Skip to content

Hvordan bygge en steinfôret, passform hvor som helst, pen bakgårdsvann

21 de februar de 2021

Kanskje du ikke begynte å ville bygge en dam i bakgården. men du bestemte deg for at du ikke hadde så mye valg. Det var dilemmaet til Susan B fra OhMyCreative. Hun hadde ønsket seg en vannfunksjon i hagen sin i årevis.

Faktisk hadde hun plukket ut plassen, men estimater for en profesjonell installasjon varierte mellom $ 4000 og $ 5000, som budsjettet hennes ikke kunne takle.

Imidlertid fant hun en bok som la alle trinnene for dette DIY hagedammen-prosjektet, og resultatene er fantastiske.

Dammen er kledd med en liten foss og mange høye blomstrende planter bak den. Susan deler de enkle trinnene i dette innlegget. Mange flotte bilder som kan veilede deg!

Du er ikke alene hvis du alltid har ønsket deg en dam i hagen din.

Tusenvis av huseiere legger til en dam i bakgårdslandskapet hvert år. Mange begynner i det små med en damfri foss i hagen sin.

Men … Hvorfor alt oppstyret over et hull fylles med vann?

Vann som sildrer ned steiner eller en gurglende foss er ikke bare tiltalende, stressavlastende og avslappende, men er også en sentral del av hagen. På toppen av det fortsetter vann hagearbeid å vokse i popularitet.

Å innlemme en vannfunksjon i landskapsarbeidet er en utmerket måte å skjære ut en rolig og fredelig setting. En foss, en uteplass og et avslappende sted å sitte og bare lytte til vannet som faller i dammen høres perfekt ut.

Gjør-det-selv, ser aldri ut til å tømme måtene å bringe vann inn i hagen. Enten dammen sitter over bakken som ikke krever graving eller i bakken ved hjelp av en forhåndsdannet dam eller fleksibel foring, er mulighetene uendelige.

En av fordelene med en dam / vannhage er at det ikke er noen regler – formelle eller naturlige – de kan alle passe.

Før du hopper i den dype enden av vannet, er det 9 ting du bør vurdere i planleggingsfasen.

 • Definer målene dine
 • Velg nettstedet
 • Planlegg stort
 • Hold vannet rent
 • Vurder å legge til fisk
 • Få riktig utstyr
 • Planter for dammen
 • Vannhager krever noe vedlikehold.
 • Hva gjør en dam miljøvennlig?

Dette er noen raske høydepunkter, la oss nå grave dypere …

Hvilken type dam å velge?

Når du bestemmer deg for den generelle damtypen, må du først bestemme ledig plass. La plassen bestemme vannfunksjonen din.

For eksempel har en liten bakgård fordel av en rund, forhåndsformet dam. På den annen side kan en smal gangvei huse en rektangulær dam ved hjelp av en fleksibel foring. En organisk formet dam med en mengde fossefall og en bekk er et ideelt valg hvis rommet ikke fremstår som et problem.

Bruk disse hemmelighetene for en vellykket vannhage

Tradisjonelle tun har planter og andre ting som er stasjonære. Selv om de er flotte alene, kan litt rennende vann øke attraktiviteten til et annet nivå.

En vannhage eller dam inneholder rennende vann for å gjøre hagen levende. Det komplimenter plantene og får hagen til å føle seg livlig og oppfrisket.

Du finner mange alternativer for å innlemme rennende vann i eksisterende hager. Her er 7 av dem …

 • Design It As Nature Would
 • Lag et mangfoldig akvatisk habitat
 • Legg til skygge og lufting
 • Blur The Edges
 • Samhandle og observer
 • Start enkelt

Å ha disse tipsene i bakhodet kan virkelig gjøre hagen eksepsjonell og et flott sted å slappe av.

Velge et sted for dammen din

Når du velger et sted for dammen din, bør du vurdere både praktiske og estetiske punkter. Gjør dammen synlig fra mange områder, enten det er et vindu i nærheten eller et utendørs oppholdsområde.

Hvis du tilbringer mye tid i hagen med familie og venner, velg et sted i hagen som er stort nok til at alle kan nyte det på flere punkter i hagen og kjøkkenvinduene.

Hvis vanning av hagearbeid er i planene, husk planter som vannliljer som disse krever seks timers sollys om dagen for å produsere blomster. Unngå et sted under trærne. Fallende blader og materie skaper rusk som kan tette pumper og forstyrre damens biologiske balanse.

Av sikkerhetsmessige grunner velger du et sted som ikke vil forstyrre noen underjordiske kraftledninger eller gassrørledninger. Enda viktigere, sjekk dine lokale bygningskoder eller ordinanser relatert til hagebassenger.

Damstørrelse, pumpe og damfilter

Bestem størrelsen på vannhagen. Bruk en hageslange eller spraymaling for å skissere designet. Husk alltid, ikke å bygge en dam som er stor nok, gjør de vanligste vanngartnerne angrende.

Bunnen av dammen måler vanligvis 1,5 fot dyp. I kaldere klima graver du minst to meter eller mer for å beskytte fisken mot frysing. Dammen kan inneholde flere hylser på varierende dybder for å holde steiner og planter for ekstra interesse.

Forsikre deg om at de øverste kantene på damnivået ditt er Lag en høy 6 til 8 tommers avsats rundt omkretsen. Dette vil bidra til å holde uønsket vann i å strømme inn i dammen. Fjern deretter stein eller rusk fra dammen og veggene.

