Skip to content

Hvordan plante en rosebusk for nybegynnere

4 de desember de 2022

Rosebusken du kjøper i barnehagen ligner sannsynligvis ikke på bildet på beholderens merkelapp, og absolutt ingenting som den vakre planten du ser for deg å vokse i hagen din. Uavhengig av variasjonen av rosebusk (og det er åh-så-mange alternativer) du velger, kommer de ofte pakket inn i plast, pakket i sagflis og ligner ikke noe mer enn en tornet pinne. Imidlertid venter disse plantene på at det rette miljøet skal vokse, blomstre og vise frem sin naturlige skjønnhet. Før du kjøper en vognladning med roseplanter og deretter klør deg i hodet over hva du skal gjøre med de skrøpelige tingene, les deg opp for tips om hvordan du forbereder et skikkelig hjem for rosebuskene dine.

Skap de rette forholdene for å dyrke gode roser

Tid det riktig

Like spente som vi er på å komme oss ut og grave i hagen ved første snev av varmere vær, må vi øve tilbakeholdenhet. Plant rosebusker når temperaturene er mellom 40 og 60 grader og når alle sjanser for minusgrader har passert. Denne timingen vil tillate planten å sette seg inn og danne sterke røtter før den fulle sommervarmen kommer.

Søk solskinn

Heldigvis, for de av oss som bor i det solfylte sør, elsker roser solskinn. Velg et plantested med minst seks eller flere timer med full sol og la skyggen stå for noen andre planter som trives i skyggene. En advarsel: hvis du er i et område med svelging vekstsesonger og begrenset nedbør, vil rosene dine sette pris på lettelsen som tilbys av litt ettermiddagsskygge.

Se etter beskyttelse

Velg et sted beskyttet mot sterk vind, og unngå å plante roser under trær, som kan gi for mye skygge og forårsake skade fra fallende grener.

Ikke fyll rosebuskene dine

Det må være god luftstrøm rundt plantene dine for å forhindre soppsykdommer som svarte flekker og pulveraktig mugg. Det er en god regel å plante roser minst tre meter fra andre planter for å unngå konkurranse om jordnæringsstoffer.

Forbered jorden

Grav et hull som er litt bredere, men like dypt som rosens rotklump. Bland en håndfull benmel eller superfosfat i jorda du fjernet, og spar den for å fylle opp hullet når du har plantet rosen. Denne blandingen vil hjelpe rosebusken å akklimatisere seg til sitt nye hjem. Ikke fôr den med noe annet ved planting. Du vil at røttene skal ta tak før toppen begynner å sende ut mye ny vekst. Du kan også blande litt kompost eller annet organisk materiale med jorda hvis den er av dårlig kvalitet.

Forbered rosen

For det første er det viktig å beskytte hendene og armene med et par hagehansker. Hvis rosen din kom i en beholder, fjern den forsiktig fra potten, grip planten i basen, snu beholderen og trekk den forsiktig ut. Du må kanskje vrikke litt på planten for å løsne noen røtter fra pottens bunn. Hvis rosen din er barrot, pakk ut røttene og inspiser dem. Klipp bort eventuelle røtter som er ødelagte eller myke av råte. Bløtlegg røttene i ca. 12 timer før planting for å sikre at de ikke tørker ut.

Plant rosen

Graham Thomas

Plasser rotklumpen i hullet for beholderdyrkede roser, og sørg for at podeunionen er litt under jordlinjen. Når planten setter seg, sørg for å begrave graftunionen omtrent en tomme under jorden helt. Skille rotklumpen forsiktig i plantehullet og fyll den med jord. Når den er fylt, vann jorden for å hjelpe den med å sette seg. Fortsett å fylle hullet og klapp jorden forsiktig ned over rotsonen for å komprimere den litt. Lag en haug i midten av hullet for roser med bare rot, bruk en blanding av fjernet jord og benmel. Gjør haugen høy nok slik at den knottete podeforeningen så vidt er under jordnivået når du legger rosebusken oppå den. Spre røttene ned langs sidene av haugen. Begynn å fylle hullet med jord, hold røttene så spredt som mulig.

Vann, mulch og pleie

Vann dypt og legg til en til to tommer mulch rundt bunnen av rosebusken og over rotsonen – vann nye roser annenhver dag for å få planten etablert, spesielt i tørt vær. Du vil vite at rosen har akklimatisert seg når den begynner å sende ut ny vekst, en virkelig årsak til gartnerfeiring. Selv etter at du ser ny vekst, fortsett å vanne rosen hver uke for å oppmuntre til et dypt rotsystem. Påfør en granulær gjødsel når den begynner å blade ut om våren og etter hver oppblomstring, eller omtrent hver sjette uke gjennom hele vekstsesongen. Slutt å gjødsle omtrent seks uker før din første frostdato, men fortsett å vanne til bakken er frossen. Vann rosen hele vinteren i frostfritt klima.