Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på honningparfymeroser

26 de november de 2022

Rosa «Honey Perfume» bringer lyse farger og innbydende duft til sørlige hager. Disse kultivarer er Floribunda-roser, løvfellende busker i familien Rosaceae, og deres prangende blomster vises i iøynefallende fersken, aprikos og gule nyanser. Blomstene er intenst duftende, så de får det passende navnet «Honey Parfume.» Mens vi elsker røde og rosa roser, vil ferskenaktige blomster alltid ha en plass i hagen vår, og med en duft som er minneverdig, ser vi frem til disse blomstringene sesong etter sesong. Når de vokser, danner «Honey Perfume»-roser en kompakt busk som vokser til fire fot høy og to til tre fot bred. Deres fyldige, krusete blomstrer vises om sommeren – vanligvis i mai – og fortsetter til frost. De blomstrer i rikelige klynger og kan regne med at de blomstrer på nytt hele året. De er dyrket for sitt attraktive utseende så vel som sin sterke duft. Bladverket er løvfellende og mørkegrønt. «Honey Perfume»-roser ble hybridisert av Dr. Keith W. Zary i 1993 og har blitt hagefavoritter i tiårene siden de dukket opp. Plant din egen, og du vil snart se hvorfor så mange sørlige gartnere begjærer de duftende blomstene deres.

Planteattributter

 • Vanlig navn: «Honey Perfume» rose, JACarque
 • Botanisk navn: Rosa hybrid
 • Familie: Rosaceae
 • Plantetype: Flerårig, Rose, Busk
 • Eldre størrelse: 3-4 fot høy, 2-3 fot bred
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Leirholdig, fuktig, men godt drenert
 • Jord pH: Litt sur (5,6-6,5)
 • Blomstringstid: Sen vår, forsommer
 • Blomsterfarge: gul, aprikos
 • Herdighetssoner: Velg mellom sone 5-9 (USDA)
 • Innfødt område: Nord-Amerika, hybridisert i USA

«Honey Parfume» Rose Care

I følge Missouri Botanical Garden dyrkes disse rosene «best i middels fuktighet, lett sur, godt drenert hagemold i full sol. Tåler litt lys skygge, men best blomstring og sykdomsresistens forekommer generelt i full sol.» De trives i full sol med regelmessig vann og vedlikehold. Missouri Botanical Garden anbefaler at gartnere «vanner dypt og regelmessig (morgen er best). Unngå vanning over hodet. God luftsirkulasjon fremmer kraftig og sunn vekst og hjelper til med å kontrollere bladsykdommer. Sommermulch hjelper til med å holde på fuktighet, holder røttene kjølige og motvirker ugress. Fjern brukte blomster for å oppmuntre til gjenoppblomstring.»

Lys

Selv om de er skyggetolerante, vokser disse blomstene best i full sol – minst fire timer daglig og helst seks til åtte timer.

Jord

Lett sur jord som er godt drenerende og rik på organisk materiale er best. Den vil tåle de fleste jordarter – kalkholdig, leire, sandholdig – men en leirholdig jord som er ny for å dyrke roser, vil produsere de mest velduftende og prangende blomstene.

Vann

Vann godt ved etablering av vekst. Deretter må du bare vanne når det er nødvendig, da for mye vann kan presse næringsstoffene bort fra røttene. Visnende blader er et tegn på vannnød.

Temperatur og fuktighet

«Honey Perfume» Roses tåler varme sommertemperaturer og vil fortsette å se friske ut til høsten. Disse blomstene liker solen og tåler kaldere forhold.

Gjødsel

Bruk allbruksgjødsel tidlig på våren etter siste sjanse for frost og før nyvekst. Du kan også bruke gjødsel gjennom hele vekstsesongen for å oppmuntre til friske blomster.

Beskjæring

Beskjær kun hvis nødvendig for å fjerne skadede grener eller for å fremme ny vekst. Ytterligere årsaker inkluderer økt luftsirkulasjon, fjerning av falmede blomster eller forming av planten. Bruk skarp beskjæringssaks og klipp rent på skrå.

Forplanter «Honey Parfume»-roser

Siden «Honey Parfume» Rose er en varemerkebeskyttet hybrid, er forplantning fra stiklinger og frø ikke tillatt da den er patentert. Sjekk alltid blomstervaremerker før du formerer.

Overvintring

Avhengig av sorten, kan roser være utsatt for skade fra fall i temperaturer og frost gjennom hele vinteren. Følg disse trinnene for å beskytte denne blomsten gjennom vinteren og under hvilen:

 1. Start med å beskjære knopper og forvillede eller små grener – la minst tre av de tykkeste stokkene (grener som bærer torner, blader og blomster).
 2. Fjern gjenværende blader.
 3. Bruk hyssing (eller noe som ikke råtner) for å binde stokkene sammen ved basen.
 4. Spray grenene med soppdrepende middel og la nok tid til å tørke. Du kan også bruke en sovende oljespray for å forebygge jordsykdommer.
 5. Lag en plass nær plantens røtter (pass på at du ikke skader røttene) og fyll den med kompost for å holde jorden beriket gjennom vinteren. Prøv furunåler, strimlede blader eller gressklipp.
 6. Flytt rosen inn i rommet du nettopp opprettet og dekk den med jord.
 7. Vann og dekk den med en presenning eller teppe til den siste frosten.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Noen skadedyr som påvirker «honningparfyme»-roser inkluderer bladlus, larver, røde edderkoppmidd i glasshus, kaniner, rosebladrullende sagfluer og skjellinsekter. I tillegg er disse blomstene utsatt for pulveraktig mugg, roserust og rosesvarte flekker.

Hvordan få «honningparfyme»-roser til å blomstre

Denne blomsten blomstrer på nytt tre om våren, så beskjæring etter siste vekst og før den første frosten er den beste måten å ta vare på disse buskene. Tidlig beskjæring kan også bidra til å oppmuntre til ny vekst av prangende, duftende blomster. Disse plantene har blomster med en dobbeltblomstrende struktur som dannes i klynger og moderat tornede stengler. Blomster starter vanligvis som en nyanse av aprikos og forblir denne fargen til de blir litt mer kremfargede når kronbladene begynner å falme. Bladverket er tannet og mørkegrønt gjennom hele blomstringstiden. «Honey Parfume» Rose kan blomstre så tidlig som våren og fortsette å vise seg gjennom sommeren til høsten.

Vanlige problemer med «honningparfyme»-roser

Krøller eller hengende blader

Til tross for at de elsker solen, kan disse blomstene vise tegn på stress om morgenen hvis de ikke vannes tilstrekkelig. I løpet av de varmeste sommermånedene vil bladene krølle eller henge – så vel som grenene – hvis du ikke opprettholder jevn vanning. Disse plantene liker godt drenert jord, så bruk av et vanningssystem kan hjelpe vannbalansen ettersom for mye vann vil føre til at sykdommer og sopp vokser.

Bladene blir gule

Det avhenger av tiden på året. Hvis det nesten er vinter, betyr gule blader at planten din forbereder seg på dvale. Hvis plantens blader gulner uventet, kan årsakene være overvanning, undervanning, ubalanse i sollys eller mangel på jordnæringsstoffer. Oppretthold fuktig, godt drenert jord og tilsett rik, organisk, balansert gjødsel avhengig av plantens behov.