Skip to content

Hvordan ta vare på en Mini Monstera – Den lille potteplanten som tar over sosiale medier

30 de desember de 2022

I et lyst hjørne av enhver planteelskers hus er en Monstera deliciosa — dens lange stilker og blanke, hullfylte blader stolt utstilt. Mange potteplantesamlere er enige om at det ikke er noe bedre enn en nyvannet og skinnende Monstera – ingenting annet enn en mindre, mer bedårende versjon av den elskede planten. Mini Monstera, en tropisk potteplante som ser ut som en tvilling på størrelse med leketøy Monstera deliciosa, dukker opp over hele sosiale medier mens potteplanteentusiaster med glede deler bilder og videoer av plantene deres på størrelse med en halvliter. Men den sjarmerende planten er faktisk ikke en Monstera – den er en Rhaphidophora tetrasperma. Den populære potteplanten har kallenavnet mini Monstera bare på grunn av dens likhet med Monstera deliciosa. Den mest tilsynelatende likheten er deres unike «sveitsiske ost»-blader. Monstera deliciosa har hull, eller slisser, i sine lysegrønne blader som hjelper planten til å tilpasse seg sterke vinder i naturen, ifølge «The Complete Houseplant Survival Manual» av Barbara Pleasant. Som om det er større lookalike, har minimonstera lignende iøynefallende spalter og glatte, lyse og skinnende blader.

Men i motsetning til Monsteras ser miniene mer ut som vinranker. Minimonsteraer henger vanligvis ikke ned over pottene deres – i stedet klatrer de og vokser vertikalt. «De følger opp som gale,» sier Mallory Jones fra House Plant Collective. «De liker definitivt å ha noe de kan lene seg opp mot … som en vegg, en pinne, et espalier.» Uansett hvilken gjenstand du velger, vil mini Monstera bruke den som støtte når den gradvis vokser oppover. Selv om mini Monsteras er visuelt tiltalende, kan det være vanskelig å ta vare på dem, sier Jones. Men ikke bekymre deg – med de rette forholdene vil det morsomme løvet ditt trives. «Den liker definitivt indirekte lys,» sier Jones. «Hvis den er inne, bare pass på at den ikke er for nær vinduet.» Hun forklarer at for mye direkte sollys kan brenne bladene og forårsake stygge brune flekker. I de varmere månedene kan du plassere planten på en overbygd veranda – spesielt hvis du bor et sted med høy luftfuktighet. Hvis du holder mini Monstera inne der forholdene er tørrere, har Jones noen kreative løsninger for å utsette planten din for fuktighet. «Legg den i vasken mens du dusjer for å gi den en god dose fuktighet,» sier hun. Hun anbefaler også å plassere planten på kjøkkenet når du lager mat, spesielt hvis du lager et måltid som involverer kokende vann. Hvis du ikke lager mat ofte, er det bare å plassere planten ved siden av kaffetrakteren om morgenen.

Rhaphidophora tetrasperma, eller

Når det gjelder å vanne planten din, vær forsiktig. La jorda tørke helt ut mellom vanningene for å unngå overvanning. «Gjødsle det en gang i måneden og ikke i det hele tatt om vinteren,» legger Jones til. For å legge til mini Monstera til plantesamlingen din, besøk din lokale potteplantebutikk eller planteskole. Hvis de er utsolgt, spør hvilke dager de mottar forsendelser eller se om du kan bli med på en venteliste for å bli kontaktet når flere minier ankommer. Du kan også sjekke online på steder som Etsy for å se om du kan score en klippe.