Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på delphiniums i sør

27 de oktober de 2022

De er slående – og umiskjennelige. Delphiniums er ruvende søyler av lyse blomster som pålitelig kan legge til en dose drama til ethvert landskap. De finnes ofte i klassiske engelske hyttehager, og deres karakteristiske oppblomstringer er gode tillegg til å kutte hager over hele USA. Selv om disse blomstene har utviklet et rykte for å være kresne planter i de sørlige statene – de avskyr varmen og fuktigheten i somrene våre – er de rett og slett nydelige, og det er derfor vi har funnet ut måter å fortsette å plante dem på. Les videre for å lære hvordan du får delphinium til å føle seg hjemme i hagen din.

Om Delphiniums

Delphiniums har fått navnet sitt fra det greske delphinion, som betyr «delfin», ettersom noen arter sies å ligne saltvannssvømmerne. Delphiniums blomstrer vanligvis i løpet av våren og forsommeren, og de produserer høye søyler med fargerike blomster i nyanser av blått, rosa, lavendel, gult, rødt og hvitt. De innfødte artene er pålitelig flerårige, og noen av de slående (selv om det er vanskeligere å pleie) hybridartene kan behandles som ettårige om nødvendig.

Delphinium eller Larkspur?

Slekten delphinium omfatter flere arter som også går under fellesnavnet lerkespore, så navnene brukes ofte om hverandre. Larkspur er også et vanlig navn som brukes på blomster i slekten Consolida, gjelder også Consolida ajacis, en slektning av planter i slekten delphinium. Begge slektene er en del av familien Ranunculaceae.

Hvorfor du bør dyrke delphiniums

Bortsett fra det faktum at de høye stilkene til fargerike blomster er bare nydelige i hagen, er visse delphinium-arter også kjent for å tiltrekke seg sommerfugler og bier. I en hagedesign kan de legge til visuell interesse med høyde, form og farge. Hvis du har mange lav-til-bakken-plantinger i skjærehagen din, bør du vurdere å legge til delphiniums for en infusjon av vertikal variasjon. Mens de fleste delphinium-arter når høyder fra 1 til 6 fot høye, vokser noen hybrider mye høyere.

Typer delphiniums

Stearinlys delphinium (Delphinium elatum)

Denne delphinium-arten, også kjent som stearinlys, blomstrer i nyanser, inkludert blå, lilla, rosa og hvit. Denne gruppen er hvor du finner mange hybridvalg, inkludert Pacific-stammehybrider, som har vært kjent for å vokse til 8 fot høye. Valgene inkluderer «Percival», som er hvit med en svart senter; «Summer Skies», som blomstrer i lyseblå nyanser; og «Blue Bird», som har knallblå blomster.

Carolina lerkespore (Delphinium carolinianum)

Denne planten er hjemmehørende i Sørøst og Midtvesten. Den har en smal form og bryter ut i en kraftig visning av blå eller hvite blomster om våren. Etterpå, i sommermånedene, går den i dvale. Prairie lerkespore (tidligere Delphinium virescens), også kalt hvit lerkespore, er en underart som er hjemmehørende fra Texas til Canada. Den er varmetolerant og produserer høye stilker av delikate hvite blomster med stor avstand som blomstrer fra vår til sommer.

Kinesisk delphinium (Delphinium grandiflorum, D. chinense)

Også kjent som bouquet delphinium eller sibirsk lerkespore, produserer denne varmetolerante arten store, dypblå blomster som vokser i buskete masser av løse, asymmetriske formasjoner. Utvalgene inkluderer «Dwarf Blue Mirror», som vokser til 1 fot høy, og «Tom Thumb», som vokser til 8 tommer høy.

Delphinium x belladonna

Denne delphiniumgruppen produserer fyldige, tette former med lette og delikate klaser av blomster. Utvalgene inkluderer «Belladonna» (lyseblå), «Bellamosum» (mørkeblå), «Casa Blanca» (hvit) og «Cliveden Beauty» (dyp turkis).

Høy lerkespore (Delphinium exaltatum)

Tall larkspur er hjemmehørende i USA og vokser nord til Pennsylvania og sør til Alabama. Den produserer lyse blå blomster og når høyder på 3 til 6 fot høye. Det er både en tørke- og skyggetolerant planting.

Hvordan dyrke delphiniums

Disse plantene trenger rik jord som er veldig porøs, og de klarer seg best med regelmessig vanning og fôring på et sted hvor de kan få full sol. Fordi de vokser til betydelige høyder, krever disse blomstene også staking for å sikre stabilitet i hagen. For å få dem i gang, pr The Southern Living Garden Book, «Delfinium er lett å dyrke fra frø. I Midt-, Nedre- og Kyst-Sør, så fersk frø i leiligheter eller potter fylt med pottejord i juli eller august, og sett ut transplantasjoner i oktober for blomstring på sen vår og forsommer. I øvre sør, så frø i mars eller april og sett ut transplantasjoner i juni eller juli for første blomst innen september (og flere blomstrer neste vår).

Bloom-boosting tips

I følge The Southern Living Garden Book, «Hvis du bor i Upper South, kan du sette i gang et utbrudd av delphinium-oppblomstringer som de du ser i engelske hager. Når nye stilker dukker opp om våren, fjern alle unntatt de sterkeste to eller tre, knyt til staker og sett på en blomst -Bostergjødsel. Etter at blomstringen har falmet, kutt stilkene nesten helt ned til bakken, og la løvverk ligge i bunnen. Gjødsle igjen og du kan få en ny blomst.»

Vær forsiktig med delphiniumplanter

Alle deler av delphinium-planten (spesielt de helt unge delphinium-plantene) kan være skadelige for mennesker og dyr, så pass på å ikke innta dem, og hold dem unna barn, kjæledyr og husdyr. Hvilke blomster legger du til hagen din i år? Gi oss beskjed om dine favorittblomster å plante for fantastiske vårblomster.