Skip to content

Hvordan plante og ta vare på søte erteblomster

31 de januar de 2023

Pryderter har eksistert i århundrer, lenge nok til å bli betraktet som gammeldagse, men disse delikate blomstene er fortsatt populære. Søte erter (Lathyrus odoratus) er klatrende vinstokker med krøllede ranker og klaser av delikate blomster. Se etter dem i crimson, aprikos, fiolett, rose, hvit, rosa, blå og andre farger. Noen gartnere tror de lukter appelsinblomster, honning og sjasmin. Andre sier de har en drueaktig duft. La dem snore seg over en lysthus, søle ut av vinduskasser, eller glede som utklipp i buketter. Søte erter er hjortbestandige, men sommerfugler og bier elsker dem.

Hvordan plante søte erter

Søte erter er lettdyrkede, hardføre ettårige. Hvis du bor i USDA Zone 7 eller varmere, plant dem utendørs sent på høsten. Andre steder, plant dem fra sen vinter til veldig tidlig på våren. Frøplantene kan overleve en lett frost. Innendørs, så søte ertefrø fire til seks uker før gjennomsnittlig siste frost. Noen kan ta lang tid å spire. Bløtlegg dem over natten i vann for å myke opp de harde frøskallene eller skrape dem med sandpapir. Plant deretter to eller tre frø per potte i biologisk nedbrytbare potter med fersk potteblanding. Dekk pottene med klare plastposer for å lage minidrivhus og oppbevar dem på et kjølig, lyst sted i huset ditt. Når frøplantene er oppe, fjern alle unntatt én i hver potte. To uker før den siste vårfrosten, transplanter pottene direkte inn i hagen eller utendørsbeholdere, slik at du ikke forstyrrer de lange kranerøttene. Klyp vekstspissene når frøplantene er omtrent 4 tommer høye, slik at de danner sideskudd. Plant dem i rader, 6 til 8 tommer fra hverandre, på et sted som får delvis sol. Du bør se blomstrer i 4 til 6 uker etter at vinstokkene begynner å vokse.

Sweet Pea Care

Jord

Søte erter trenger godt drenerende, humusrik jord med en nøytral til alkalisk pH. Bland inn kompost for å reparere jorda om nødvendig. For best resultat, endre jorda om høsten før planting.

Brukerstøtte

Støtt søte erter i hagen med netting, hyssing eller espalier som er forankret slik at de raskt voksende vinstokkene ikke trekker dem ned.

Mulch, vann og gjødsel

Mulch søte erter for å holde fuktigheten i jorden og holde røttene kjølige. Vann regelmessig hvis nedbør ikke er tilstrekkelig. Gjødsle med flytende gjødsel annenhver uke eller som anvist på produktets etikett.

Søte erter i beholdere

Søte erter dyrket i containere trenger også noe å klatre. Velg korte varianter, så du trenger ikke høye støtter, og beholdere på minst 6 tommer dype fylt med god potteblanding. Klyp spirenes voksende tips når de er 4 tommer høye. Ellers er det å ta vare på søte erter i beholdere i utgangspunktet det samme som å ta vare på søte erter utendørs, selv om du kanskje må vanne oftere.

Søte erter og kultivarer

Se etter dvergvarianter for containere, senger eller border.

«Henry Eckford»

Dette arvestykket med oransjerøde til lakseblomster dateres til 1904.

«Old Spice»

Velg denne blandingen av farger for sin honning- og oransjeblomstparfyme.

«Cupanis original»

Søte erter liker kjølig vær, men noen tåler mer varme enn andre, som denne lilla og blå tofargen.

«Strawberry Sundae»

Svært velduftende blomster i pastellrosa, rosa og hvitt.

«Flora Norton»

Disse myke blå blomstene er fantastiske å klippe. Vinstokker vokser til 6 fot.

Bijou Mix

Disse korte, buskete søte ertene er en blanding av lavendel, rosa, lilla, blå og hvit.

«Sukker og krydder»

Nyt disse solide og tofargede blomstene, holdt på dvergplanter, i hengende kurver. Ved 7 inches høye og brede, trenger de ikke klype.

«Cupid Pink»

Hvite og rosa tofargede blomster blomstrer på denne dvergplanten.

Spencer-kultivarer

Noen av disse sortene mangler sterke parfymer, men de har store, rufsete blomster med lange stilker for skjæring.

Hvordan beskjære søte erter

Bortsett fra å klype, trenger ikke søte erter mye beskjæring. Deadhead dem ofte og fjern døde eller døende blader. Søte erter dør naturlig når temperaturen stiger. Trekk og komposter dem hvis de ikke er syke eller infisert med skadedyr. Hvis den søte erteplanten din er for høy, skjær av toppen av den primære vintreet like over et skudd eller knopp.

Vanlige problemer med søte erter

Bud Drop

Søte erter slipper noen ganger knoppene når de blir for tørre eller nattetemperaturer faller under 30 grader Fahrenheit. Klipp av knopper som truer med å falle ved bunnen av stilkene slik at plantene kan fortsette å vokse. Overgjødsling kan også forårsake knoppfall. Slutt å mate til blomstene åpner seg helt.

Ikke nok knopper

For mye nitrogen kan fremme blader i stedet for blomster. Bytt til tomatgjødsel hvis produktet ditt ser ut til å inneholde for mye.

Skadedyr og sykdommer

Skadedyr som bladlus, bladgruvearbeider, edderkoppmidd og trips kan angripe søte erter, sammen med snegler og snegler. Prøv å slå av skadedyr med en sterk vannstrøm fra slangen. Hold søte erter luket, slik at skadedyr ikke kan gjemme seg i nærheten. Når det er mulig, spray med insektdrepende såpe eller neemolje for å bli kvitt skadedyr, i stedet for kjemikalier. Bruk agn eller feller for snegle eller snegle. Mulige sykdommer inkluderer dunmugg, bladflekk, rust, virussykdommer, rot- og kronråte og rust. Fjern sterkt infisert eller sykt løvverk for å hindre at problemer sprer seg. Hjelp til å forhindre sykdommer og råte ved å gi plantene god luftsirkulasjon. Vann med dryppvanning eller sugeslanger for å holde bladverket tørt. Hvis sykdommer vedvarer, se etter et soppdreper merket for ditt spesifikke problem.

Giftighet

Alle deler av søte erter er giftige for mennesker og dyr, så ikke spis dem.