Legg til underlag for å beskytte foringen mot punkteringer. Du kan også bruke sand- eller tepperester.

Nå som du vet størrelsen på dammen din, må du bestemme størrelsen på fôret og ta hensyn til alle ekstra damhyller, og tillate ekstra to føtter for kanting. Brett foringen og dekk til dammen. Stikk foringen tett i alle områder og anker med steiner.

For å velge en pumpe, start med den enkle formelen — gjennomsnittlig lengde x gjennomsnittlig bredde x gjennomsnittlig dybde x 7,5. Det viser hvor mange liter pumpene skal sirkulere. Videre bruker dammen i videoen Smartpond UV 1300 liter per time Waterfall Pump.

Når du har dekket damforingen med steiner, plasser pumpen på bunnen av dammen på en murstein eller en flat stein. Dette vil forhindre at pumpen suger inn søppel i bunnen av dammen. I tillegg skal bølgeslangen og ledningen til pumpen forbli skjult i en fold av foringen og løpe over kanten av dammen.

For å sikre maksimal rengjøringseffektivitet, legg til et filter som Smartpond UV-damfilter for å forbedre damens vannkvalitet mens du fremmer veksten av gunstige bakterier. Alt dette resulterer i en krystallklar sunn dam.

Nå kommer det perfekte tidspunktet for å legge til belysning. Stikk en ledning i en brett over foringen. Fortsett med å legge til store steiner rundt kanten for å feste foringen. Forleng fôret til minst 10 tommer forbi den forhøyede kanten.

Trim og begrav overflødig foring eller dekk til med stein eller stein.

Hvis dammen din har en foss, kan du bygge høyden med askeblokker og overflødig jord fra dammen.

Den korrugerte slangen går fra dammen til filteret og fra filteret til toppen av fossen. Fossepumpen tvinger vann til å falle flere nivåer av skifer, slynges til skjermen og passere forsiktig inn i dammen.

I størst mulig grad må du minimere antall bøyninger og svinger i slangen. Dette vil maksimere vannstrømmen.

Utforsk online for mer informasjon om dambygging, vedlikehold og UV-teknologi. For butikksteder, besøk Lowes.com.

Hvis du fortsatt lurer på å bygge en dam i bakgården med sine estetisk tiltalende og beroligende elementer, kan den bringe til landskapet.

Denne videoen viser at det ikke er så vanskelig som du kanskje tror.

Du må …

 • Legg den grunnleggende utformingen av dammen din
 • Grav ut området
 • Legg foringen
 • Fyll dammen
 • Installer pumpen

… se videoen for alle trinnene.

Når du er ferdig med den to minutter lange videoen, er du klar til å lage din egen dam som du kan glede deg over i årene som kommer.

Her er et annet eksempel fra folkene på iCreativeIdeas.com. De deler hvordan du bare bruker noen få enkle materialer du kan bygge en dam i et så lite rom som bassenget du fant billig, og at det også ser bra ut!

Bilder, trinn og materialguider her.

Tips om å bygge en hagedam i fri form i hagen din

Ideen om en dam i fri form kan høres spennende ut. Imidlertid, som alle dammer, trenger dammene i fri form vedlikehold og vedlikehold når de er fullført.

Dette innlegget dekker 12 emner med dambygg fra start til slutt:

 • Dammfôr
 • Velge sted og omrisset dam
 • Flagg det laveste punktet i omkretsen og begynn å grave
 • Sjekk med et snekkernivå
 • Grav plass til steiner, fjern rusk, tilsett sand
 • Legg til damunderlag
 • Legge ut liner
 • Begynn å fylle vannet med vann, juster
 • Legge til steiner, juster fontenen
 • Ordne omkretssteiner
 • Steinjusteringer og trimming av damfôr
 • Finpuss

Totalt sett er artikkelen et flott utgangspunkt hvis du planlegger å bygge en dam med fri form.

Når grønt ikke er bra – Hold fontenen og damvannet klart

Alle gartnere vil være grønne – bortsett fra når det gjelder vann.

Hvis du har en fontene, en dam eller et lite reflekterende basseng, må du på et eller annet tidspunkt håndtere alger. Små mengder alger kan være et enkelt irritasjonsmoment og misfarge beholdere med en film med grønt slim.

I dammer kan imidlertid store mengder alger tette pumper og filtre og skade fisk. Gardeners.com ser på å holde vann klart med gir muligheter for fontener, containervannhager, små dammer og store dammer, sammen med andre tips.

Et unikt “system” for å holde en damalger fri

Denne videoen viser hvordan man kan holde uønskede alger utenfor dammer og andre bassenger av planter.

Presentasjonen av videoen er mildt sagt veldig imponerende.

Det ser ut til at algeveksten har blitt undertrykt grundig, og dette gjør at planter kan blomstre og få dammen til å se estetisk tiltalende og sunn ut for plantelivet. Video nedenfor …

Slik klargjør du vannhagen din i vekstsesongen

Etter vinteren og været begynner å varme seg, er det på tide å «starte» vannhagen eller dammen.

I denne videoen deler Dave fra Growing Wisdom tips om hvordan du kan stille inn vannhagen din og gjøre den klar for våren og sommeren.

Å bygge din egen hagedam kan være en givende opplevelse og ikke så vanskelig. Det er ett prosjekt du kan glede deg over i årene som kommer.