra bladene deres raskere enn røttene deres kan erstatte vannet, sier Doggett. «Dette får stilkene, bladene og blomstene til å visne eller falle sent på ettermiddagen.» De vil begynne å vise sin tretthet når den sanne ettermiddagsvarmen er i full gang. Doggett sier at visnningen ikke er grunn til alarm så lenge de er i stand til å rehydrere over natten og ser helt uthvilt ut om morgenen. «Hvis hortensiaen fortsatt ser visnet ut neste morgen, må du øke vanningen,» råder han.

Hvilke hortensia-varianter er mest sannsynlig å visne?

Hvis du vurderer å legge hortensiaer til landskapet ditt, men ønsker å unngå et visnet landskap, er det noen få varianter som er mer tilbøyelige til å miste peppen. I følge Doggett er de verste lovbryterne store bladhortensiaer (Hortensia macrophylla). Både glatte hortensiaer og eikebladhortensiaer tåler litt mer sol, men den virkelige vinneren, når det gjelder visnebestandighet, er panikkhortensiaen. «Panicle hortensia («Limelight» er den mest populære) trenger mye sol (seks eller flere timer) for å blomstre best mulig; gi disse mye sol og mye vann,» sier Doggett.

Hvor å plante hortensia så de ikke henger

For å beskytte hortensiaene dine mot å henge, plant dem på et sted som holder dem skjermet fra ettermiddagssolen. «Filtrert sol, som under furu, er flott,» sier Doggett. «Husk at hortensia trenger litt sollys for å blomstre godt.»

Hvordan holde hortensia fra å visne

Droopte sommerettermiddager trenger ikke å være uunngåelige. Ifølge Doggett er det visse ting du kan gjøre for å sikre at hortensiaene dine er forberedt på de brennhete ettermiddagene, og starter med å skjerme jorden for å forhindre at den blir for varm. «Furuhalm eller furubark nugget mulch fungerer som et teppe for å avkjøle jordtemperaturen og det bidrar til å opprettholde fuktighet,» sier Doggett. Han foreslår to eller tre tommer mulch for å få jobben gjort. Hvis du har sørget for de riktige forholdene og vanning for hortensiaen din og fortsatt synes at den ikke blomstrer, anbefaler Doggett å vente den ut til høsten og deretter plante den på nytt på et annet sted der den kanskje er bedre egnet.